Ako uvariť cestoviny, aby sa nelepili? Tento TRIK mnohí nepoznajú

Radi si na obed či večeru pripravíte tanier výborných cestovín? Varenie cestovín je jednoduché, ale aj tu platí, že úspech je ukrytý v detailoch. Ak sa vám niekedy už stalo, že sa vám namiesto krásne oddelených cestovín podarilo uvariť len lepkavú masu, nezúfajte! V našom článku vám odhalíme všetky tajomstvá, ako uvariť cestoviny, aby sa nelepili. Pozrieme sa aj na malý trik, ktorí mnohí možno nepoznajú.

Ako uvariť cestoviny, aby sa nelepili?

Držte sa pri ich príprave nasledujúcich krokov:

Prvým a jedným z najdôležitejších krokov je použiť pri varení cestovín dostatok vody. Ideálne je do hrnca naliať približne 1 liter vody na každých 100 gramov cestovín. Dostatočné množstvo vody zabezpečí, že cestoviny budú mať priestor si voľne plávať vo vriacej vode a nebudú sa navzájom o seba lepiť. Nezabudnite taktiež použiť dostatočne veľký hrniec.

Pred pridaním cestovín do hrnca s vodou sa uistite, že voda poriadne vrie. Pridanie cestovín do studenej alebo len mierne teplej vody môže viesť k tomu, že sa začnú lepiť už na začiatku varenia. Vrúca voda naopak vytvára „bublajúce“ prostredie, v ktorom sa cestoviny nemajú šancu prilepiť jedna k druhej.

Po pridaní cestovín do vriacej vody ich vždy okamžite premiešajte. A ako to je s dĺžkou varenia? Dĺžka varenia samozrejme závisí od druhu cestovín. Je v nej podstatný rozdiel, keď varíte vaječné cestoviny, celozrnné či tie z tvrdej pšenice. Ovplyvňuje ju výrazne aj tvar a veľkosť cestovín. Ideálne je sledovať pokyny na obale, no tie nie vždy korešpondujú s realitou. Cestoviny jednoducho musíte počas varenia ochutnať, aby ste sa uistili, že už sú al dente. Ak cestoviny prevaríte, budú oveľa náchylnejšie na zlepenie.

Mohlo by vás zaujímať: Voda z cestovín: Prečo by bola škoda ju vyliať a na čo sa vám zíde

Losos s cestovinami
Foto: Gurman

Ako dobre fungujú babské rady pri varení cestovín? Pomôže olej či preplachovanie?

Mnoho ľudí verí, že pridanie oleja do vody, v ktorej sa cestoviny varia, zabráni ich zlepeniu. To však nie je úplná pravda. Olej sa v podstate udrží na povrchu vody a cestovín a zabráni tak aj absorpcii omáčky, ktorú k nim chcete pridať. Ak však cestoviny varíte na neskoršie použitie a plánujete ich uskladniť, môžete ich jemne pokvapkať olejom po scedení.

Ako je to s preplachovaní cestovín studenou vodou? Ak plánujete cestoviny ihneď podávať, preplachovanie nie je potrebné, ba dokonca sa neodporúča, pretože prepláchnutím by ste odstránili škrob, ktorý pomáha omáčke prilepiť sa na cestoviny. Navyše vaše cestoviny by mohli zostať studené. Ak ich však chcete odložiť na neskôr, prepláchnite ich studenou vodou, aby ste zastavili proces varenia a zabránili zlepeniu. Prepláchnutie odporúčame aj pred prípravou studeného cestovinového šalátu.

Prečítajte si tiež: Cestovinový šalát: Najlepšie recepty na váš obed či večeru

Studený cestovinový šalát
Foto: Gurman

Gurman TIP: Ak túžite podávať dokonalé cestoviny, omáčku do nich primiešajte čo najskôr po scedení. Omáčka pokryje povrch cestovín a vytvorí tak ochrannú vrstvu, ktorá zabráni ich zlepeniu. Navyše horúce cestoviny absorbujú omáčku oveľa lepšie. Ak ste o tejto finte doteraz netušili, určite ju nabudúce pri varení cestovín, napríklad tých s paradajkovou omáčkou, vyskúšajte.

Ak sa budete držať týchto jednoduchých krokov, cestoviny už nikdy nebudú lepkavým sklamaním, ale krásne oddeleným a chutným základom či prílohou pre vaše obľúbené jedlá. Nezabudnite, že kľúčom k úspechu je dostatočné množstvo vody, jej správna teplota a pravidelné miešanie. Prajeme vám veľa úspechov pri varení a dobrú chuť!

Dostali ste chuť na cestoviny? Určite vám odporúčame vyskúšať náš výborný recept na špagety Carbonara.

Cestoviny carbonara
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ