Ako naporciovať kura ako profesionál: Nasledujte 3 kroky

Tušíte ako naporciovať kura správne? Aj keď to môže na prvý pohľad znieť zložito, s niekoľkými jednoduchými krokmi a správnou technikou môžete rýchlo a efektívne naporciovať kurča ako profesionálny kuchár. Získate tak kúsky kuraciny, pripravené na všetky vaše obľúbené recepty a navyše kúpou celého kuraťa môžete výrazne ušetriť. Poďme sa spoločne pozrieť, ako na to.

Na naporciovanie kuraťa budete potrebovať dobre naostrený nôž, dosku na krájanie a kuchynské nožnice. Pokiaľ nemáte ťažkú drevenú dosku na krájanie, ktorá sa nešmýka po povrchu kuchynskej linky, môžete pod dosku uložiť navlhčenú kuchynskú utierku, ktorá vám uľahčí prácu pri porcovaní.

ako rozmraziť kura
Foto: Pexels

3 kroky ako naporciovať kura

1. Kurča položte chrbtom na dosku na krájanie a začnite s odstránením krídel. Držte krídlo pri tele kurča a s ostrým nožom ho odrežte pri kľúčnej kosti.

2. Nasledujúcim krokom je odstránenie stehien. Ohnite nohu kuraťa smerom von od jeho tela, čo vám umožní vidieť spojovaciu časť a kĺb. Pomocou kuchynských nožníc alebo ostrého noža presne vykrojte túto spojovaciu chrupavku okolo kĺbu, aby sa stehno oddelilo od tela.

3. Nasleduje odstránenie pŕs. Rez veďte presne stredom hrudnej kosti. Postupne prerežte celý prsný sval, potom menšími rezmi uvoľnite mäso po stranách kuraťa. Kožu z pŕs neodstraňujte, nakoľko tá zabraňuje vysušeniu mäsa pri pečení a zaručí jeho šťavnatosť.

ako naporciovať kura
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Šťavnaté kuracie prsia: Pripravte ich týmto spôsobom a už nikdy nebudú presušené

Po odstránení pŕs, stehien a krídiel vám zostane skelet kuraťa, ktorý je skvelým základom pre kurací vývar. Ak sa chystáte pripravovať túto víkendovú klasiku, určite sa vám budú hodiť naše tipy ako uvariť ten najchutnejší domáci vývar.

Aj keď porciovanie kurčaťa môže znieť komplikovane, s týmito krokmi a trochou cviku to poľahky doma zvládnete. Naporciované kurča je pripravené na rôzne druhy receptov, či už ide o plnenie, grilovanie alebo vyprážanie. Postup na porciovanie môžete použiť aj pri krájaní pečeného kuraťa vcelku.

Nechajte sa inšpirovať našimi receptami z kuraciny a pripravte si napríklad krémové kura na šampiňónoch alebo pečené kuracie krídelká so zemiakmi ochutené údenou paprikou.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ