Zhnedlo vám guacamole? Jednoduchý trik, s ktorým sa vám to viac nestane

Pripravili ste si guacamole niekoľko dní vopred alebo ste si uložili jeho zbytky do chladničky a keď ste sa do tejto pochúťky chceli opätovne pustiť, prekvapila vás nevzhľadná hnedá farba? Je takéto guacamole ešte vhodné na konzumáciu a ako sa jeho zhnednutiu dá spoľahlivo zabrániť? Zistíte to v našom článku.

Chcete si pripraviť guacamole vopred, napríklad pre návštevu alebo na oslavu, ale párkrát sa vám už stalo, že vám tento zdravý zeleninový dip zhnedol? Bohužiaľ, rovnako ako pri skladovaní avokáda, aj tu platí, že keď guacamole skladujete na vzduchu príliš dlho, polyfenolová oxidácia spôsobí, že zhnedne. Aj keď to nič nemení na samotnej kvalite tohto avokádového pokrmu, ktorý pochádza až z dávnej doby Aztékov, zhnednuté potraviny vo všeobecnosti, nie sú príliš vábne na servírovanie.

guacamole
Foto: Pixabay

Čo robiť, aby guacamole nezhnedlo?

Aké je teda tajomstvo skladovania tejto zdravej pochúťky? Šťava z citróna alebo limetky v recepte na guacamole by mala čiastočne ochrániť dip pred nechcenou zmenou farby. Pri dlhodobejšom skladovaní však budete potrebovať použiť účinnejšie riešenie. Overeným tipom je naliať na guacamole polcentimetrovú vrstvu vody. Možno táto rada pôsobí na prvé prečítanie divne, ale práve voda ochráni váš avokádový dip pred kyslíkom a zabráni tak zhnednutiu.

Pre najlepší výsledok postupujte podľa týchto krokov:

  1. Umiestnite avokádový dip do nádoby, ktorú budete môcť úplne natesno uzavrieť, a teda do nej neprenikne vzduch. Nevyhnutnosťou je, aby ste vaše pokrmy z avokáda vždy uložili do hermeticky uzavretej nádoby. Použitie vzduchotesne uzavretej nádoby minimalizuje množstvo kyslíka, ktoré prichádza do styku s roztlačeným avokádom. Zároveň takéto uskladnenie bráni uniknutiu vlhkosti, takže pokrm zostane dlhšie čerstvým.
  2. Použite lyžicu na vyrovnávanie povrchu dipu. S kovovou lyžicou zarovnajte povrch zelenej pochúťky, pričom sa snažte odstrániť všetky vzduchové bubliny. Vzduch je jednoducho nepriateľom skladovania avokáda. Ak znížite šancu, že guacamole príde do styku s vzduchom, znížite aj pravdepodobnosť zmeny jeho farby.
  3. Nalejte vodu priamo na guacamole. Naplňte odmerku studenou vodou alebo vodou izbovej teploty. Opatrne nalejte približne polcentimetrovú vrstvu tekutiny na vrch dipu. Uistite sa, že voda úplne pokrýva povrch – až po okraj nádoby.
  4. Vložte nádobu s guacamole do chladničky, tesne ju uzavrite a vašu avokádovú pochúťku tu takto môžete skladovať až dva dni.

guacamole
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Odhaľte s nami výborný recept na avokádovú nátierku s koriandrom

Gurman TIP: Pred podávaním opatrne zlejte vodu z povrchu a dip z avokáda dobre premiešajte. Teraz je čas otvoriť tortillové čipy a pustiť sa do ochutnávania!

Prečítajte si tiež: Máte doma prezreté avokádo? 5 zaujímavých nápadov na jeho využitie

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ