Cestoviny „al dente“: Čo to znamená a aký háčik má táto príprava

Cestoviny al dente – výraz, ktorý dotvára obraz talianskej kulinárskej dokonalosti. Táto metóda varenia nie je len kuchárskou technikou, ale priam umením, ktoré zdôrazňuje textúru a chuť cestovín. Prečo Taliani preferujú cestoviny al dente, ako ich takto uvariť doma a aký háčik má táto technika varenia? To všetko sa dozviete v našom článku.

Čo znamená „al dente“?

V preklade z taliančiny znamená „al dente“ doslova „na zub“. Ide o varenie cestovín tak, aby boli ich vonkajšie vrstvy mierne tvrdé a vnútro ostalo pevné, čo vytvára charakteristickú textúru pre talianske recepty. Našincom sa takto pripravené cestoviny alebo ryža, môžu zdať nedovarené či „chrumkavé“. Ak sa chystáte pripravovať cestoviny týmto spôsobom, budete si musieť ustrážiť čas ich varenia a pravidelne ich ochutnávať.

Prečo Taliani varia cestoviny al dente spôsobom?

Cestoviny al dente majú výraznejšiu chuť, štruktúru a nižší glykemický index. Krátky čas varenia v nich navyše pomáha udržiavať viac výživných látok a vlákniny, ktorá by sa inak mohla vyvariť do vody. Pravé talianske cestoviny je navyše dosť obtiažne uvariť „našim spôsobom“, a teda úplne do mäkka. K „nerozvariteľnosti“ ich predurčuje napríklad aj tvrdá durum pšenica. Objavte s nami recepty na najlepšie talianske cestoviny TU.

Cestoviny carbonara
Foto: Gurman

Ako uvariť cestoviny metódou al dente?

    1. Začnite s kvalitnými cestovinami, vyrobenými z už spomínanej tvrdej durum pšenice, ktoré majú odolnejšiu textúru.
    2. Varíme cestoviny v dostatočnom množstve osolenej vody. Odporúča sa približne 4 litre vody na 500 g cestovín. Voda na varenie cestovín by podľa Talianov mala byť tak slaná ako morská voda.
    3. Sledujte čas varenia. Väčšina väčších druhov cestovín potrebuje len 8-12 minút na dosiahnutie al dente konzistencie.
    4. Po vložení do vriacej vody cestoviny premiešajte, aby sa predišlo ich prichytávaniu a zlepeniu. Ak však máte v hrnci dostatok vody, nemal by to byť problém.
    5. Pravidelne ochutnávajte cestoviny, aby ste zachytili správny okamih, kedy ich odstaviť zo sporáka. Mali by byť jemne tvrdé, ale stále príjemné na konzumovanie.
    6. Nezabudnite, že cestoviny, a rovnako to platí aj pre ryžu, sa dovárajú aj zo zvyškového tepla. Nenechávajte ich preto stáť v horúcej vode ani v hrnci, v ktorom sa varili, po scedení vody.

    Mohlo by vás zaujímať: Špagety Carbonara: Smotana do nich nepatrí, takto ich pripravíte ako pravý Talian!

    cestoviny al dente
    Foto: Pixabay

    Aký háčik má metóda varenia cestovín al dente?

    Cestoviny uvarené spôsobom al dente môžu byť na prvý pohľad zdravšie, nakoľko sa z nich pomalšie uvoľňuje cukor (sacharidy) pri trávení. K niektorým typom cestovín však táto metóda prípravy jednoducho nepasuje. Ide napríklad o celozrnné cestoviny, ktoré majú sami o sebe dlhší čas varenia a sú prirodzene tvrdšie. Ak by ste ich chceli pripraviť „al dente“, mohli by zostať veľmi tvrdé a ťažko stráviteľné. Plnené cestoviny (napr. tortellini) alebo polievkové cestoviny sa taktiež nemusia najlepšie hodiť na tento štýl varenia. Vo všeobecnosti táto príprava nesvedčí aj našim prílohovým kolienkam, tarhoni alebo vaječným a ryžovým cestovinám.

    Prečítajte si tiež: Recept na výborné talianske ryžové guľky

    Komentáre

    Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ