Pudingové koláčiky: Potešte s nimi vaše víkendové návštevy

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Portugalské pudingové koláčiky Pastéis de Nata sú známe po celom svete svojou jedinečnou kombináciou krémového pudingu a chrumkavého lístkového cesta. Táto lahôdka, ktorá pochádza z kláštorov v oblasti Belém v Lisabone, je skvelou voľbou aj ako dezert pre vaše víkendové návštevy. Ich príprava môže byť trochu náročnejšia, ale výsledok stojí za to a milo prekvapí každého hosťa. Nečudujte sa, ak sa budete musieť so známymi podeliť aj o recept.

Čím sú portugalské pudingové koláčiky Pastéis de Nata výnimočné?

Pastéis de Nata sú malé koláčiky plnené pudingovým krémom a upečené do zlatohneda. Ich bohatá chuť a krémová textúra v kombinácii s chrumkavým lístkovým cestom vytvárajú neodolateľný dezert, ktorý si zamilujete vy aj vaša rodina. V Portugalsku sú tieto koláčiky bežne podávané ku káve s bohatým posypom práškového cukru a škorice.

Recept na pudingové koláčiky krok za krokom

Ingrediencie:

pudingové koláčiky
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Najprv si predhrejte rúru na 220 °C. Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký plát a vykrojte z neho kruhy, ktoré vložíte do muffinových formičiek. Cesto pevne pritlačte na dno a okraje formičiek.
  2. Na prípravu krému si v hrnci zmiešajte mlieko, cukor, múku a štipku soli. Pridajte vanilkový struk (rozrezaný a vyškrabaný) alebo vanilkový extrakt a kôru z BIO citróna.
  3. Následne na miernom ohni za stáleho miešania priveďte zmes k varu. Odstavte a nechajte mliečnu zmes mierne vychladnúť, aby sa vám po žĺtky po pridaní do nej nezrazili. Potom opatrne pridajte žĺtky a dobre ich premiešajte metličkou, aby sa všetko spojilo do hladkého hustého krému.
  4. Krém nalejte do pripravených formičiek s lístkovým cestom, ale naplňte ich len do ich 3/4 výšky, pretože krém pri pečení zväčší svoj objem.
  5. Pečte v predhriatej rúre približne 15-20 minút alebo pokiaľ povrch koláčikov pekne nezhnedne.
  6. Po upečení nechajte koláčiky vychladnúť. Pred podávaním ich posypte cez sitko práškovým cukrom a škoricou.

Gurman TIP: Ak máte čas, môžete si lístkové cesto pripraviť aj doma, ale kvalitné kúpené cesto si tiež urobí svoju prácu. Sledujte pozorne vaše pudingové koláčiky počas pečenia. Každá rúra pečie inak, a preto je dobré kontrolovať farbu ich povrchu, aby ste ich nevysušili.

pudingové koláčiky
Foto: Pixabay

Mohlo vy vás zaujímať: Rýchle koláče z lístkového cesta na sladko: Potešenie pre každú príležitosť

Pastéis de Nata sú nielen vizuálne príťažlivé, ale aj nesmierne chutné. Ich jemný pudingový krém a chrumkavé lístkové cesto vytvárajú harmonickú kombináciu, ktorá poteší každého. Tieto koláčiky sú ideálne na víkendové pohostenie, pretože ich príprava ukazuje vašu kulinársku zručnosť a výsledok určite ohúri vašich hostí.

Prečítajte si tiež: Fantastické nedeľné zákusky: Potešia ku káve aj na rodinnú oslavu

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ