Koľko cibule do guláša pridať? Pri varení sa držte tohto pomeru

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Kotlíkový guláš je jedným z najobľúbenejších tradičných jedál, ktoré dokážu spojiť rodinu a priateľov pri ohni. Je to pokrm, ktorý si vyžaduje starostlivú prípravu a správne ingrediencie, aby jeho chuť bola jednoducho dokonalá. Jednou z kľúčových ingrediencií je cibuľa, ktorá tvorí základ guláša a pridáva mu hĺbku aj jemne sladkastú chuť. Koľko cibule do guláša pridať pri príprave jeho základu? Pri varení by ste sa mali držať osvedčeného pomeru.

Koľko cibule do guláša pridať pre výborný základ?

Cibuľa je základom pre mnoho tradičných jedál, a to z dobrého dôvodu. Pri varení uvoľňuje cukry, ktoré sa karamelizujú a pridávajú hĺbku a sladkosť do jedla. V neposlednom rade cibuľa pokrm aj dobre zahustí. Rovnako aj v kotlíkovom guláši cibuľa funguje ako prirodzené zahusťovadlo a dodáva gulášu hustú, bohatú konzistenciu bez potreby pridávania múky alebo iných zahusťovadiel.

Tradičné pravidlo pre prípravu kotlíkového guláša hovorí, že na každý kilogram mäsa by ste mali použiť rovnaké množstvo cibule. To znamená, že ak by ste plánovali pripraviť guláš z 1 kg mäsa, mali by ste použiť 1 kg cibule. Tento pomer však nie je úplne ideálnym vodítkom, nakoľko lepšie je držať sa objemu mäsa, nie jeho váhy. Koľko cibule do guláša pri príprave jeho základu teda pridať? Ideálny je objemový pomer k mäsu 1:1. A keďže cibuľa bude mať po nakrájaní väčší objem, na jeden kilogram mäsa môžete počítať s pol kilom cibule.

Prečítajte si tiež: Aké mäso na guláš použiť? Toto je skvelé na kotlíkový či maďarský

aké mäso na guláš
Foto: Pixabay

Ako nakrájať cibuľu do guláša?

Jemne nakrájaná cibuľa sa rýchlo rozvarí a zjednotí so šťavou, čím dodá gulášu hustú a krémovú konzistenciu. Ak máte radi, keď je cibuľa v guláši takpovediac „priznaná“ a nerozvarená, môžete časť cibule nakrájať aj na väčšie kusy. Tie sa pri varení nerozpadnú úplne a dodajú gulášu ďalšiu textúru, rovnako ako kúsky zeleniny z leča.

Mohlo by vás zaujímať: Krájanie cibule bez sĺz: Rýchly trik, ktorý sa oplatí poznať

Gurman TIP: Aby ste dosiahli maximálnu chuť vášho kotlíkového guláša, cibuľu pred pridaním mäsa do guláša pomaly orestujte na miernom ohni. Toto pomalé restovanie umožní cibuľke uvoľniť svoje cukry a karamelizovať, čím sa vytvorí bohatý a chutný základ. Dajte si záležať na tom, aby ste cibuľu neprepálili – mala by byť zlatistá, nie hnedá. Na cibuli môžete, pred pridaním mäsa, jemne orestovať okrem červenej papriky aj pár lyžíc hustého domáceho paradajkového pretlaku.

Guláš na čiernom pive
Foto: Gurman

Pri príprave kotlíkového guláša určite venujte dobrú pozornosť množstvu cibule, ktorú použijete. Dodržaním pomerového pravidla jedna k jednej zabezpečíte, že váš guláš bude mať tú správnu konzistenciu a chuť. Objavte taktiež náš delikátny FOTORECEPT na guláš na čiernom pive.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ