Ghee maslo: Nekupujte drahé v obchode, doma ho máte za pár eur

Ghee maslo, známe aj ako ghí, je tradičný indický poklad, ktorý sa stáva stále populárnejším aj mimo krajiny svojho pôvodu. Je to forma prepusteného masla, z ktorého je odstránená voda a mliečne bielkoviny, čím vzniká jemný a aromatický tuk. Je to jediné maslo, na ktorom môžete dokonca bez obáv vysmážať. Ghee maslo je v obchodoch dosť drahé, doma si ho však pripravíte takpovediac „za pár drobných“.

Čo je ghee maslo?

Ghee maslo sa vyrába prepustením klasického masla, čím sa z neho odparí všetka voda a mliečne bielkoviny sa oddelia. To znamená, že ghee je vhodné aj pre ľudí s intoleranciou laktózy, pretože obsahuje minimálne množstvo mliečnych zložiek. Jeho zlato-hnedá farba a vôňa obohatí množstvo jedál.

Prečo si ghee maslo radšej pripraviť doma?

Ghee maslo si môžete pohodlne zakúpiť v obchode, nepríjemne vás však môže prekvapiť jeho cena. Je pravda, že jeho domáca príprava je pracnejšia, zaiste to však nie je nič, čo by ste nezvládli vo vašej kuchyni. Pri domácej príprave máte navyše úplnú kontrolu nad kvalitou ingrediencií, čo znamená, že môžete použiť kvalitné maslo a získať ten najlepší výsledok. Príprava ghee doma je cenovo efektívnejšia, pretože získate väčšie množstvo ghee za pár eur, v porovnaní s kúpou menšieho množstva v obchode.

Jedinou ingredienciou, ktorú budete na prípravu ghí potrebovať je klasické 82% maslo. Ako tomu už pri receptoch s málo surovinami býva, investujte do kvalitného masla. Ak je pre vás ponuka masiel v obchodoch mätúca, určite si prečítajte náš článok o druhoch masla TU. Na prípravu ghee potrebujete „čisté“ maslo, bez prídavných látok a rastlinných tukov.

maslo ghee
© Svittlana cez Canva.com

Ghee maslo – RECEPT

Ingrediencie:

  • približne 450 g kvalitného 82 a viac percentného masla

Postup:

  1. Na miernom ohni roztopíme maslo v hrnci. Necháme ho pomaly variť, občas ho premiešame.
  2. Maslo začne vrieť a bublať. Neskôr sa na jeho povrchu objavia peny, ktoré môžete odstrániť, aby ste získali čistejšie ghee.
  3. Po nejakom čase (cca 20 minút) sa maslo stane na spodku hnedým, ako keď pripravujete tradičné prepražené maslo. Odstavte ho z ohňa. Dávajte pozor na to, aby maslo neprihorelo.
  4. Nechajte ghee trochu vychladnúť a potom ho preceďte cez jemné sito alebo gázu do sterilizovaného skleneného pohára, ktorý sa dá uzatvoriť. Precedením z ghí masla odstránite hnedé čiastočky vyzrážanej mliečnej bielkoviny, môžete to urobiť aj na dvakrát.

Ako ghí maslo skladovať a kde ho použiť?

Ghee má dlhú trvanlivosť a nemusí byť skladované v chladničke. Môžete ho do nej vložiť, no je pravdepodobné, že vám v nej stuhne. Ideálne je maslo ghee skladovať v uzavrenej nádobe na tmavom a chladnom mieste.

Ghee pridáva bohatú a orechovú chuť do mnohých jedál. Môžete ho použiť na pečenie, vyprážanie alebo dokonca na dochucovanie polievok a prívarkov. Ghee perfektne dochutí indický dhal alebo ďalšiu z exotických klasík – butter chicken kura. Vyskúšajte na masle ghee opražiť aj rímsku rascu a ďalšie koreniny ako základ pre vaše domáce indické recepty. Určite sa však nemusíte ghee báť použiť ani do raňajkovej kaše z ovsených vločiek či pohánky alebo klasických slovenských prívarkov či luskovej polievky.

maslo ghee
Foto: Pexels

Prečítajte si tiež: Ako uvariť pohánku? Nasledujte 4 jednoduché kroky

Ghee maslo nie je len kulinársky poklad, ale aj bohatý zdroj výživy. Obsahuje totiž vitamíny A, D a E, ktoré sú dôležité pre zdravie kože, kostí a imunitného systému. Pripravte si ho doma a zistite, ako tento jednoduchý recept môže obohatiť vašu kuchyňu a zlepšiť vaše zdravie. Vhodné je taktiež na vysmážanie pri vyšších teplotách bez rizika oxidácie a tvorby voľných radikálov. Aký je však najlepší olej na vysmážanie? Zistíte to v tomto našom článku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ