Zemiakový šalát bez majonézy: Ľahšia voľba na štedrú večeru
Zemiakový šalát patrí k štedrovečernej večeri rovnako ako kapor či oblátky s medom. No čo ak túžite po ľahšej, sviežejšej verzii? Máme pre vás riešenie, ktoré je rovnako chutné ako tradičný „majonezák“! Tento zemiakový šalát bez majonézy je nielen ľahší na žalúdok, ale aj plný chutí, ktoré dokonale doplnia slávnostné menu. Poďte si ho s nami pripraviť!
Zemiakový šalát bez majonézy
Ingrediencie, ktoré budete potrebovať:
- 800 g zemiakov (najlepšie typu A – varné do šalátu)
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 2 stonky zeleru alebo nakrájaná uhorka
- 3 nakladané kyslé uhorky
- 1 červená paprika (voliteľné)
- hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Na zálievku:
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice jablčného octu alebo citrónovej šťavy
- 1 lyžička dijonskej horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- štipka cukru (voliteľné)
Postup:
- Najprv zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode. Dbajte na to, aby neboli prevarené – mali by byť mäkké, no stále pevné. Po uvarení ich nechajte vychladnúť, ošúpte a nakrájajte na kolieska alebo kocky.
- Nakrájajte cibuľu na jemné prúžky, zeler alebo uhorku a kyslé uhorky na malé kocky a tiež papriku na drobné kúsky.
- Následne v menšej miske zmiešajte olivový olej, jablčný ocot, horčicu, soľ, korenie a prípadne štipku cukru. Dôkladne premiešajte, aby sa chute spojili.
- V miske zmiešajte zemiaky s nakrájanou zeleninou a zalejte pripravenou zálievkou. Jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili.
- Šalát chutí najlepšie, keď sa nechá odležať aspoň hodinu v chladničke. Chute sa prepoja a šalát bude ešte lahodnejší.
- Pred podávaním ho posypte čerstvou petržlenovou vňaťou pre extra sviežosť a farebný kontrast.
Pripravte si s nami taktiež: Netradičný zemiakový šalát s pečenými chrumkavými zemiakmi a osviežujúcim jogurtovým dressingom
Gurman TIP: Tento zemiakový šalát je ľahší, svieži a vynikajúco sa hodí k vyprážanému kaprovi či rybiemu filé. Navyše je ideálnou voľbou pre tých, ktorí si chcú dopriať ľahšiu alternatívu tradičného receptu alebo sa vyhýbajú majonéze.
Prečítajte si tiež: FOTORECEPT Sviatočná kapustnica s mäsom
Ak chcete šalátu dodať originálny šmrnc, pridajte doň hrstku kapár alebo nasekané jablko. Získate tak zaujímavú kombináciu chutí, ktorá prekvapí každého pri stole. Zemiakový šalát bez majonézy prinesie na váš štedrovečerný stôl ľahkú prílohu s tradičným nádychom. Želáme vám dobrú chuť a krásne Vianoce!
Mohlo by vás zaujímať: Chutný a jednoduchý zemiakový šalát – perfektný recept pre lenivé gazdinky
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ