Kuchársky TRIK: Čo robiť, aby vyprážané jedlá zostali chrumkavé?

Stalo sa vám už niekedy, že ste si vyprážali kuracie stripsy alebo hranolky a pokiaľ ihneď po vytiahnutí z oleja boli krásne chrumkavé, neskôr zmäkli? Prinášame vám kuchársky trik, ktorý zaručí, že vaše vyprážané jedlá si zachovajú svoju chrumkavosť a nestratia ju ani po vychladnutí.

Vypražili ste mäso či zeleninu do krásneho chrumkavého výsledku, ale keď ste pokrm nechali pár minút vychladnúť na tanieri zmäkol a navlhol? Čo robiť, aby sa vám táto nepríjemnosť nabudúce pri vysmážaní nestala? Máme pre vás osvedčený kuchynský trik, ktorý zmäknutiu vysmážaného jedla zabráni.

Prečo chrumkavé vysmážané jedlo zmäkne?

Dôvodom zmäknutia chrumkavých vysmážaných pokrmov je to, že pri vyprážaní vzniká para, a ak vyprážané jedlo položíme priamo na tanier, para zostáva uväznená pod ním a mení chrumkavé pokrmy na mäkké a navlhnuté. To isté sa vám môže stať, ak napríklad hranolky pečené v rúre ponecháte v uzatvorenej rúre alebo keď vysmažené rezne či kuracie kúsky uložíte do uzavretej misy z Jenského skla alebo ich jednoducho prikryjete.

Navlhnúť a zmäknúť môžu aj ďalšie pokrmy, nemusíte ich ani priamo vyprážať. Skvapalnená vodná para sa môže objaviť pod toastami, hriankami, ale aj pod obľúbenými panini bagetkami. Pri ich príprave sa vám taktiež môže hodiť náš nasledujúci kuchynský trik s chladiacou kovovou mriežkou.

vyprážané jedlá
Foto: Pixabay

Čo robiť, aby vyprážané jedlá zostali chrumkavým?

Namiesto taniera položte svoje čerstvo vypražené jedlo na chladiacu mriežku umiestnenú na dosku na vaľkanie cesta. S priestorom pre cirkuláciu vzduchu si vyprážané pochúťky udržia svoju žiadanú chrumkavosť a doska pod nimi udrží čistotu na vašej kuchynskej linke. Ak nemáte chladiacu mriežku, môžete použiť aj veľký cedník, ktorý zabráni, aby sa pod vyprážanými kúskami vyzrážala voda. Extra dávku chrumkavosti môže vašim pokrmom dodať aj obaľovanie v kukuričnej strúhanke alebo corn flakes kúskoch.

vyprážané jedlá
Foto: Pixabay

Mnohé hriankovače taktiež obsahujú v svojom príslušenstve kovovú mriežku a pokiaľ ste doteraz netušili, na čo táto mriežka slúži, máte odpoveď. Ak túžite po chrumkavých hriankach, nechajte ich vychladnúť uložené práve na tejto mriežke.

Prečítajte si tiež: Trojobal bez neporiadku a špinavých rúk: Stavte na túto metódu

S týmto jednoduchým trikom si môžete vychutnať chrumkavosť vyprážaných jedál a predísť tomu, aby sa stali mäkkými a navlhnutými. Máte radi vysmážané jedlá? Určite vyskúšajte našu zdravšiu verziu kuracích stripsov, ktoré pripravíte pohodlne v rúre.

Mohlo by vás zaujímať: Domáca strúhanka RECEPT: Využite zvyšky staršieho pečiva

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ