Ako odstrániť tuk z polievky alebo omáčky? Je tu rýchla pomoc

Mastné oká na hladine vývaru či gulášu svedčia o jeho poctivosti. Čo ale v prípade, že ste to s tučným mäsom či masťou prehnali a už pri samotnom naberaní máte problém nabrať jedlo bez nepríjemne hrubej mastnej vrstvy? Pomoc je jednoduchá, prečítajte si ako odstrániť tuk z polievky ľahko.

Vývar, omáčka alebo mäsová polievka a príliš veľa tuku na povrchu. S týmto problémom sa v kuchyni môžete poľahky stretnúť, nakoľko nie vždy sa dá odhadnúť ako tučné je mäso, ktoré používate pri varení. Navyše ruka sa vám môže „pošmyknúť“ aj s masťou pri príprave základu jedla, najmä gulášu či gulášovej polievky. Ručné odstraňovanie tuku počas varenia môže byť časovo náročné a neefektívne. Existuje však jednoduchší spôsob, ako sa zbaviť prebytočného tuku z jedla.

ako odstrániť tuk z polievky
Foto: Pixabay

Ako odstrániť tuk z polievky?

  1. Preložte jedlo do nádoby so širokým dnom: Počiatočným krokom je preložiť vývar, polievku či iné jedlo s omáčkou, z ktorého chcete odstrániť tuk do väčšej nádoby so širokým dnom. Takto uložený pokrm nechajte v chladničke schladnúť počas niekoľkých hodín, najlepšie počas noci. Pri chladnutí sa tuk dostane na povrch jedla a stuhne. To zaistí, že sa vám bude jednoducho odstraňovať. Vedeli ste, aká má byť správna teplota v chladničke?
  2. Odstránenie tuku: Po tom, ako vývar či iný pokrm stuhne, odstráňte lyžicou tuk z jeho povrchu a buď si ho odložte na neskoršie použitie (napríklad na pečené zemiaky) alebo ho jednoducho zahoďte. Podľa potreby potom ohrejte jedlo na požadovanú teplotu a podávajte.

ako odstrániť tuk z polievky
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Víkendová klasika: Ako uvariť ten najchutnejší domáci vývar

Aj keď tuk je v jedle zdrojom chuti, jeho nadbytok môže mnohým prekážať. S týmto jednoduchým trikom, ako odstrániť tuk z polievky, sa vaše jedlá stanú menej kalorickými a ľahšími. Je to výborný spôsob, ako urobiť jedlo menej mastným a zdravším, bez toho, aby ste museli venovať mastnote neustálu pozornosť počas varenia. Hľadáte viac kuchynských trikov? Prečítajte si, čo robiť, aby vyprážané jedlá zostali chrumkavé aj po vychladnutí.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ