Jednoduché domáce lístkové cesto: Tipy, ako sa s ním nenarobiť

Nadýchané a krehké lístkové cesto je v kuchyni skvelým základom pre rôzne slané aj sladké pochúťky. Príprava lístkového cesta doma môže znieť náročne, a preto si ho mnohí radšej kúpia v obchode. S niekoľkými jednoduchými tipmi a trikmi sa môžete pustiť do tejto kulinárskej výzvy s istotou. V našom článku vám predstavíme recept na jednoduché domáce lístkové cesto a ponúkneme vám aj nápady na lahôdky, ktoré môžete vytvoriť s týmto obľúbeným cestom.

Ako pripraviť jednoduché domáce lístkové cesto vo vašej kuchyni?

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g chladného masla
  • 3 polievkové lyžice studenej vody
  • 1 polievková lyžica octu

Postup:

  1. Najprv na dosku vysypte múku, do ktorej nastrúhajte chladné maslo. Aby sa vám s maslom pracovalo lepšie a netopilo sa z tepla vašich rúk pri strúhaní, môžete ho vložiť pred prípravou lístkového cesta na 10-15 minút do mrazničky.
  2. K zmesi múky a masla pridajte ďalej studenú vodu a ocot.
  3. Cesto rukami dôkladne vymieste, preložte ho bokom a dosku, na ktorej s ním budete pracovať pomúčte.
  4. Cesto rozdeľte na 4 časti, ktoré po jednom následne rozvaľkajte na dlhé tenké obdĺžniky. Ak chcete cesto uskladniť, zrolujte ho alebo poskladajte.
  5. Ak pripravujete jednoduché domáce lístkové cesto, jeho chladenie je obzvlášť dôležité, aby sa vám nepotrhalo v rukách pri manipulácii s ním. Po vyvaľkaní, je preto vhodné ho vložiť do chladničky na cca pol hodinu, až potom s ním následne opäť manipulovať.

jednoduché domáce lístkové cesto
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Lístkové cesto stačí piecť na nevymastenom plechu alebo papieri na pečenie. Ak by ste ho pred pečením potierali ďalším tukom alebo piekli na vymastenom plechu, jeho povrch by sa mohol stať až veľmi krehkým. Potrite vaše dobroty z lístkového cesta pred pečením vajíčkom, získajú tak krásny zlatistý lesk.

Mohlo by vás zaujímať: Celozrnná múka či klasická biela múka. Viete, ktorú použiť?

Nápady na recepty s domácim lístkovým cestom

  1. Pizzové špičky: Narežte plátky lístkového cesta na trojuholníky, potrite ich drvenými paradajkami a naplňte nakrájanou šunkou a syrom, následne ich zviňte a upečte.
  2. Jablčná štrúdľa: Na rozvaľkané lístkové cesto umiestnite tenkú vrstvu pocukrených nastrúhaných jabĺk, posypte ich škoricou, cesto zrolujte a upečte.
  3. Špenátové mini rolády: Narežte jednoduché domáce lístkové cesto na dlhé obdĺžniky, potrite ich špenátovým pestom alebo poduseným vychladnutým špenátom. Pridajte syr, môžete experimentovať s rôznymi jeho druhmi. Rolády následne zviňte a nechajte upiecť.
  4. Z vášho domáceho lístkového cesta taktiež môžete upiecť výborné škorickové slimáky alebo šatôčky s marhuľovým lekvárom.

jednoduché domáce lístkové cesto
Foto: Pixabay

S týmto jednoduchým receptom a kúskom trpezlivosti si môžete ľahko pripraviť domáce lístkové cesto doma a vytvoriť s ním rôzne slané či sladké dobroty. Aj keď je domáca príprava lístkového cesta pre mnohé gazdinky strašiakom, oplatí sa vám z času na čas pripraviť si ho svojpomocne. Nezabudnite, že základom pre to, aby sa vám s ním dobre pracovalo je jeho chladenie a chladné ingrediencie.

Prečítajte si tiež: Čím nahradiť kypriaci prášok? 3 náhrady, ktoré fungujú

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ