Recepty na grilovanie zeleniny: Ľahké prílohy aj hlavné jedlá

Čas grilovačiek je tu a ak túžite menu na tej vašej trochu odľahčiť, určite prihoďte na rozpálený gril aj vašu obľúbenú zeleninu. Grilovaním dokážete chuť zeleniny jedinečne skaramelizovať, dodať jej novú textúru a vytvoriť z nej vynikajúce prílohy či dokonca hlavné jedlá. Nielenže je grilovanie zeleniny jednoduché a rýchle, ale aj zdravé, nakoľko zachováva prospešné živiny. Poďte s nami vyskúšať najobľúbenejšie recepty na grilovanie zeleniny.

Ak hľadáte recepty na grilovanie zeleniny, ste tu správne. Podelíme sa s vami o najobľúbenejšie postupy pri príprave grilovanej zeleniny, na ktorej si pochutí vaša rodina a priatelia. Rozpáľte gril a nechajte sa inšpirovať.

Grilovaná zelenina ako hlavné jedlo

Grilovaná cuketa s niva syrom a baby zemiakmi: Nakrájajte cuketu na tenké plátky a potrite ich olivovým olejom. Osoľte a opečte ich na grile z oboch strán, kým nebudú mäkké a získajú vábivú zlatohnedú farbu. Pred koncom grilovania cukety ju posypte strúhaným niva syrom, ktorý sa vďaka teplu na cukete krásne roztopí a pripečie. Ako prílohu voľte baby zemiaky s olivovým olejom, maslom, hrubozrnnou soľou a rozmarínom, ktoré vložíte do alobalu a následne ich upečiete v uzatvorenom grile. Na prípravu budú potrebovať približne 25 minút.

recepty na grilovanie zeleniny
Foto: Pexels

Grilovaný baklažán s hovädzím mäsom a paradajkami: Na panvici si najprv pripravte zmes z hovädzieho mäsa, ktorou budete baklažán plniť. Orestujte na oleji cibuľku s cesnakom, pridajte mleté hovädzie mäso a čerstvé bylinky (napríklad oregano a bazalku), zmes ďalej osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením, môžete pridať aj škoricu. Zalejte zmes pasírovanými paradajkami a nechajte variť približne pol hodinu. Následne prekrojte baklažán na polovice, vydlabte jeho vnútro a mäsovou zmesou baklažány naplňte. Takto naplnené baklažány položte na gril, ktorý následne zatvorte a počkajte, kým sa plnené baklažány celkom upečú, pred koncom pečenia ich môžete posypať tvrdým strúhaným syrom alebo na ne poukladať plátky mozzarely. Tento recept je nie len chutný, ale navyše patrí aj medzi nízkosacharidové jedlá.

recepty na grilovanie zeleniny
Foto: Pexels

Recepty na grilovanie zeleniny ako prílohy

Grilované papriky: Opečte celé papriky (najlepšie červené mäsité druhy) na grile, kým nebudú na povrchu čierne. Nebojte sa, papriky nezhoreli, stačí odstrániť ich šupu a použiť len sladkú dužinu s nádychom karamelu. Čiernu šupku najrýchlejšie odstránite uložením horúcich paprík do plastového vrecka, zaparia sa a šupku tak z nich jednoducho zvlečiete. Grilované papriky môžete použiť ako prílohu k mäsovým stejkom alebo ich nakrájané na kúsky pridať do šalátov.

recepty na grilovanie zeleniny
Foto: Pexels

Grilovaná špargľa: Odstráňte drevnaté konce zo špargle a potrite ju olivovým olejom. Opečte špargľu prudko na grile, stačia jej asi 2-3 minúty, kým nebude mäkká a krehká. Po ugrilovaní môžete posypať špargľu parmezánom a pokvapkať ju citrónovou šťavou pre extra chuť. Špargľu ako prílohu si môžete pripraviť na viacero zaujímavých spôsobov a výborne sa na jej preliatie hodí holandská omáčka.

Grilovanie zeleniny je skvelý spôsob, ako pridať do vašich jedál pestrosť, chuť a zdravé živiny. Neviete si ale aj tak predstaviť grilovačku bez mäsa? Odhaľte naše recepty na grilovanie mäsa.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ