
Či už ste vegetarián, milovník zeleniny alebo jednoducho hľadáte zdravšiu prílohu, grilovaná zelenina je vždy výbornou voľbou. Môžete ju podávať ako prílohu ku grilovanému mäsku, no nestratí sa ani ako hlavný chod s pečenými zemiakmi a dobrou zálievkou. V našom článku si predstavíme, ako grilovať zeleninu a pridáme aj niekoľko tipov na zálievky, ktoré zvýraznia jej chuť. Od grilovaných paprík, po kukuričné klasy, na rošte môžete vykúzliť nesmierne chutné pokrmy aj so sezónnymi pokladmi zo záhrady.
Ako grilovať zeleninu? Objavte nášho podrobného sprievodcu a budete sa oblizovať
Papriky
Papriky nakrájajte na širšie pásy alebo ich ponechajte celé a grilujte ich na priamom ohni, kým sa na povrchu neobjavia čierne pľuzgiere. Potom ich vložte do misky, prikryte ju fóliou alebo alobalom a nechajte ich na 10 minút „spotiť sa“. Po vychladnutí ich ošúpte a nakrájajte na požadované kúsky. Zistite taktiež ako olúpať paradajky TU.
Baklažán
Baklažán nakrájajte na plátky hrubé asi 1 cm, osoľte ich a nechajte 15 minút odstáť, aby sa z dužiny uvoľnila prebytočná voda. Potom ich opláchnite, osušte a potrite olivovým olejom. Grilujte na stredne horúcom grile asi 5 minút z každej strany, kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
Prečítajte si tiež: Baklažánová nátierka: Vyskúšajte chuť orientu vo vašej kuchyni
Cuketa
Úroda cukiet býva v lete ozaj bohatá, tak prečo si ju aj neugrilovať. Najprv si cuketu nakrájajte na kolieska alebo plátky, potrite ju olivovým olejom a grilujte na strednom ohni približne 3-4 minúty z každej strany. Cuketa by mala byť jemne opečená, ale stále chrumkavá. Následne ešte teplú grilovanú cuketu stačí posypať parmezánom a máte na stole výborný hlavný chod. Perfektne k nej pasujú napríklad pečené zemiaky.

Huby
V prípade menších húb, ako sú šampiňóny, ich môžete grilovať celé, no dávajte si pozor na to, aby neprepadli cez rošt. V prípade väčších húb, ako je portobello, odstráňte hlúbiky a grilujte len ich klobúčiky na priamom ohni asi 5-7 minút z každej strany. Pred grilovaním ich potrite olivovým olejom a dochuťte soľou a korením.
Kukurica
Kukuricu grilujte v šupke na stredne horúcom rošte asi 10-15 minút, pričom ju občas otočte. Šupka ochráni zrná pred priamym teplom a zachová ich šťavnatosť. Po ugrilovaní môžete šupku odstrániť a kukuricu potrieť domácim bylinkovým maslom alebo iným vašim obľúbeným korením.
Mohlo by vás zaujímať: Ako dlho variť kukuricu? Máme odpoveď!
Cibuľa
Cibuľu nakrájajte na hrubé kolieska, potrite ju olivovým olejom a grilujte na strednom ohni asi 5 minút z každej strany, kým nie je mäkká a zlatistá. Grilovaná cibuľa je zaiste skvelou prílohou k akémukoľvek grilovanému mäsu, no skvelo pasuje aj k takým dobre namarinovaným rebierkam.

Čím podtrhnúť chuť grilovanej zeleniny? Jednoznačne lahodnou zálievkou!
Chuť grilovanej zeleniny je sama o sebe lahodná, nakoľko zeleninka na rošte karamelizuje. Keď už viete ako grilovať zeleninu a túžite jej chuť ešte o čosi podtrhnúť, zálievky sú skvelou voľbou. Na zeleninu ich pridajte až po jej ugrilovaní.
Citrónovo-bylinková zálievka
Zmiešajte šťavu z jedného citróna, 3 lyžice olivového oleja, nasekanú petržlenovú vňať, tymian a oregano. Ochuťte soľou a čerstvo pomletým čiernym korením podľa chuti.
Balzamiková glazúra
V malom hrnci zredukujte ½ šálky balzamikového octu a 2 lyžice medu, kým nedosiahne glazúra hustú konzistenciu. Následne prelejte grilovanú zeleninu touto sladko-kyslastou hustou zálievkou a môžete si na nej do sýtosti pochutnať.
Cesnakovo-jogurtová zálievka
Zmiešajte 1 šálku gréckeho jogurtu, 2 pretlačené strúčiky cesnaku, šťavu z ½ citróna, soľ a čierne korenie. Pre ešte zaujímavejšiu chuť môžete do zmesi pridať aj nasekanú mätu alebo kôpor. Táto zálievka sa výborne hodí ku grilovanej cukete alebo baklažánu.
Prečítajte si tiež: Bravčové na grile: Stačí jedna ingrediencia a jeho chuť vás ohúri

Gurman TIP: Pre dokonalé grilovanie zeleniny je dôležité používať kvalitný olivový olej a vždy pred grilovaním zeleninu ľahko osoliť. Soľ pomôže zvýrazniť chuť a uvoľní prirodzené šťavy. Tiež nezabudnite zeleninu otáčať pravidelne, aby sa rovnomerne upiekla a získala na svojom povrchu krásnu mriežku od roštu.
Mohlo by vás zaujímať: Recepty na grilovanie mäsa: Rozpáľte gril na nové chute
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ