Výborné pečeňové knedličky: Ako ich pripraviť, aby chutili každému

Pečeňové knedličky sú obľúbenou súčasťou tradičnej slovenskej a českej kuchyne. Ich jemná chuť a dokonalá textúra z nich robia ideálny doplnok k polievkam, najmä k vývaru. Ak si chcete pripraviť vlastné domáce výborné pečeňové knedličky, prinášame vám jednoduchý návod. Zaručujeme vám, že každý pri stole si na nich pochutí a minú sa raz dva.

RECEPT na výborné pečeňové knedličky

Ingrediencie na pečeňové knedličky

Na prípravu budete potrebovať:

  • 200 g čerstvej pečene (kuracia, bravčová alebo teľacia podľa chuti)
  • 1 väčšie vajce
  • 1 menšiu cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3–4 lyžice strúhanky (množstvo upravte podľa konzistencie)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • majorán a čerstvú petržlenovú vňať na dochutenie
  • štipku muškátového orieška

výborné pečeňové knedličky
Foto: Pixabay

Ako na prípravu pečeňových knedličiek?

  1. Pečeň najprv dôkladne očistite od blán a žíl. Potom ju nasekajte na drobné kúsky alebo rozmixujte ponorným mixérom na jemnú pastu. Ak preferujete hrubšiu textúru, nasekané kúsky pečene sú skvelou voľbou.
  2. Na panvici na troche masla osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, až kým nezosklovatie. Pridajte pretlačený cesnak a nechajte ho rozvoňať. Túto zmes pridajte do rozmixovanej pečene. Následne primiešajte vajce, strúhanku a dochuťte soľou, korením, majoránom a muškátovým orieškom. Nakoniec vmiešajte nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Z pripraveného cesta mokrými rukami tvarujte malé guľôčky, veľké približne ako vlašský orech. Ak je zmes príliš riedka, pridajte viac strúhanky, no pozor, aby knedličky neboli tvrdé.
  4. Knedličky varte priamo v osolenej vode alebo ich môžete pridať do vriaceho vývaru. Varte ich 5–7 minút, kým nevyplávajú na povrch. Ak ich varíte vo vode, po uvarení ich hneď preložte do vývaru, aby získali lepšiu chuť.

Prečítajte si tiež: Kedy soliť pečeň, aby bola mäkká? Babičky mali overený trik!

Gurman TIP: Pečeňové knedličky sú dokonalým doplnkom do domáceho kuracieho alebo hovädzieho vývaru. Podávajte ich s jemne nakrájanou mrkvou, petržlenovou vňaťou a čírym vývarom, ktorý podčiarkne ich chuť. Ak vám zostanú, môžete ich uskladniť v chladničke a prihriať priamo vo vývare.

výborné pečeňové knedličky
Foto: Pixabay

Pripravte si s nami: Ako pripraviť gazdovské zemiaky s kyslou kapustou? Jednoduchý recept pre každého správneho Slováka

Domáce pečeňové knedličky majú neporovnateľne lepšiu chuť ako tie z obchodu. Môžete si ich prispôsobiť podľa vlastných preferencií, pridávať obľúbené bylinky a koreniny, a hlavne – viete, čo v nich je. Tento jednoduchý, no mimoriadne chutný recept je skvelým spôsobom, ako si oživiť nedeľný obed alebo sviatočný vývar.

Urobte si čas na ich prípravu a výsledok vás rozhodne nesklame. Hostia i rodina budú nadšení, keď ochutnajú vaše vlastné, poctivé pečeňové knedličky.

Mohlo by vás zaujímať: Tradičné strapačky s kyslou kapustou a slaninkou – pravá slovenská pochúťka, ktorej neodoláte

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ