Najlepšie medovníky: Čo robiť, aby boli hneď po upečení mäkučké?

Medovníky patria medzi klasické pochúťky, ktoré dokážu vytvoriť tú pravú vianočnú atmosféru. Je dôležité vedieť, ako ich upiecť tak, aby boli nielen chutné, ale aj krásne mäkučké, najlepšie hneď po upečení. Prinášame vám overené tipy a triky, ktoré vám pomôžu upiecť najlepšie medovníky, do ktorých sa môžete hneď s chuťou zahryznúť.

Upečenie vianočných medovníkov nespočíva len v kvalitnom recepte. Aj keď samozrejme, recept zohráva pri ich pečení dôležitú úlohu, a preto je najlepšie, ak ho máte overený či zdedený z kuchárky starej mamy. Mäkkosť medovníkov, ale záleží aj na hrúbke cesta a dĺžke ich pečenia. Jednoducho každý detail hrá svoju úlohu pri dosahovaní perfektných vianočných medovníkov.

Ako upiecť najlepšie medovníky, ktoré budú mäkké?

Dbajte na kvalitu surovín

Nikdy nepodceňujte význam pokynov v recepte. Precízne postupujte podľa návodu, aby ste dosiahli tie najlepšie medovníky. Začnite tým, že preosejete a dôkladne premiešate všetky suché ingrediencie. Až potom pridajte ostatné suroviny, pričom dávajte pozor, či majú izbovú teplotu a určite nepridávajte do cesta chladné alebo studené ingrediencie.

Vajíčka od domácich sliepok alebo med priamo od včelára. Kvalita surovín sa rozhodne podieľa na výsledku pečenia. Vyhnite sa určite lacnému medu s prímesami. Skúsení medovnikári využívajú vlastný med, vrátane druhov ako agátový, bylinkový alebo lesný, ktorý získavajú od lokálnych dodávateľov. Kvalitné ingrediencie sú zárukou autentickej chuti, ale aj kľúčom k mäkkým a lahodným medovníkom.

najlepšie medovníky
Foto: Pixabay

Pri príprave cesta buďte trpezlivý

Hnetenie cesta na medovníky je krokom, ktorý si vyžaduje nielen fyzickú silu, ale aj trpezlivosť. Aj keď vás už možno ruky bolia a zdá sa vám, že cesto je hotové po pár minútach hnetenia, neponáhľajte sa. Dlhé a dôkladné hnetenie je rovnako dôležité ako výber kvalitných surovín.

Po dokončení hnetenia nedávajte cesto na medovníky do chladničky, ale nechajte ho oddychovať pri izbovej teplote. Tento krok je pre najlepšie medovníky obzvlášť dôležitý. Cesto na medovníky nechajte oddychovať pokojne aj deň alebo dva, aby sa všetky ingrediencie dokonale prepojili a cesto získalo potrebnú elasticitu a chuť. Neponáhľajte sa, pretože kvalita cesta je dôležitá pre vytvorenie dokonalo mäkkých medovníkov.

Kľúčový je čas pečenia

Aby medovníčky neboli presušené, nepečte ich dlho. Pri tejto rade však platí, že každá rúra je iná, a preto sa presný časový odhad určuje len ťažko. Možno budete musieť upiecť viac plechov tohto ikonického vianočného pečiva, pokiaľ dosiahnete perfektný výsledok. Preto odporúčame nenechávať si pečenie medovníkov na poslednú chvíľu pred Vianocami. Pečenie perníčkov má však jedno jasné pravidlo a to, že medovníčky pečieme, kým nie je ich povrch pevný.

najlepšie medovníky
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Chcete rýchlo upiecť koláč? Pozor na tieto chyby pri pečení!

Ako mať medovníky mäkké hneď po dopečení?

Ak sa túžite tešiť z mäkkých medovníčkov ihneď po upečení, použite recept, ktorý obsahuje tuk. Ak budete postupovať podľa receptu bez tukovej zložky, na mäkkosť medovníkov si budete musieť počkať. Opatrne narábajte aj s múkou. Jemne posypte dosku a premiestnite na ňu odležané cesto, ak sa vám stále cesto stále lepí, použite múku len na valček, aby ste zachovali ideálnu konzistenciu a štruktúru cesta. Keď to totiž s múkou preženiete, medovníky budú tvrdé. Odhaľte najlepší recept na vianočné medovníky TU.

Gurman TIP: Optimálne skladovanie medovníčkov vyžaduje určitú rovnováhu medzi vlhkosťou a suchým vzduchom. Skladujte ich v uzavretých nádobách, aby ste ich ochránili pred príliš suchým vzduchom, ktorý by mohol spôsobiť stvrdnutie cesta. Prečítajte si tiež, ako získa vaše vianočné pečivo ten najkrajší tvar.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ