Cestovinový šalát: Najlepšie recepty na váš obed či večeru

Cestovinový šalát je vynikajúcou voľbou na rýchle, chutné a vyvážený jedlo, ktoré si môžete pripraviť na množstvo spôsobov. Bez ohľadu na to, či preferujete studenú alebo teplú verziu, naše recepty vám umožnia vychutnať si cestovinový šalát ako prílohu či hlavné jedlo. Nebojte sa experimentovať s rôznymi ingredienciami a objavte vašu najobľúbenejšiu verziu tohto skvelého jedla! Pozrime sa spoločne na tie najlepšie recepty na šaláty, v ktorých hrajú hlavnú rolu práve cestoviny.

Cestovinový šalát: Výber najlepších receptov na teplý aj studený spôsob

Základný studený cestovinový šalát

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín (penne, farfalle, kolienka alebo iné)
  • 1 paradajka, nakrájaná na kocky
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 šalátová uhorka, nakrájaná na kocky
  • ½ červenej cibule
  • 100 g čerstvého alebo tvrdého syra (mozzarella, feta alebo balkánsky syr či gouda)
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky octu (jablčný, balzamikový) alebo citrónovej šťavy
  • soľ a čierne korenie na dochutenie
  • čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad bazalka, petržlenová vňať)

Postup:

  1. Najprv si už klasicky uvarte cestoviny v osolenej vode podľa pokynov na obale, kým nebudú al dente. Prepláchnite ich pod tečúcou studenou vodou a nechajte dobre odkvapkať.
  2. Následne si v miske zmiešajte nakrájanú uhorku, paradajku, papriku a cibuľu.
  3. Pridajte k zmesi nakrájaný čerstvý alebo tvrdý syr a pridajte vychladnuté cestoviny.
  4. Prelejte váš studený cestovinový šalát olivovým olejom a octom či pár kvapkami citrónovej šťavy a následne ešte šalát dochuťte soľou a čiernym korením podľa vašej chuti.
  5. Všetky ingrediencie dobre premiešajte a ozdobte čerstvými bylinkami pred servírovaním.

cestovinový šalát
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Studený cestovinový šalát vás výborne zasýti počas teplejších dní, ak si túžite pripraviť ešte o čosi zdravšiu verziu, vsaďte na celozrnné, grahamové či strukovinové cestoviny (napr. hrachové, šošovicové). Po pridaní zálievky môžete šalát dochutiť aj pár lyžicami bieleho jogurtu, pesta alebo vášho obľúbeného dresingu. Takto pripravený cestovinový šalát vám výborne poslúži aj ako príloha na grilovačke k pečenému mäsku. Ak si nad kalóriami hlavu nelámete, pridajte do neho kľudne aj bohatšiu lyžicu majonézy.

Prečítajte si tiež: Cestoviny „al dente“: Čo to znamená a aký háčik má táto príprava

Recept na teplý cestovinový šalát

Ingrediencie:

  • 250 g cestovín podľa vášho výberu
  • hrnček uvarených pŕs a/alebo uvareného cíceru, červenej fazule či šošovice
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • ½ červenej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • čili paprička
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvé bylinky (voliteľné)

Postup:

  1. Uvarte cestoviny v dobre osolenej vode podľa pokynov na obale. Pri príprave al dente ich nemusíte preplachovať studenou vodou, no ak ste to s varením o minútku prehnali, prepláchnutie vám pomôže, aby sa cestoviny nerozvarili úplne.
  2. Na panvici si rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom nakrájanú cibuľu a cesnak, kým nebudú mäkké a sklovité. K zmesi následne pridajte kuracie prsia a/alebo strukoviny a papriku, potom zľahka orestujte, kým všetky suroviny nebudú prehriate a jemne opečené.
  3. Znížte teplotu a pridajte vaše uvarené cestoviny do panvice.
  4. Dochuťte zmes sójovou omáčkou, čili papričkou, soľou a čiernym korením podľa chuti.
  5. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
  6. Teplý cestovinový šalát môžete ozdobiť aj čerstvými bylinkami.

cestovinový šalát
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Ak túžite do vášho teplého cestovinového šalátu pridať ešte viac bielkovín, podávajte ho aj s uvareným vajíčkom. Ak sójovej omáčke neholdujete, kľudne ju z receptu vynechajte. Naopak, môžete do neho pridať hobliny parmezánu či hrsť rukoly, červenej kapusty alebo domáce bylinkové maslo. Teplý šalát si okrem cestovín môžete pripraviť aj zo zdravých obilnín, akou je napríklad pohánka. Zistite, ako uvariť pohánku TU.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na cestoviny s rýchlou nivovou omáčkou

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ