
Kôprová omáčka je klasikou, ktorá nikdy nesklame. Mnohí ju poznáme ako spomienku na detstvo, keď nám ju servírovali babičky či mamičky s vajíčkom, zemiakmi alebo k fašírkam. Kôpor s jeho výraznou chuťou dokáže urobiť zázraky aj z obyčajného jedla. Ak sa aj vy radi ponárate do klasických vôní a chutí, najlepšia kôprová omáčka, ktorá je navyše jednoduchá na prípravu, vám zaručene zachutí!
Recept na lahodnú krémovú kôprovú omáčku
Ingrediencie:
- 1 zväzok čerstvého kôpru (môžete použiť aj sušený, ak nemáte čerstvý)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 150 ml smotany na varenie
- 2 lyžice octu (podľa chuti môžete pridať viac alebo menej)
- 1 lyžica cukru
- soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:
- Najprv v hrnci alebo na panvici roztopte maslo a pridajte múku. Miešajte, až kým vznikne hladká svetlá zápražka. Nemala by byť príliš tmavá, inak môže byť omáčka horká.
- Do zápražky postupne prilievajte mlieko (alebo vývar), pričom stále miešajte, aby vám nevznikli hrudky. Keď začne omáčka hustnúť, znížte oheň a varte ju asi 10 minút.
- Následne pridajte soľ, čierne korenie a cukor. Pre jemnú kyslosť omáčku dochuťte octom – začnite jednou lyžicou a postupne pridávajte podľa vlastnej chuti. Ak chcete viac krémovosti, pridajte smotanu na varenie a premiešajte.
- Nakoniec pridajte nadrobno nasekaný kôpor. Ak máte radi výraznú chuť, neváhajte a nešetrite ním. Krátko povarte, aby sa kôpor prepojil s omáčkou, ale dávajte pozor, aby sa varil len krátko, inak stratí svoju farbu a arómu.
- Kôprovú omáčku môžete podávať s varenými zemiakmi, knedľou, vajíčkom alebo pečeným mäsom či fašírkami. Skvelá je aj s dusenou alebo pečenou rybou.
Gurman TIP: Najlepšia kôprová omáčka sa vám podarí, ak kôpor precízne nakrájate. Tajomstvo tkvie v tom, nakrájať ho úplne nadrobno, aby sa pohodlne konzumoval a jeho chute sa čo najlepšie prepojili s ostatnými ingredienciami. Nezabudnite kôpor do omáčky pridať až pred koncom varenia, prípadne do nej pridať dávku čerstvého kôpru aj po odstavení zo sporáku.

Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Tradičná divina v kôprovej omáčke – recept plný kôpru a lahodného mäsa
Ak máte radi omáčku hustejšiu, pridajte o lyžicu múky viac, prípadne ju môžete rozmixovať. Ocot v recepte môžete nahradiť citrónovou šťavou, ktorá dodá jemnejšiu kyslosť a sviežosť. Ak sa nebojíte v kuchyni experimentovať, skúste do omáčky pridať aj trošku pažítky alebo petržlenovej vňate pre zaujímavú novú chuť. Tak čo, pustíte sa do prípravy tejto voňavej omáčky? Veríme, že sa stane stálicou na vašom stole!
Mohlo by vás zaujímať: Nálev na zavárané uhorky: Čo do neho rozhodne nedávať?
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ