Ako využiť bylinky v kuchyni? Nechajte sa inšpirovať

Bylinky sú v súčasnosti v našich podmienkach stále nedocenenou surovinou. Viete ako využiť bylinky v kuchyni? Mali by ste, pretože aj obyčajný pokrm dokážu premeniť na gastronomický zážitok. Nielenže dodajú jedlu vynikajúcu chuť a vôňu, ale obsahujú vo svojich malých lístkoch množstvo vitamínov a živín.

Bylinky ako základné zvýrazňovače chutí

Niektoré pokrmy si je ťažko predstaviť bez využitia silnej chuti byliniek. Dobrým príkladom v našich končinách sú známe knedle: karlovarská a viedenská. Bez použitia petržlenovej vňate by ste ich na ich typickú chuť neprišli.

Čerstvé bylinky môžete využiť ako zvýrazňovač chuti hlavne v ľahších zeleninových jedlách. Obzvlášť to platí pri jedlách, kde sa zelenina podáva v surovom stave. Skúste využiť bylinky ako koriander, bazalka či mäta v domácom losovom poké. Bez nich by bolo toto jedlo tak nudné! Pokiaľ nie ste milovník surových rýb, môžete v recepte rybu nahradiť napríklad kuracím mäskom, určite však nezabudnite na bylinky. ?

Maslo a oleje

Často sa pri bylinkách stáva, že ich jednoducho nevyužijeme všetky a dôjde k zbytočnému úhynu bylinky. Najmä to platí pri tak silných bylinkách ako je oregano, tymián či rozmarín. V pokrmoch stačí často použiť len pár lístkov na dodanie arómy a chuti.

Aby ste s nimi zbytočne neplytvali určite vyskúšajte nespotrebované bylinky naložiť do kvalitného panenského olivového oleja. Dajte takto obohatený olej do tmavej fľaše na tmavé a chladné miesto a o pár týždňov máte geniálny voňavý a chuťovo pozdvihnutý olej. Do studenej kuchyne ideálne!

Rozhodne sa vyplatí aj príprava domáceho bylinkového masla. Ide o veľmi jednoduchú záležitosť. Maslo má potom všestranné využitie. Taký chlebík vo vajíčku na masle dostane úplne nový rozmer! Pokiaľ do masla pridáte len čerstvo nasekanú mätu, odporúčame takéto plátky masla dať na horúce lievance či palacinky.

Bylinkové maslo
Foto: Gurman

Dresingy a omáčky

Esenciálnou ingredienciou väčšiny dresingov a omáčok sú bylinky. No viete si predstaviť kôprovú omáčku bez kôpru? Alebo tradičné grécke tzatziky bez mäty? Bez byliniek by to nebolo to pravé orechové ako sa hovorí.

Určite by bol aj obyčajný dresing z kyslej smotany len smutným obohatením vášho jedla, pokiaľ by ste doň nenasekali petržlenovú vňať, bazalku alebo kôpor. Rovnako aj čoraz populárne avokádové guacamole, by bez koriandru ostalo málo výrazným dipom.

Uhorkové tzatziki
Foto: Gurman

Bylinkové salsy

Pokiaľ pestujete bylinky v záhradke či na balkóne a máte ich prebytok alebo ste skrátka nejako prišli k väčšiemu množstvu, určite sa vyplatí ich spracovať vo forme pesta alebo rôznych sáls, ktoré výborne dopĺňajú najmä slané jedlá.

Hovädzí steak s chimichurri a šalátom
Foto: Gurman

Zmixovaním rôznych druhov byliniek, oleja, soli, korenín a citrusovej šťavy si pripravíte geniálne chimichurri, čo je názov pre juhoamerickú bylinkovo-korenistú omáčku. Podáva sa najmä k mäsu a rybám. V podstate môžete využiť akékoľvek ľubovoľné bylinky a pripraviť tak univerzálnu salsu, ktorú viete na chladnom mieste skladovať aj niekoľko týždňov. Hodíte steak na gril, vytiahnete toto výborné bylinkové ochucovadlo a môžete luxusne hodovať.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ