Tekvica Hokkaido: Ošúpať ju alebo pripraviť aj so šupkou?

Tekvica Hokkaido je populárnou odrodou tekvice, ktorá má jemnú chuť a oranžovú dužinu. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, čo z nej robí ideálnu ingredienciu do mnohých receptov. Mali by ste ju ošúpať alebo nie? Táto otázka mnohokrát spôsobuje rozpory. Spoznajte s nami výhody a nevýhody ošúpania tekvice Hokkaido.

Aké sú nevýhody ošúpania tekvice Hokkaido?

Keď sa rozhodnete túto tekvicu ošúpať, zaberie vám príprava receptu viac času v kuchyni, navyše šupka sa z tejto oranžovej zeleniny odstraňuje pomerne ťažko. Sú tu však aj ďalšie dôvody, ktoré mnohých kuchárov odradia šúpať túto jesennú úrodu:

  1. Strata vlákniny a vitamínov: Šupka tekvice obsahuje vlákninu, ktorá je pre naše trávenie veľmi prospešná a mnohé vitamíny. Ak ošúpete tekvicu, stratíte tým aj vlákninu z jej šupky a ďalšie výživné látky.
  2. Strata farby a chuti: Šupka Hokkaido tekvice je jedinečná svojou jemnou, hladkou textúrou a krásnou oranžovou farbou. Ošúpaním tekvice môžete stratiť časť z tohto vizuálneho a chuťového zážitku.

tekvica Hokkaido
Foto: Pixabay

Výhody ošúpania tekvice Hokkaido:

  1. Odstránenie pesticídov a nečistôt: Ak si nie ste úplne istí pôvodom vašej tekvice alebo si želáte odstrániť možné nečistoty a pesticídy z jej povrchu, ošúpanie môže byť rozumným krokom.
  2. Hladšia konzistencia: Šupka Hokkaido tekvice môže byť hrubšia a tvrdšia v porovnaní s vnútornou dužinou. Ak sa nechystáte po tepelnej úprave tekvicu rozmixovať, môže vám v konzistencii jedla prekážať. Ošúpaním tekvice dosiahnete hladšiu konzistenciu, čo môže byť v niektorých receptoch žiadúce, najmä pri príprave krémovej polievky. Výborný recept na krémovú polievku z tekvice Hokkaido a batatov nájdete TU.

Gurman TIP: Ak sa rozhodnete pri príprave krémového receptu z Hokkaido tekvice použiť na jej rozmixovanie ponorný tyčový mixér, pravdepodobne nedosiahnete úplne hladkú textúru bez väčších kúskov. Zvoľte radšej stolový mixér s vysokým výkonom, najmä ak mixujete tekvicu aj so šupkou.

Mohlo by vás zaujímať: Krémové husté a číre polievky. Sýty pokrm na chladné jesenné dni

tekvica Hokkaido
Foto: Pixabay

Ošúpať či ponechať šupku? Rozhodnutie je na vás

Riešenie otázky, či sa má tekvica Hokkaido šúpať alebo nie, závisí od vášho osobného vkusu a účelu, pre ktorý ju použijete. Ak si želáte zachovať vlákninu, farbu a chuť, je lepšie ju nelúpať. Na druhej strane, ak sa obávate pesticídov alebo preferujete hladšiu textúru, môžete ju ošúpať. Dôležité je, aby ste tekvicu využili v rôznych kulinárskych kreáciách a vychutnali si jej výbornú chuť a výživné hodnoty. Pripravte si s aj nami lahodné gnocchi z tekvice Hokkaido alebo nadýchané tekvicové muffiny.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ