Škorica aj v slaných receptoch? Tipy od skúsených kuchárov

Škoricu poznáme predovšetkým ako korenie, ktoré sa pridáva do sladkých dezertov či pečiva. Avšak, táto voňavá a aromatická kôra má v kuchyni oveľa širšie využitie. Objavte s nami nové tipy a triky od skúsených kuchárov, ktoré môžete použiť aj vo vašej kuchyni. Tušili ste, že škorica sa dá bez obáv použiť aj v slaných receptoch? Pripravte sa na nové chuťové zážitky!

Škorica ako “zázračná” ingrediencia pre vaše zdravie

Škorica obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi a znižujú zápal. Navyše, škorica môže mať antibakteriálne a protizápalové účinky a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Ak máte radi trpkasto-sladkú chuť škorice, je to o dôvod viac pridávať ju do vašich receptov.

najkvalitnejšia škorica
Foto: pexels.com

Škorica v receptoch: od sladkých po slané jedlá

Okrem tradičného použitia škorice v sladkom pečive, akým sú napríklad nadýchané škoricové slimáky, sa dá táto korenina využiť aj v mnohých iných jedlách. Škoricu odporúčajú skúsení kuchári použiť aj na spestrenie marinád na mäso alebo ryby. Pomocou škorice im tak môžete jednoducho dodať príjemnú plnú chuť a arómu. Ak ste doteraz používali škoricu, len ako posýpku na krupicovú kašu pre deti, inšpirujte sa teraz jej všestrannejším využitím.

škorica
Foto: Pexels

Vyskúšajte škoricu pridať aj do rôznych druhov omáčok ako je napríklad jednoduchá paradajková omáčka či bolognese omáčka na špagety alebo gurmánske chilli con carne. Škorica dokáže týmto jedlám dodať závan exotiky a je výbornou alternatívou umelých dochucovadiel či obľúbených bujónov v kocke. Škoricu môžete použiť aj pri príprave rôznych druhov zeleniny. Výborne sa hodí k varenej prílohovej mrkve, tekvici alebo pečeným sladkým zemiakom. 

škorica v slaných receptoch
Foto: Pexels

Kde zoženiete najkvalitnejšiu škoricu a ako ju skladovať, aby zostala čerstvá

Existuje viacero druhov škorice a nie všetky sú rovnako kvalitné, líšia sa aj chuťou a obsahom telu prospešných látok. Pri výbere najkvalitnejšej škorice je preto najvhodnejšie siahnuť po bio kvalite. Ideálne je zadovážiť si certifikovanú ceylonskú škoricu, ktorá je tiež známa pod názvom „pravá“ škorica. Škoricu je najlepšie skladovať v uzatvorenej nádobe na tmavom a suchom mieste, aby si zachovala svoju chuť a prenikavú vôňu čo najdlhšie.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ