
Portugalské pudingové koláčiky Pastéis de Nata sú známe po celom svete svojou jedinečnou kombináciou krémového pudingu a chrumkavého lístkového cesta. Táto lahôdka, ktorá pochádza z kláštorov v oblasti Belém v Lisabone, je skvelou voľbou aj ako dezert pre vaše víkendové návštevy. Ich príprava môže byť trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to a milo prekvapí každého hosťa. Nečudujte sa, ak sa budete musieť so známymi podeliť aj o recept.
Čím sú portugalské pudingové koláčiky Pastéis de Nata výnimočné?
Pastéis de Nata sú malé koláčiky plnené pudingovým krémom a upečené do zlatohneda. Ich bohatá chuť a krémová textúra v kombinácii s chrumkavým lístkovým cestom vytvárajú neodolateľný dezert, ktorý si zamilujete vy aj vaša rodina. V Portugalsku sú tieto koláčiky bežne podávané ku káve s bohatým posypom práškového cukru a škorice.
Recept na pudingové koláčiky krok za krokom
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 500 ml mlieka
- 200 g cukru
- 60 g múky
- 6 žĺtkov
- 1 vanilkový struk alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 BIO citrón (kôra)
- štipka soli
- škorica a práškový cukor na posypanie

Postup:
- Najprv si predhrejte rúru na 220 °C. Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký plát a vykrojte z neho kruhy, ktoré vložíte do muffinových formičiek. Cesto pevne pritlačte na dno a okraje formičiek.
- Na prípravu krému si v hrnci zmiešajte mlieko, cukor, múku a štipku soli. Pridajte vanilkový struk (rozrezaný a vyškrabaný) alebo vanilkový extrakt a kôru z BIO citróna.
- Následne na miernom ohni za stáleho miešania priveďte zmes k varu. Odstavte a nechajte mliečnu zmes mierne vychladnúť, aby sa vám po žĺtky po pridaní do nej nezrazili. Potom opatrne pridajte žĺtky a dobre ich premiešajte metličkou, aby sa všetko spojilo do hladkého hustého krému.
- Krém nalejte do pripravených formičiek s lístkovým cestom, ale naplňte ich len do ich 3/4 výšky, pretože krém pri pečení zväčší svoj objem.
- Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút alebo pokiaľ povrch koláčikov pekne nezhnedne.
- Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť. Pred podávaním ich posypte cez sitko práškovým cukrom a škoricou.
Gurman TIP: Ak máte čas, môžete si lístkové cesto pripraviť aj doma, ale kvalitné kúpené cesto si tiež urobí svoju prácu. Sledujte pozorne vaše pudingové koláčiky počas pečenia. Každá rúra pečie inak, a preto je dobré kontrolovať farbu ich povrchu, aby ste ich nevysušili.

Mohlo vy vás zaujímať: Rýchle koláče z lístkového cesta na sladko: Potešenie pre každú príležitosť
Pastéis de Nata sú nielen vizuálne príťažlivé, ale aj nesmierne chutné. Ich jemný pudingový krém a chrumkavé lístkové cesto vytvárajú harmonickú kombináciu, ktorá poteší každého. Tieto koláčiky sú ideálne na víkendové pohostenie, pretože ich príprava ukazuje vašu kulinársku zručnosť a výsledok určite ohúri vašich hostí.
Prečítajte si tiež: Fantastické nedeľné zákusky: Potešia ku káve aj na rodinnú oslavu
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ