Fašiangové šišky RECEPT: Nadýchané a rýchle, tieto sa vždy vydaria
Máme tu obdobie veselých fašiangových tradícií a nič nemôže oživiť ich atmosféru viac ako vôňa čerstvo upečených šišiek. Fašiangové šišky a fánky patria snáď k najznámejším jedlám, ktoré sa s radosťou pripravujú a konzumujú počas tohto obdobia. Tieto lahodné vyprážané obláčiky, ktoré sú vo väčšine kuchýň známe pod rôznymi názvami, predstavuje nielen chuťovú lahôdku, ale aj symbolický krok od zimy k jarnému obdobiu.
Fašiangvé šišky RECEPT
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 250 ml mlieka
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček instantného droždia alebo 42 g čerstvého droždia
- 2 vajcia
- 50 g masla
- štipka soli
- citrónová alebo pomarančová kôra (voliteľné)
- 4 lyžice rumu
- olej na vyprážanie
- džem alebo lekvár
Mohlo by vás zaujímať: Marmeláda a džem: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?
Postup:
- V teplom mlieku rozpustite cukor a pridajte do neho rozdrobené droždie. Nechajte odstáť, kým sa vytvorí na povrchu pena, a teda kvások.
- Do misy preosejte múku, pridajte rozšľahané vajcia, rozpustené maslo, štipku soli, citrónovú kôru (ak ju používate) a rum.
- Pridajte kvások a začnite miesiť hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte ešte trochu mlieka.
- Cesto nechajte kysnúť v teple, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Neskôr ho presunieme na vymúčenú dosku a vyvaľkáme ho
- Z kysnutého cesta vykrojíme pohárom kolieska, v strede nich urobíme prstom dierku a necháme ich znova chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
- Fašiangové šišky vyprážajte v hlbokej panvici, v horúcom oleji, pokiaľ nezískajú zlatohnedú farbu. Mali by byť úplne ponorené v oleji a v polovici času vyprážania je vhodné ich otočiť.
- Šišky nechajte vychladnúť na chladiacej mriežke alebo na papierovej utierke, ktorá vysaje prebytočný tuk. Následne na ne uložte kôpku džemu alebo lekváru a posypte ich bohato práškovým cukrom.
Prečítajte si tiež: Aký je najlepší olej na vyprážanie? Tieto druhy rozhodne nepoužívajte
Fašiangové šišky: Gurmánske tipy a triky pri ich príprave
- Teplota ingrediencií: Pred začatím prípravy cesta sa uistite, že všetky ingrediencie sú izbovej teploty, platí to najmä pre vajcia a mlieko.
- Kysnutie cesta: Dôkladné vykysnutie cesta je kľúčové pre nadýchanosť šišiek. Nechajte cesto kysnúť bezpodmienečne na teplom mieste alebo ako to robievali naše babičky, priamo pod perinou.
- Rovnomerné vyprážanie: Pri vyprážaní sa uistite, že olej je dostatočne horúci, aby šišky dostali krásnu zlatohnedú farbu. Vyprážajte ich v malých dávkach, aby ste mohli ľahko sledovať ich stav. Nezašpinte si pri vyprážaní celý sporák, v tomto článku vám prezradíme, ako na to.
S týmto jednoduchým receptom a overenými tipmi a trikmi sa môžete pustiť do prípravy vašich vlastných nadýchaných fašiangových šišiek. Užite si túto tradičnú pochúťku počas veselého fašiangového obdobia, v kruhu priateľov a rodiny. Milujete sladké pochúťky? Potom si určite pripravte aj náš vynikajúci krémeš z bebe keksov.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ