
Paradajkový pretlak je základom mnohých chutných receptov, od omáčok na cestoviny až po polievky a dusené pokrmy. Pripravovať si ho doma je nielen ekonomické, ale aj zdravé, pretože máte úplnú kontrolu nad použitými ingredienciami. V tomto článku vám ukážeme, ako si doma jednoducho a rýchlo pripraviť hustý paradajkový pretlak, ktorý vás ohromí svojou bohatou chuťou a vôňou. Navyše pri jeho príprave nemusíte stráviť hodiny v kuchyni, pretože bude hotový raz dva.
Hustý paradajkový pretlak: Ako si ho pripraviť rýchlo doma?
Kľúčom k vynikajúcemu hustému paradajkovému pretlaku sú kvalitné, zrelé paradajky. Najlepšie sú tie z vašej domácej záhrady alebo z lokálneho trhu, kde máte istotu, že sú čerstvé. Pre výraznejšiu chuť môžete do pretlaku pridať aj sušenú bazalku alebo oregano, a to už priamo pri dusení paradajok.

Hustý paradajkový pretlak RECEPT
Ingrediencie
- 2 kg zrelých paradajok
- 2 lyžice olivového alebo rastlinného oleja
- 1 stredná cibuľa (jemne nakrájaná)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica bieleho alebo hnedého cukru (voliteľné)
- sušené bylinky (napr. bazalka, oregano – voliteľné)
Postup
- Paradajky najskôr umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Ak preferujete konzistenciou úplne jemný pretlak, môžete paradajky vopred olúpať. To dosiahnete tak, že paradajky na pár sekúnd ponoríte do vriacej vody a potom ich okamžite preložíte do studenej vody. Šupka sa tak ľahko oddelí.
- V hrnci si rozohrejte olivový olej a pridajte úplne nadrobno nakrájanú cibuľu. Na strednom ohni ju restujte do sklovita, približne 5-7 minút. Potom pridajte nasekaný cesnak a restujte ešte ďalšiu minútu, kým cesnak nezačne voňať.
- K cibuli a cesnaku pridajte nakrájané paradajky. Pridajte soľ, čierne korenie a prípadne aj lyžicu cukru, ak sú paradajky príliš kyslé. Ak máte radi bylinky, pridajte aj sušené lístky bazalky alebo oregana.
- Zmes priveďte k varu a potom znížte teplotu. Následne pretlak poduste na miernom ohni približne 30-40 minút, kým paradajky nie sú úplne rozvarené a zmes nezačne hustnúť. Občas premiešajte, aby sa zmes neprichytila na dno hrnca.
- Keď sú paradajky úplne mäkké, použite ponorný mixér a rozmixujte zmes do hladka. Ak nemáte ponorný mixér, môžete použiť klasický mixér alebo prepasírovať zmes cez sitko, aby ste dosiahli jemnú konzistenciu.
- Rozmixovaný pretlak vráťte do hrnca a pokračujte v dusení na miernom ohni, kým nedosiahnete požadovanú hustotu. Ak je pretlak príliš hustý, môžete pridať trochu vody.
Gurman TIP: Čím dlhšie budete váš paradajkový pretlak variť, tým bude hustejší.

Ako pripraviť hustý paradajkový pretlak na skladovanie?
Hotový paradajkový pretlak ešte horúci prelejte do sterilizovaných sklenených pohárov alebo fliaš a uzavrite vekom. Poháre obrátime dnom nahor, aby sa viečko dobre zatiahlo. Necháme ich takto postáť aspoň 5 minút. Následne hustý paradajkový pretlak necháme vychladnúť a môžeme ho uložiť do komory.
Mohlo by vás zaujímať: RECEPT na domáci KEČUP: Odteraz ho už nebudete kupovať
Domáci paradajkový pretlak môžete použiť ako základ do pizze, do omáčok na cestoviny, do polievok alebo ako prídavok do dusených pokrmov. Rokmi overenou klasikou, ktorú si môžete pripraviť z paradajkového pretlaku počas celého roka je samozrejme paradajková polievka či plnená paprika. Výborne vám však tento domáci poklad z paradajok poslúži aj do základu na skvelé toskánske kuracie prsia.

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ