Grécky jogurt či jogurt gréckeho typu? Nedajte sa oklamať

Všimli ste si niekedy túto drobnú slovnú odlišnosť v názvoch gréckych jogurtov? Grécky jogurt či jogurt gréckeho typu, v sebe v skutočnosti nesie omnoho väčší a podstatnejší rozdiel, ktorý by nemal ostať ľahostajný. Najmä pokiaľ sa snažíte schudnúť alebo stravovať zdravšie.

Aký je hlavný rozdiel medzi týmito dvoma jogurtami?

Tieto dva druhy jogurtov sú podobné len názvom. V skutočnosti sa líšia najmä svojimi výživovými hodnotami, energetickou hodnotou a spôsobom výroby. Rozoberať budeme len neochutené biele jogurty.

Biely jogurt by mal obsahovať len mlieko a jogurtové probiotické kultúry. Nepotrebuje žiadne stužovače, škroby či želatíny. Výnimkou nie je ani originálny grécky jogurt, ktorý sa vyrába scedením srvátky, čim sa docieli jeho prirodzená hustota. Naopak jogurty gréckeho typu sú vyrábané ako tie klasické smotanové a len je do nich pridaná mliečna sušená bielkovina.

To vytvára značný rozdiel v nutričnom, teda výživovom obsahu. Najväčšia odlišnosť sa preukazuje v zastúpení bielkovín. Originálny grécky jogurt má prirodzene až 14 g bielkovín na 100 g výrobku. Jogurty gréckeho typu majú asi o polovicu bielkovín menej na 100 g.

grécky jogurt
Foto: Pexels

Veľký rozdiel je aj v obsahu tuku, klasický grécky má menej než 1g, pričom jogurt gréckeho typu má až okolo 14 g tuku na 100 g. To pri chudnutí značne pocítite a tento drobný rozdiel vám môže oddialovať výsledky. Prirodzene sa to odráža aj na kalorickej hodnote, jogurty gréckeho typu ju majú až raz tak vysokú.

Ako využiť grécky jogurt v kuchyni?

Predstavíme tri šikovné tipy na využitie gréckeho jogurtu doma. Prvým je grécky jogurt s domácou rýchlou granolou. Ide o veľmi zdravé raňajky, ktoré dodajú energiu a dostatok bielkovín z tohto jogurtu. Práve bielkoviny zabezpečia, že budete dlho sýty. Môžete ešte pridať obľúbené čerstvé alebo zavárané ovocie a med, ďalšie inširácie nájdete aj v tomto článku. Nebojte sa pridať aj napríklad džem ako sladidlo!

Ako druhý nápad ponúkame recept na tradičné grécke uhorkové tzatziki. Ide o tradičný pokrm z Grécka a jeho hlavnou ingredienciou je práve grécky jogurt. Vynikajúco sa hodí ku kuraciemu gyrosu s hranolkami.

grécky jogurt
Foto: Pexels

Posledným tipom je príprava jogurtového cesta a upiecť z neho napríklad koláč. Jogurt zabezpečí vláčnosť cesta. Môžete pripraviť dokonca aj takéto slané tyčinky, len v recepte uberte z masla polovicu, kľudne aj viac a nahraďte gréckym jogurtom. Znížite, tak výrazne obsah tuku a zvýšite bielkoviny.

Ako vidíte, tak nepatrný slovný rozdiel v názvoch dvoch zdanlivo identických surovín je skutočne veľký. Výrobcovia jogurtov gréckeho typu lákajú jedným spoločným slovíčkom na svoje výrobky, ktoré nie sú tak náročné a nákladné na výrobu a už vôbec nedosahujú optimálne výživové hodnoty ako pravý grécky jogurt. Aj jogurty gréckeho typu majú svoje benefity v podobe probiotických kultúr, prospešných pre naše trávenie. Oba tieto druhy jogurtov rozhodne patria do nášho jedálnička, avšak je dobré poznať rozdiel medzi nimi, hlavne ak sa snažíte schudnúť.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ