Recepty na grilovanie mäsa: Rozpáľte gril na nové chute

Leto je tu a s ním prichádza aj sezóna grilovačiek. Či už sa rozhodnete vyraziť s rodinou do lesa alebo relaxovať na terase, grilovanie je skvelým spôsobom, ako si vychutnať teplé počasie a zažiť nezabudnuteľné (a chutné) chvíle. Či už ste verní klasickým jedlám alebo sa chystáte objaviť nové chute, naše recepty na grilovanie mäsa sa vám určite počas letných dní či večerov oplatí vyskúšať.

Recepty na grilovanie mäsa

Milovníci mäsa si na každej grilovačke prídu na svoje. Čo môže byť predsa lepšie ako chutné špekáčiky pripravené na otvorenom ohni alebo rozplývajúce sa kúsky vášho obľúbeného marinovaného bôčika čerstvo vytiahnutého zo záhradného grilu. Máte pocit, že ste už vyskúšali všetky recepty na grilovanie mäsa? Určite pre vás máme aj niečo nové!

Grilované kurča na víne

Na prípravu grilovaného kurčaťa na víne si vyberte kvalitné kuracie kúsky – môžu to byť stehná, prsia alebo celé kurča rozrezané na časti. Vytvorte si marinádu z červeného vína, olivového oleja, cesnaku, byliniek a korenín podľa vášho vkusu. Nechajte kurča marinovať v tejto zmesi minimálne hodinu, ideálne však cez noc, aby sa mohli arómy dobre do mäsa nasiaknuť. Máte radšej ľahšie marinády z bieleho vína? Vyskúšajte grilované kura na bielom víne s citrónom.

recepty na grilovanie
Foto: Pexels

Grilované kuracie mini kebaby s arašidovou omáčkou

Nakrájajte kuracie mäso na menšie kocky a ponapichujte ho na kovové špízy. Namarinujte ich v arašidovej satay omáčke, ktorú zakúpite v každom supermarkete so širšou ponukou exotických potravín. Táto omáčka pochádza z juhovýchodnej Ázie a skladá sa z arašidového masla, ktoré jej dodáva krémovú textúru a bohatú chuť z aromatických korenín. Opečte namarinované mini kebaby na grile, kým nebudú pekne opečené zo všetkých strán, dávajte si však pozor, aby na grile neboli príliš dlho a nestratili svoju šťavnatosť. Podávajte s ďalšou porciou omáčky a čerstvým koriandrom.

kurací kebab
Foto: Pexels

Grilované špekačky na pive

Príprava klasických grilovaných špekačiek na pive je veľmi jednoduchá. Stačí vložiť narezané špekačky do nádoby na marinovanie, pridať nakrájanú cibuľu a nasekaný cesnak a zaliať ich pivom. Je na vás či zvolíte svetlé či tmavé pivo, nebojte sa experimentovať. Pivo dodá špekačkám jemnú sladkastú arómu a prispieva k ich šťavnatosti. Po vložení špekačiek do marinády ich nechajte odpočívať v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne však cez noc. Týmto spôsobom sa arómy pivnej marinády dôkladne vsiaknu do mäsa. Potom rozohrejte gril na strednú teplotu a položte špekačky na rošt. Grilujte ich postupne, pravidelne ich obracajte a občas ich pretrite marinádou, aby sa opekli do zlatista a získali a chrumkavú kôrku. Hľadáte iný recept? Vyskúšajte grilované špekačky so syrom obalené v slaninke.

recepty na grilovanie
Foto: Pexels

Grilované krevety s cesnako-limetkovým dresingom

Milujete morské plody a závan dovolenky z vášho taniera? Namarinujte očistené krevety v zmesi cesnaku, limetkovej šťavy, olivového oleja a korenia. Vyskúšať môžete ružové korenie alebo citrónové korenie či čerstvé bylinky. Opečte namarinované krevety na grile, bude im stačiť len pár minút. To, že sú hotové prezradí ružovkasté sfarbenie. Podávajte ich s osviežujúcim cesnako-limetkovým dresingom a šalátom z čerstvej zeleniny. K tomuto pokrmu sa výborne hodí aj nastrúhaná restovaná mrkva s maslom a sezamom.

recepty na grilovanie
Foto: Pexels

Túžite vaše menu na grilovačku odľahčiť? K mäsovým pokrmom z grilu si pripravte ako prílohu chrumkavú špargľu, ktorej na prípravu stačí menej ako päť minút. Preferujete vegetariánske recepty? Odhaľte s nami lahodné recepty na grilovanie zeleniny.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ