Recept na kapustníky: Potešte návštevy i rodinu na Vianoce tradičnou pochúťkou

Vytvorenie dokonalej vianočnej nálady nie je len o výzdobe a darčekoch, ale tiež o vytváraní nezabudnuteľných chvíľ pri spoločnom stolovaní. Jedným z tradičných jedál, ktoré dokáže zahriať srdcia a spojiť rodinu, sú nepochybne tradičné slovenské kapustníky. Tento jednoduchý, no skutočne chutný recept na kapustníky vám navyše pomôže, aj keď neviete čím zaujímavým pohostiť sviatočné návštevy.

Recept na kapustníky: Tradičná pochúťka, ktorá na Vianoce poteší

Infrediencie:

  • 200 g polohrubej múky
  • 80 ml vlažného mlieka
  • 15 g droždia
  • 30 ml oleja
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1 ks vajce
  • Olej/masť na vymastenie plechu

Na plnku do kapustníkov budete potrebovať:

  • 300 g kyslej kapusty
  • 1 ks cibule
  • 2 lyžice masti alebo olej
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • Soľ

Postup:

Začnime pri príprave kysnutého cesta. Kvások z cukru, droždia a vlažného mlieka vytvorí základ pre vláčne cesto. Po jeho vytvorení ho necháme odpočívať, kým naboptná, potom pridáme múku, soľ, vajce, zvyšné vlažné mlieko a olej. Dokonale vyhnetené cesto potom necháme kysnúť pod utierkou na teplom mieste približne po dobu jednej hodiny.

Pokiaľ cesto kysne, môžeme sa venovať príprave chutnej kapustovej plnky. Na masti alebo oleji orestujeme cibuľu, pridáme pokrájanú kyslú kapustu a dusíme ju do mäkka. Osolíme, pocukríme a necháme plnku do kapustníkov úplne vychladnúť.

Dusená hlávková kapusta k pečenému mäsu
Foto: Gurman

Prečítajte si tiež: Vianočné pečivo: Koľko druhov upiecť na sviatky?

Vykysnuté cesto rozdelíme na menšie časti, z každej vytvoríme placku a na ňu nanesieme vrstvu chutnej kapustovej plnky. Kapustu následne zabalíme do cesta (môžeme vytvarovať prehnetením tvar placky alebo buchtičky) a uložíme na plech vymastený olejom. Kapustníky potom pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.

Prečítajte si tiež: Ako nepribrať počas Vianoc? Odľahčite vaše sviatočné recepty

recept na kapustníky
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Kapustníky môžeme v podobe placky naplnenej kapustovou plnkou piecť aj na kovovej platni priamo na sporáku. Placky pred pečením pomúčime a následne po každej upečenej placke nezabudnite prebytočnú opadanú múku odstrániť z kovovej platne. Recept na kapustníky sa dá pripraviť aj na slaný spôsob, jednoducho vynechajte pri príprave plnky cukor. Vyskúšajte si taktiež pripraviť lahodný slaný kapustový koláč z červenej kapusty.

Kapustníky sú nielen chutným pokrmom, ale aj spôsobom, ako potešiť svojich blízkych a vytvoriť vianočnú atmosféru plnú radosti a pohostinnosti. Doprajte svojej rodine a návštevám tento tradičný recept na kapustníky, ktorý sa možno stane pravidelnou súčasťou vášho vianočného hodovania. Odhaľte s nami viac receptov z kyslej kapusty.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ