Ako narezať špekáčiky? Urobte to správne a nebudú praskať

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Špekáčiky sú tradičnou pochúťkou na slovenských grilovačkách a opekačkách. Táto chutná údenina je obľúbená pre svoju mäsovú textúru a lahodnú chuť a pre mnohých gurmánov patria neodmysliteľne k letu. Ako narezať špekáčiky? Či sa už rozhodnete pre klasiku, mriežkovaný vzor alebo špirálu, nielenže tak vylepšíte ich vzhľad, ale ak to urobíte správne, môžete zabrániť aj ich praskaniu.

Ako narezať špekáčiky správne a je to vôbec nutné?

Narezanie špekáčikov pred grilovaním alebo opekaním má hneď niekoľko výhod

Narezanie vytvára na špekáčikoch či grilovacích klobáskach atraktívny vzor, ktorý im dodáva zaujímavý vzhľad. Nakoľko jedia aj naše oči, je to hneď prvý dôvod, prečo populárne údeniny na opekačku pekne narezať. Narezané špekáčiky sa navyše prepečú rovnomernejšie, čo znamená, že budú chutné a šťavnaté po celej dĺžke.

Špekáčiky majú tendenciu pri vysokej teplote nad priamym ohňom praskať. Narezanie pomáha uvoľniť napätie mäsa v črievku a zabraňuje tak nežiadúcemu prasknutiu a spadnutiu z palice či ražňa.

ako narezať špekáčiky
Foto: Pixabay

Tri overené spôsoby, ako špekáčiky bez námahy narezať

Klasické šikmé zárezy

Tento spôsob je najjednoduchší a najbežnejší. Nožom urobte šikmé zárezy po celej dĺžke špekáčika, pričom ich vzdialenosť by mala byť približne 1-2 cm. Dbajte na to, aby ste zárezy nerobili príliš hlboké – nožom vám stačí ísť asi len do jednej tretiny hĺbky špekáčika. Inak sa môže stať, že pri opekaní sa z ražňa uvoľní a spadne do pahreby.

Mriežkovaný vzor

Pre tento vzor urobte najprv šikmé zárezy jedným smerom, potom otočte špekáčik o 90 stupňov a urobte zárezy druhým smerom. Vznikne tak efektný mriežkovaný vzor, ktorý je nielen príťažlivý na oko, ale aj funkčný. Mäso sa vám prepečie o mnoho rovnomernejšie a rýchlejšie.

špekáčiky na pive
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Bravčové na grile: Stačí jedna ingrediencia a jeho chuť vás ohúri

Špirála

Tento spôsob je trochu náročnejší, ale výsledok stojí za to. Držte špekáčik pevne a nožom ho opatrne narežte špirálovito od jedného konca k druhému. Tento spôsob zabezpečí maximálnu expozíciu vnútra priamemu ohňu, a preto sa nemusíte obávať, že by údenina zostala vo vnútri neprepečená či nebodaj studená, no na povrchu prihorená.

Gurman TIP: Ak plánujete špekáčiky marinovať, urobte zárezy ešte pred marinovaním. Vďaka tomu sa marináda lepšie vsaje do mäsa a obohatí jeho chuť. Pri grilovaní špekáčikov dbajte na to, aby ste ich nepripálili. Grilujte ich na stredne vysokej teplote a pravidelne ich otáčajte, aby sa prepekali rovnomerne.

Mohlo by vás zaujímať: Špekáčiky na pive či cibuľke, ale aj v guláši: Tu sú TOP recepty

špekáčiky na pive
Foto: Pixabay

Správne narezanie špekáčikov je jednoduchým, no dôležitým krokom k dosiahnutiu dokonalej chuti a vzhľadu tejto obľúbenej letnej pochúťky. Vyskúšajte niektorý z uvedených spôsobov a prekvapte svojich priateľov a rodinu perfektne pripravenými špekačkami na najbližšej grilovačke alebo opekačke. Chystáte sa okrem mäsa grilovať aj zeleninu? Zistite, ako grilovať zeleninu a vyčarujte z nej chutné prílohy aj hlavný chod.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ