Ako uvariť pohánku: Nasledujte 4 jednoduché kroky

Ak hľadáte nový spôsob, ako pridať viac zdravých a výživných potravín do svojho jedálnička, pohánka je ideálnou voľbou. Táto obilnina, ktorú s obľubou jedli už aj naši predkovia je bohatá na vlákninu, bielkoviny a vitamíny, a zároveň je bezlepková. Ak však nemáte skúsenosti s tým, ako uvariť pohánku, môže sa vám jej príprava zdať trochu komplikovaná. Žiadne obavy, nasledujte len štyri jednoduché kroky.

Pohánka je skvelou alternatívou zemiakov, ryže alebo cestovín a môžete ju smelo použiť v rôznych receptoch – od šalátov až po zasycujúce hlavné jedlá. Nechajte sa inšpirovať a objavte všestrannosť pohánky vo vašej kuchyni. Najprv sa ale spoločne naučíme, ako ju uvariť, čo je základom pre každý recept z pohánky.

ako uvariť pohánku
Foto: Pexels

Ako uvariť pohánku krok za krokom

  1. Pohánku dôkladne prepláchnite cez sitko, kým voda, ktorou ju preplachujete nezostane čistá.
  2. Následne opečte pohánku na vyhriatej suchej panvici, po dobu asi 2-3 minút, až kým nezíska orechovú arómu. Ak neobľubujete chuť pohánky, určite nepreskakujte tento krok, nakoľko tejto obilnine pridá úplne novú dimenziu chuti. Praženie na sucho však nie je nevyhnutnou súčasťou prípravy.
  3. Pohánku ďalej varte v osolenej vriacej vode asi 5-10 minút, kým zrná nebudú mäkké, ale stále trochu chrumkavé.
  4. Vodu po dovarení zlejte, akoby ste pripravovali cestoviny.

ako uvariť pohánku
Foto: Pexels

Ako ohriať pohánku

Najlepší spôsob, ako znovu ohriať už uvarenú pohánku, je zahriať ju v mikrovlnke. Vložte pohánku do misky vhodnej do mikrovlnky a pridajte lyžicu vody na zvýšenie vlhkosti. Prikryte misku a ohrievajte postupne po 30 sekundách. Po prvom alebo druhom intervale zohrievania môžete pohánku premiešať, aby sa teplo lepšie rozložilo. Alternatívne je možné pohánku zohriať aj na panvici s nepriľnavým povrchom. Pridajte k nej kúsok masla alebo trochu oleja. Zakryte panvicu pokrievkou a ohrievajte pohánku na strednej teplote 3-5 minút.

ako uvariť pohánku
Foto: Pexels

Kde použiť uvarenú pohánku?

Využitie pohánky je naozaj všestranné, môžete ju použiť namiesto cestovín či halušiek do zeleninových polievok, ďalej ako prílohu k dusenému či pečenému mäsu alebo si z nej pripraviť raňajkovú kašu s ovocím či pohánkové lievance. Ak vás omrzelo tradičné rizoto alebo neviete, ako uvariť ryžu správne, pripravte si pohánkovú variantu tohto jedla, jednoducho ryžu zameňte za pohánku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ