Fašiangové šišky RECEPT: Nadýchané a rýchle, tieto sa vždy vydaria

Máme tu obdobie veselých fašiangových tradícií a nič nemôže oživiť ich atmosféru viac ako vôňa čerstvo upečených šišiek. Fašiangové šišky a fánky patria snáď k najznámejším jedlám, ktoré sa s radosťou pripravujú a konzumujú počas tohto obdobia. Tieto lahodné vyprážané obláčiky, ktoré sú vo väčšine kuchýň známe pod rôznymi názvami, predstavuje nielen chuťovú lahôdku, ale aj symbolický krok od zimy k jarnému obdobiu.

Fašiangvé šišky RECEPT

Ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g práškového cukru
  • 1 balíček instantného droždia alebo 42 g čerstvého droždia
  • 2 vajcia
  • 50 g masla
  • štipka soli
  • citrónová alebo pomarančová kôra (voliteľné)
  • 4 lyžice rumu
  • olej na vyprážanie
  • džem alebo lekvár

Mohlo by vás zaujímať: Marmeláda a džem: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

fašiangové šišky
Foto: Pixabay

Postup:

  1. V teplom mlieku rozpustite cukor a pridajte do neho rozdrobené droždie. Nechajte odstáť, kým sa vytvorí na povrchu pena, a teda kvások.
  2. Do misy preosejte múku, pridajte rozšľahané vajcia, rozpustené maslo, štipku soli, citrónovú kôru (ak ju používate) a rum.
  3. Pridajte kvások a začnite miesiť hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte ešte trochu mlieka.
  4. Cesto nechajte kysnúť v teple, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Neskôr ho presunieme na vymúčenú dosku a vyvaľkáme ho
  5. Z kysnutého cesta vykrojíme pohárom kolieska, v strede nich urobíme prstom dierku a necháme ich znova chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
  6. Fašiangové šišky vyprážajte v hlbokej panvici, v horúcom oleji, pokiaľ nezískajú zlatohnedú farbu. Mali by byť úplne ponorené v oleji a v polovici času vyprážania je vhodné ich otočiť.
  7. Šišky nechajte vychladnúť na chladiacej mriežke alebo na papierovej utierke, ktorá vysaje prebytočný tuk. Následne na ne uložte kôpku džemu alebo lekváru a posypte ich bohato práškovým cukrom.

Prečítajte si tiež: Aký je najlepší olej na vyprážanie? Tieto druhy rozhodne nepoužívajte

fašiangové šišky
Foto: Pixabay

Fašiangové šišky: Gurmánske tipy a triky pri ich príprave

  1. Teplota ingrediencií: Pred začatím prípravy cesta sa uistite, že všetky ingrediencie sú izbovej teploty, platí to najmä pre vajcia a mlieko.
  2. Kysnutie cesta: Dôkladné vykysnutie cesta je kľúčové pre nadýchanosť šišiek. Nechajte cesto kysnúť bezpodmienečne na teplom mieste alebo ako to robievali naše babičky, priamo pod perinou.
  3. Rovnomerné vyprážanie: Pri vyprážaní sa uistite, že olej je dostatočne horúci, aby šišky dostali krásnu zlatohnedú farbu. Vyprážajte ich v malých dávkach, aby ste mohli ľahko sledovať ich stav. Nezašpinte si pri vyprážaní celý sporák, v tomto článku vám prezradíme, ako na to.

S týmto jednoduchým receptom a overenými tipmi a trikmi sa môžete pustiť do prípravy vašich vlastných nadýchaných fašiangových šišiek. Užite si túto tradičnú pochúťku počas veselého fašiangového obdobia, v kruhu priateľov a rodiny. Milujete sladké pochúťky? Potom si určite pripravte aj náš vynikajúci krémeš z bebe keksov.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ