Krémové husté a číre polievky. Sýty pokrm na chladné jesenné dni

Či sa nám to páči alebo nie, leto sa s nami pomaly ale isto lúči a strieda ho jeseň. S ňou prichádzajú čoraz častejšie chladné dni a tak sa nám do žalúdka žiada čosi teplé. Vynikajúcou voľbou sú krémové husté a číre polievky. Poďte sa s našimi receptami inšpirovať a pripraviť si teplú sýtu večeru.

Krémové husté polievky vo farbách jesene

Obdobie jesene je známe tým, že hýri rôznymi farbami v teplých tónoch. Prispôsobte tomu aj Vaše taniere. Aktuálne ešte stále prebieha sezóna paradajok, čo tak vyskúšať výbornú polievku z pečených cherry paradajok?Vynikajúco zužitkujete úrodu zo záhradky a pripravíte si večeru ako z talianskej reštaurácie.

Paradajková polievka
Foto: Gurman

S jeseňou prichádza aj obdobie cukiet a tekvíc, asi najobľúbenejšou je práve hokkaido tekvica. Má krásnu oranžovú farbu, je sladká a veľmi chutná. Navyše ju pri polievkach viete zužitkovať naozaj celú, vrátane šupky a semienok z jej vnútra, ktoré viete pečením alebo opekaním na panvici premeniť na chutnú chrumkavú posýpku! Dodáte tak polievke a svojmu telu zastúpenie zdravých tukov a malé množstvo rastlinných bielkovín, ktoré len podporia jej sýtosť.

Medzi ďalšie krémové husté polievky na chladné dni rozhodne patrí polievka z batátov. Aby sme podporili jej farebnosť a vitamínovú nálož, rovnako sme do nej pridali hokkaido tekvicu. Obidve tieto zeleniny sú významným zdrojom betakaroténu, ktorý je prospešný pre naše oči a zrak!

Krémová polievka z batátov a hokkaido tekvice
Foto: Gurman

Štvoricu červeno-oranžovej kombinácie uzatvára polievka z červenej šošovice. Uvaríte ju extrémne rýchlo, tento druh šošovice má veľmi drobné plody, ktoré vo vode zmäknú takmer okamžite. Je bohatá na bielkoviny, takže dostatočne zasýti a hodí sa ju zaradiť do jedálnička ak posilňujete. Aby Vás v chladné dni zahriala nebojte sa do nej pridať kurkumu, či zázvor, ktoré majú dokonca silné protizápalové účinky.

Číre polievky ako ľahší variant na večeru

Krémové husté a číre polievky sa hodia ako predjedlo alebo hlavný chod. Ak premýšľate nad ľahšou polievkou, rozhodne nič nepokazíte vývarom alebo inou čírou polievkou. Máme skvelý tip aj pre vegetariánov či vegánov v podobe jednoduchej karfiolovej polievky s dostatkom zeleniny. Ak by Vám to predsa len nestačilo môžete ju obohatiť o výborné halušky.

slepačia polievka
Foto: Gurman

No a pre milovníkov vývarov máme na inšpiráciu klasiky v podobe slepačiehohovädzieho vývaru. Mäsové vývary sú takým základom každej správnej gazdinej či gazdu v kuchyni, pretože sú univerzálnym ochucovadlom pri varení omáčok, prívarkov alebo iných druhov polievok.

Či už krémové husté alebo číre polievky chcete pripraviť ako predjedlo a hľadáte nejaké nápady na druhý chod, určite sa pozrite na naše nápady na jedlá, ktoré zasýtia celú rodinu a pritom nezruinujú Vaše peňaženky.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ