Voda z cestovín: Prečo by bola škoda ju vyliať a na čo sa vám zíde
Voda z cestovín, po ich uvarení, môže byť tajnou ingredienciou, ktorá pridá krémovosť a jedinečnú chuť do vašich receptov. Experimentujte s vodou z cestovín pri príprave rôznych omáčok a zistite, ako môže zvýrazniť chuť vašich jedál. Taliani to takto robia už po stáročia, teraz je rad na vás, vyskúšať túto techniku vo vašej kuchyni!
Voda z cestovín – prečo by bola škoda ju vylievať
Voda z cestovín je tekutina, ktorá vám v hrnci zostane po uvarení cestovín. Mohlo by vás lákať ju okamžite po dovarení cestovín vyliať popri cedení. Táto tekutina je však slaná a plná škrobu, ktorý sa pri varení uvoľnil z cestovín. Aj keď môže na prvý pohľad vyzerať ako zakalená a „špinavá“, práve táto tekutina je kľúčom k chutným a autentickým omáčkam v talianskej kuchyni.
Voda z cestovín, je preto tajnou ingredienciou, ktorú väčšina ľudí zabúda pridať do svojej omáčky. Je to škoda, nakoľko táto tekutina dodá vašim receptom ideálnu krémovosť, a to bez použitia masla či smotany. Pozrime sa spoločne na to, ako vodu z cestovín, krok za krokom využiť pri príprave talianskych receptov.
Ako využiť vodu z cestovín pri príprave autentických talianskych omáčok
Po uvarení cestovín ich vyberte z hrnca pomocou klieští alebo alebo špeciálnej naberačky na cestoviny. Tak na dne hrnca ponecháte vodu. Nemusíte sa obávať toho, že by vaše cestoviny neboli dosť scedené. Ak však túžite cestoviny scediť cez sitko, odoberte si bokom približne pohár vyvarenej vody z cestovín.
Následne cestoviny premiešajte s omáčkou, ktorú ste si na ne prichystali a pomaly ich podlievajte aj vodou z cestovín. Po každej dávke tejto škrobovitej tekutiny nezabudnite cestoviny dobre premiešať. Obsah škrobu pridá hodvábnu bohatosť vašej omáčke a obsah soli pridá extra chuť.
Mohlo by vás zaujímať: Cestoviny „al dente“: Čo to znamená a aký háčik má táto príprava
Škrob vo vode zároveň funguje ako zahusťovadlo. Možno budete prekvapení, no práve tento jednoduchý trik premení priemerné recepty z cestovín na lahodné a autentické jedlá, ktoré budú chutiť ako vo vašej obľúbenej talianskej reštaurácii.
Gurman TIP: Pridanie vody z cestovín do omáčky je ideálnym postupom pre jednoduché recepty pozostávajúce z pár surovín, akými sú cestoviny Cacio e Pepe, Carbonara, Amatriciana či Bolognese. Voda z cestovín vám príde vhod aj pri príprave cestovín s domácim bazalkovým pestom, ktoré môžu byť niekedy suchšie. Najprv pridajte na uvarené cestoviny pesto, podlejte naberačkou cestovinovej vody a dôkladne premiešajte.
Prečítajte si tiež: Špagety Carbonara: Smotana do nich nepatrí, takto ich pripravíte ako pravý Talian!
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ