Objavte ingredienciu, ktorá premení uhorky na delikatesu

Čerstvé zelené uhorky sú skvelou zeleninou na každý deň. Vyžadujú minimálnu dobu prípravy, sú chrumkavé a nezanechávajú na vašich rukách lepkavosť ani nečistoty. Ale aj uhorky môžu byť ešte chutnejšie a všestrannejšie s pomocou jednoduchého kuchynského triku, o ktorom možno ešte neviete.

Tušili ste, že vaše čerstvé uhorky môžu byť ešte chutnejšie a to len vďaka jednej ingrediencii? Určite sa vám mnohokrát stalo, že keď ste uhorky pridali do vašich obľúbených pokrmov, uvoľnili zo seba až príliš veľa vody, čím sa napríklad konzistencia tzatziki šalátu zmení na vodnatú a menej vábnu. Ako tomu predísť? Jednoducho, pridaním jednej ingrediencie – soli.

uhorky
Foto: Pexels

Ako rýchlo odstrániť prebytočnú vodnatosť uhorky a prečo je to dôležité

Keď posolíte kúsky alebo plátky uhorky a necháte ich 30 minút odležať v cedníku, soľ vytiahne nadbytočnú vlhkosť, ktorá potom zo zeleniny odtečie. To znamená, že uhorka uvoľní menej vody do akéhokoľvek jedla, do ktorého ju pridáte a vy si užijete jej chrumkavosť a osviežujúcu chuť, namiesto prebytočnej vodnatosti. Okrem toho, posolená uhorka je lepšie schopná absorbovať dresing a pri konzumácii vynikne bohatou chuťou.

Táto technika je obzvlášť užitočná pri príprave šalátov, do ktorých pridávate dresing, smotanu alebo jogurt. Ak je v šaláte s krémovým dresingom príliš veľa vody, tá spôsobí, že listy šalátu sa skrútia a bylinky či obilniny zmäknú, najmä ak šalát predpripravený čaká dlhšiu dobu na stole. Tá istá zásada platí aj pre paradajky, preto ich vždy pridávajte do šalátu až v poslednej chvíli, potom ako ich čerstvo nakrájate. Tento kuchynský trik zaiste využijete pri každej vašej grilovačke. Objavte taktiež perfektné recepty na grilovanie mäsa alebo zeleniny.

uhorky
Foto: Pexels

Ako správne nasoliť uhorku

Opláchnite uhorky čistou vodou, môžete ich zbaviť šupky a nakrájajte ich do vami požadovanej veľkosti. Následne ich vložte do misky a premiešajte s dostatočným množstvom hrubozrnnej soli, aby sa ňou rovnomerne obalili (približne 1/2 až 1 čajová lyžička soli na kilogram uhoriek). Preložte nasolené uhorky do sitka umiestneného nad miskou alebo drezom a nechajte ich odpočívať po dobu 30 minút. Niektoré kúsky môžete stlačiť, aby sa uvoľnila vlhkosť ešte viac. Potom ich osušte čistou kuchynskou utierkou alebo papierovým obrúskom. Nemusíte ich oplachovať.

Ak nemáte čas uhorky posoliť a nechať ich odpočívať, vždy by ste mali odstrániť stredový pás semien, ktorý obsahuje väčšinu nežiaducej vlhkosti. Uhorku nakrájajte na štvrtiny pozdĺžne a potom nožom odstráňte semienka. Váš šalát, dip alebo zeleninový tanier s uhorkami sa vďaka tomuto postupu zmení na delikatesu. Hľadáte inšpiráciu pre vaše letné šaláty s uhorkami? Odhaľte náš bohatý šalátový receptár.

uhorky
Foto: Pixabay

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ