Laskonky: Osvedčený recept krok za krokom aj pre začiatočníkov

Laskonky sú francúzske vynikajúce zákusky, ktoré na vianočnom stole určite potešia milovníkov sladkého. Mohlo by sa zdať, že na ich prípravu musíte mať bohaté cukrárske zručnosti, no s trochou trpezlivosti je možné pripraviť laskonky aj v prípade, že ich pečiete len raz do roka. S naším osvedčeným receptom dosiahnete lahodnú chuť, ktorá vás a vašich hostí určite poteší.

Vianočné recepty evokujú mnohým gazdinkám dokonalosť, najmä čo sa týka výzoru a chuti ich sladkých koláčikov či zákuskov. Dosiahnuť na prvýkrát dokonalosť pri laskonkach je obtiažnejšie, najmä čo sa týka dizajnu, no chuť tohto dezertu môžete pokojne trafiť na jednotku, aj keď sa do nich pustíte po prvýkrát. Nenechajte sa odradiť obtiažnejším receptom, stačí jednotlivé kroky starostlivo nasledovať bod po bode a výsledné sladké vianočné potešenie sa určite dostaví. Poďme sa spoločne pozrieť na osvedčený recept na laskonky.

Čo budete potrebovať na recept na laskonky?

Ešte než sa pustíte do prípravy laskoniek, zapamätajte si, že korpusy je potrebné piecť pri nízkej teplote, a preto sa pri ich príprave netreba nikam ponáhľať. Plnku je možné zvoliť podľa vašich chuťových preferencií, no my sa pustíme do tradičnej kávovej varianty, ktorá sa výborne hodí k nadýchanému mandľovému korpusu.

laskonky
Foto: Pixabay

Ingrediencie na laskonky s kávovou plnkou

Na cesto budete potrebovať:

  • 6 bielkov
  • 320 g kryštálového cukru
  • 160 g mletých mandlí (alebo kokosu)

Na plnku:

  • 60 g kryštálového cukru
  • 50 ml espresso
  • 50 ml mlieka
  • 3 lyžičky škrobu
  • 250 g masla
  • 140 g práškového cukru 

Postup

Šľahajte bielky s cukrom nad parou, kým nezískate tuhú lesklú penovú hmotu, ktorá dobre drží tvar. Bude vám to trvať približne 10-15 minút. Opatrne primiešajte do hmoty mandle alebo kokos.

Cestíčko z bielkov naneste na papier na pečenie ručne alebo pomocou špeciálneho sáčku na pečenie. Laskonky vyžadujú najprv pečenie a potom „sušenie“. Preto ich prvých 15 minút pečte pri teplote 120 °C a potom ich sušte ďalších 30-40 minút pri nízkej teplote cca 90 °C.

Snehová roláda
Foto: Gurman

Mohlo by vás zaujímať: Ako na dokonalý bielkový sneh? Pozrite na naše finty

Skaramelizujte 60 g cukru v kastróle. Podrobný návod na skaramelizovanie cukru nájdete TU. Potom karamel zalejte silným esspresom a neskôr prilejte do zmesi mlieko rozmiešané so škrobom. Vznikne vám puding, ktorý je potrebné ešte chvíľku povariť a nechať vychladnúť.

Následne vyšľahajte mäkké maslo s práškovým cukrom do penista. Cukor nepridávajte naraz, ale postupne. Nakoniec pridajte kávový puding a dôkladne plnku premiešajte. Ak je krém až príliš hustý, môžete ho zriediť trochou mlieka. Mlieko však pridávajte opatrne, doslova po kvapkách.

laskonky
Foto: Pexels

Prečítajte si tiež: Vianočné pečivo: Koľko druhov upiecť na sviatky?

Korpusy laskoniek spojte dohromady kávovou plnkou a nechajte zákusky na chvíľu stuhnúť. Ak sa vám nepozdáva kávová plnka, môžete ju pokojne zameniť za čokoládovú, tou zaiste pri vianočnom stole ulahodíte najmenším. Hľadáte viac inšpirácie na vianočné pečenie? Upečte si počas najkrajších sviatkov roka našu obľúbenú medovníkovú tortu.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ