Ako pripraviť sekanú na sobotný obed? Recept, ktorý vám zachutí

Sekaná je tradičné jedlo, ktoré si mnohí spájajú s vôňou domova a pohodovými víkendovými obedmi. Príprava tejto šťavnatej pochúťky však nemusí byť vôbec zložitá. Stačí niekoľko osvedčených krokov, kvalitné suroviny a správne ochutenie, aby sa z nej stala hviezda vášho stola. Zistite s nami, ako pripraviť sekanú na sobotný obed krok za krokom.

Ako pripraviť sekanú, na ktorej si pochutí celá rodinka?

Suroviny, ktoré vám nesmú chýbať

Na prípravu klasickej sekanej budete potrebovať:

  • 500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho v pomere 1:1)
  • 1 stredne veľká cibuľa (najemno nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
  • 100 g strúhanky
  • 100 ml mlieka
  • 1 vajíčko
  • Koreniny a bylinky: soľ, čierne korenie, majorán, rasca, čerstvá petržlenová vňať
  • Slanina, šunka, zelenina (voliteľné, na dochutenie alebo obohatenie mäsovej zmesi)

ako pripraviť sekanú
Foto: Pixabay

Postup:

  1. V miske zmiešajte mleté mäso s nakrájanou cibuľou, pretlačeným cesnakom a strúhankou, ktorú ste predtým namočili v mlieku. Pridajte vajíčko, koreniny a všetky ostatné suroviny. Rukami všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili do jednotnej zmesi.
  2. Na doske alebo priamo na plechu vyformujte z pripraveného mäsa valcovitý tvar. Ak chcete sekanú ešte chutnejšiu, môžete ju v strede naplniť varenými vajíčkami, syrom alebo zeleninou (napr. paprika, hrášok).
  3. Predhrejte rúru na 180 °C. Sekanú položte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do pekáča. Ak chcete, aby bola na povrchu krásne chrumkavá, potrite ju olejom alebo roztopeným maslom. Pečte približne 60 – 75 minút, pričom ju počas pečenia môžete podlievať výpekom, aby ostala šťavnatá.
  4. Pred podávaním skontrolujte, či je mäso dostatočne prepečené. Do stredu sekanej môžete zapichnúť teplomer – ideálna vnútorná teplota by mala byť 75 °C.

Gurman TIP: Ak chcete povrch vašej domácej sekanej ozvláštniť, môžete ju pred pečením obaliť v plátkoch slaniny. Pre jemnejšiu chuť pridajte priamo do mäsovej do zmesi trochu smotany alebo strúhaný syr. Ak máte radi experimenty, pridajte do mäsa aj nasekané olivy, sušené paradajky alebo rôzne druhy korenia.

Prečítajte si tiež: Ako pripraviť gazdovské zemiaky s kyslou kapustou? Jednoduchý recept pre každého správneho Slováka

ako pripraviť sekanú
Foto: Pixabay

Domáca sekaná chutí skvele teplá aj studená. Podávať ju môžete so zemiakovou kašou, čerstvým chlebom a horčicou alebo dusenou kapustou.

Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché pohostenie pre návštevu – syrové zatočené hniezda budete mať behom polhodiny na stole

Príprava domácej sekanej je dokonalou ukážkou toho, ako spojiť tradičné chute s moderným nádychom. S trochou trpezlivosti a správnymi surovinami môžete vytvoriť jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Vyskúšajte tento recept a premeňte obyčajný obed na nezabudnuteľnú hostinu!

Prečítajte si tiež: Ako urobiť palacinky bez vajec: Prekvapia jemnučkým cestom!

Viac o téme: ,

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ