Domáca strúhanka RECEPT: Využite zvyšky staršieho pečiva
V mnohých domácnostiach sa stáva, že sa v kuchyni objavia zvyšky staršieho pečiva, ktoré už nepôsobia vábne na konzumáciu. Zvyšky stvrdnutého staršieho pečiva sú však perfektným základom pre prípravu domácej strúhanky. Domáca strúhanka a jej príprava vám pomôže využiť pečivo „do poslednej omrvinky“ a je skvelou ingredienciou do mnohých pokrmov.
Príprava domácej strúhanky je nielen ekonomická, ale aj ekologická, pretože znižuje množstvo odpadu a plytvanie potravinami. Poďme sa spoločne pozrieť na postup, ako si pripraviť strúhanku doma, krok za krokom.
Domáca strúhanka a postup jej prípravy
Krok 1: Zamrazte zvyšky pečiva
Keď máte zvyšky chleba, nevyhadzujte ich. Skladujte ich v jednom veľkom plastovom vrecku v mrazničke. Keď bude vrecko plné môžete sa pustiť do prípravy domácej strúhanky.
Krok 2: Rozkrájajte chlieb na kúsky
Keď máte plné vrecko zvyškov pečiva, vyberte ich z mrazničky. Chlieb by mal byť tvrdý, ale nie nezamrznutý. Rozkrájajte ho na väčšie kúsky, ktoré budete ďalej spracovávať na strúhanku. Môžete to urobiť nožom alebo jednoducho rozlámať chlieb rukami na menšie kúsky.
Krok 3: Rozdrvte chlieb na strúhanku
Teraz nasleduje krok premeniť kúsky zmrazeného chleba na strúhanku. Na to budete potrebovať mixér. Vložte kúsky chleba výkonného mixéra a mixujte, pokiaľ nezískate jemnú konzistenciu. Dĺžku mixovania môžete prispôsobiť tomu, akú konzistenciu strúhanky si želáte pripraviť.
Krok 4: Strúhanku opečte
Rozložte strúhanku na plech s vysokými okrajmi a opečte ju v rúre predhriatej približne na 175 stupňov Celzia. Občas strúhanku premiešajte alebo pretrepte, aby sa rovnomerne prepiekla. Tento proces trvá približne 4 až 6 minút, až kým strúhanka nebude suchá a chrumkavá. Dôkladné premiešanie je dôležité, aby sa zabránilo jej spáleniu.
Krok 5: Skladovanie domácej strúhanky
Hotovú domácu strúhanku môžete skladovať v mrazničke v nepriepustnom obale alebo nádobe až šesť mesiacov.
Mohlo by vás zaujímať: Ako upiecť chlieb: Jednoduchý postup, ktorý zvládne každý
Domáca strúhanka je vynikajúcou prísadou pri príprave jedál, ako sú chlebové placky, mäsové či vegetariánske fašírky alebo ňou môžete napríklad posypať sladučké slivkové gule zo zemiakového cesta.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ