Skvelý recept na lečo: Vyskúšajte pridať aj tieto prísady
Lečo je tradičný letný pokrm, v ktorom využijete sezónnu úrodu paradajok a paprík. Tušili ste však, že recept na lečo môžete obohatiť ďalšími prísadami a dodať mu tak úplne nový rozmer chuti aj sýtosti?
V nasledujúcich riadkoch sa pozrieme na to, ako môžete vylepšiť chuť leča, pričom osobitnú pozornosť venujeme jednej špeciálnej prísade – cukete. Začneme však s klasickým jednoduchým receptom na lečo:
- Paradajky nakrájame na mesiačiky alebo pásiky. Približne 1 štvrtinu paradajok dáme do hrnca na do sklovita usmaženú cibuľu na oleji, ktorú sme predtým taktiež nakrájali na pásiky.
- Paradajky pustia dusením šťavu, no môžeme ich podliať približne 1 dcl vody. Necháme ich dusiť, kým sa úplne nerozvaria.
- K paradajkám vložíme očistenú, nakrájanú papriku a necháme variť v paradajkovej šťave cca 15 minút. Pridáme zvyšné čerstvé paradajky a opäť necháme variť cca 5 min.
- Lečo osolíme, okoreníme čiernym korením a môžeme do neho pridať ďalšie prísady, o ktorých si povieme viac nižšie.
Cuketa – recept na lečo s ňou nadobudne nový rozmer
Cuketa je vďačnou zeleninou, ktorá môže obohatiť chuť leča a zároveň sa vám podarí zužitkovať ďalšiu sezónnu zeleninku. Jej jemná, ale zároveň lahodná chuť je skvelým doplnkom k výraznejšej chuti papriky a paradajok. Cuketa taktiež obsahuje veľké množstvo vody, čo pomáha zvlhčovať a zjemňovať „omáčku“ leča. Stačí ju len nakrájať na ľubovoľné kúsky a pridať do leča tesne pred koncom varenia, aby si zachovala časť svojej chrumkavosti a úplne nezmäkla. Objavte našich TOP 8 receptov z cukety, ktoré vás okúzlia.
Ďalšie prísady pre vylepšenie receptu na lečo
Okrem cukety existuje ešte mnoho ďalších prísad, ktoré môžu vylepšiť a zvýrazniť chuť leča:
- Baklažán: Baklažán pridá leču na bohatosti. Tak ako aj cuketa, aj baklažán by mal byť do leča pridaný tesne pred koncom varenia.
- Korenie a bylinky: Korenie ako mletá červená paprika alebo čili môžu dodať leču pikantnosť, zatiaľ čo bylinky ako bazalka, tymián alebo majorán mu pridajú sviežosť.
- Vajce: Vajíčko môžete zapracovať do leča v podobe riedkej „praženice“, ale taktiež môžete podávať lečo so samostatným vajíčkom na mäkko. Ako variť vajcia? Tu sú tipy a triky, s ktorými dosiahnete dokonalý výsledok.
- Strukoviny: Fazuľa, hrach alebo cícer pridajú leču bohatosť, sýtosť a bielkoviny.
- Mäso a klobása: Mäso alebo klobása pridajú leču tukovú zložku a zvýraznia jeho chuť.
- Víno: Trochu bieleho alebo červeného vína pridaného počas varenia do leča môže pomôcť zvýrazniť chute a dodať tomuto letnému jedlu hĺbku.
- Pohánka: Pridaním predvarenej pohánky do leča tesne pred koncom varenia získate lahodné vegetariánske hlavné jedlo, ktoré je navyše bezlepkové. Ako uvariť pohánku: Nasledujte 4 jednoduché kroky.
Lečo je jedným z tých jedál, ktoré sa dajú skutočne prispôsobiť podľa vašich individuálnych chutí. Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami a hľadať nové a vzrušujúce spôsoby, ako obohatiť toto tradičné jedlo.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ