
Leto je v plnom prúde a s ním prichádza čas na tradičné domáce dobroty, ktoré nám spríjemnia horúce dni. Jednou z takýchto pochúťok sú aj kvašáky – chrumkavé, osviežujúce kvasené uhorky, ktoré si môžete jednoducho pripraviť doma. Ako naložiť kvašáky? Nasledujúci recept na kvasené uhorky pripravíte bez múky či chlebovej kôrky a kvasia trochu dlhšie, no sú možno tie najlepšie, na akých ste si pochutnali.
Ako naložiť kvašáky? Vyskúšajte skvelý recept bez použitia chleba či múky
Či už ich budete podávať kvašáky ako prílohu k hlavnému jedlu alebo len tak na zahryznutie, ich jedinečná slaná kyslosť si vás získa. V nasledujúcich riadkoch si povieme, ako ich naložiť na mliečne kvasenie, ktoré potrebuje čas, no v tomto prípade sa čakať určite oplatí.
Ingrediencie:
- 2 kg väčších uhoriek nakladačiek
- 3 l vody
- 100 g soli
- čerstvý kôpor
- 8 – 10 viničových listov
- 1 – 2 chrenových listov
- 4 – 5 višňových listov (voliteľné)
- chilli paprička (voliteľné, pre pikantnejší nádych)
- strúčiky cesnaku
- nakrájaná cibuľa

Postup:
- Najprv všetky uhorky dôkladne umyte a nechajte ich odkvapkať. Ak sú uhorky veľmi veľké, môžete ich po dĺžke rozrezať na polovice alebo štvrtiny. Práve väčšie nakladačky ideálne využijete na prípravu kvašákov.
- Následne si vo veľkom hrnci zohrejte 3 litre vody a rozpustite v nej 100 g soli. Nechajte nálev vychladnúť na izbovú teplotu. Soľný nálev je kľúčový pre proces kvasenia, pretože vytvára ideálne prostredie pre rast prospešných baktérií.
- Pripravte čisté sklenené alebo keramické nádoby (napr. menší súdok), ktoré budú slúžiť na kvasenie uhoriek. Na dno každej nádoby položte strúčiky cesnaku, trochu nakrájanej cibule, časť čerstvého kôpru, niekoľko viničových listov, kúsok chrenového listu (ak ho používate) a višňové listy. Tieto listy možno budete zháňať ťažšie, no pridajú nálevu výbornú chuť.
- Uhorky uložte do nádob vertikálne, tesne vedľa seba. Medzi uhorky môžete preložiť ďalšie vrstvy kôpru, viničových a chrenových listov. Ak máte radi pikantné, pridajte aj chilli papričku.
- Uhorky nakoniec zalejte vychladnutým nálevom tak, aby boli celé ponorené.
- Nádoby s kvašákmi prikryte čistou kuchynskou utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte uhorky na tmavom a chladnom mieste kvasit približne 7-10 dní.
- Kvasené uhorky najlepšie chutia po 2-3 týždňoch, ale môžete ich konzumovať už po týždni kvasenia.
Mohlo by vás zaujímať: Objavte ingredienciu, ktorá premení uhorky na delikatesu

Gurman TIP: Ak sú uhorky vystavené vzduchu, môžu sa začať kaziť, preto je dôležité, aby boli úplne celé ponorené v náleve. Počas kvasenia sa môže na povrchu nálevu vytvoriť pena alebo kvasná šupina. Je to normálne, stačí ju len jemne odstrániť lyžicou.
Kvašáky chutia vynikajúco s domácim chlebom potretým masťou alebo ich môžete podávať ako prílohu k obráteným košickým rezňom. Ak ich chcete konzervovať a uchovať si ich na dlhšiu dobu, rozdeľte ich do menších pohárov, zalejte pôvodným nálevom, pohár uzatvorte a zavarte.
Prečítajte si tiež: Najlepší recept na zavárané uhorky: Tajná ingrediencia
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ