Ako odstrániť tuk z polievky alebo omáčky? Je tu rýchla pomoc

Iveta Vargovič


gurman.zoznam.sk

Mastné oká na hladine vývaru či gulášu svedčia o jeho poctivosti. Čo ale v prípade, že ste to s tučným mäsom či masťou prehnali a už pri samotnom naberaní máte problém nabrať jedlo bez nepríjemne hrubej mastnej vrstvy? Pomoc je jednoduchá, prečítajte si ako odstrániť tuk z polievky ľahko.

Vývar, omáčka alebo mäsová polievka a príliš veľa tuku na povrchu. S týmto problémom sa v kuchyni môžete poľahky stretnúť, nakoľko nie vždy sa dá odhadnúť ako tučné je mäso, ktoré používate pri varení. Navyše ruka sa vám môže „pošmyknúť“ aj s masťou pri príprave základu jedla, najmä gulášu či gulášovej polievky. Ručné odstraňovanie tuku počas varenia môže byť časovo náročné a neefektívne. Existuje však jednoduchší spôsob, ako sa zbaviť prebytočného tuku z jedla.

ako odstrániť tuk z polievky
Foto: Pixabay

Ako odstrániť tuk z polievky?

  1. Preložte jedlo do nádoby so širokým dnom: Počiatočným krokom je preložiť vývar, polievku či iné jedlo s omáčkou, z ktorého chcete odstrániť tuk do väčšej nádoby so širokým dnom. Takto uložený pokrm nechajte v chladničke schladnúť počas niekoľkých hodín, najlepšie počas noci. Pri chladnutí sa tuk dostane na povrch jedla a stuhne. To zaistí, že sa vám bude jednoducho odstraňovať. Vedeli ste, aká má byť správna teplota v chladničke?
  2. Odstránenie tuku: Po tom, ako vývar či iný pokrm stuhne, odstráňte lyžicou tuk z jeho povrchu a buď si ho odložte na neskoršie použitie (napríklad na pečené zemiaky) alebo ho jednoducho zahoďte. Podľa potreby potom ohrejte jedlo na požadovanú teplotu a podávajte.

ako odstrániť tuk z polievky
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Víkendová klasika: Ako uvariť ten najchutnejší domáci vývar

Aj keď tuk je v jedle zdrojom chuti, jeho nadbytok môže mnohým prekážať. S týmto jednoduchým trikom, ako odstrániť tuk z polievky, sa vaše jedlá stanú menej kalorickými a ľahšími. Je to výborný spôsob, ako urobiť jedlo menej mastným a zdravším, bez toho, aby ste museli venovať mastnote neustálu pozornosť počas varenia. Hľadáte viac kuchynských trikov? Prečítajte si, čo robiť, aby vyprážané jedlá zostali chrumkavé aj po vychladnutí.

Viac o téme:

Najčítanejšie

  • Dnes
  • Za týždeň

Odporúčané recepty

Súvisiace články

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ