Ako uvariť kukuricu: 5 spôsobov, ktoré musíte vyskúšať
Leto je tu a s ním aj sezóna varenej kukurice. Naučte sa s nami ako uvariť kukuricu na 5 rôznych spôsobov. Užiť si ju môžete ako samostatný pokrm alebo ju môžete pridať do rôznych receptov a vychutnať si jej sladkosť a šťavnaté žlté zrnká.
Varenie kukurice pretvára surové škroby a pektíny v jej bunkách na šťavnaté a sladké zrná. Výsledná chuť varenej kukurice však vždy závisí od druhu kukurice, ktorú si zakúpite alebo odtrhnete v záhradke. Vnútorná teplota kukurice by mala pred jej konzumáciou dosiahnuť 66 až 77 °C. Exitujú viaceré spôsoby ako uvariť kukuricu a všetky sú pomerne jednoduché, takže vám nič nestojí v ceste vyskúšať ich počas leta všetky.
Metóda prípravy kukurice, ktorú si vyberiete, závisí od toho, čo je pre vás najpohodlnejšie, pre koľko ľudí kukuricu pripravujete a akú výslednú chuť očakávate. Grilovanie a pečenie v rúre patria medzi najpraktickejšie metódy pre väčší počet klasov a pridanie jemnej karamelovej chuti. Varenie v mikrovlnke, na pare alebo vo vode vám zabezpečí podobný výsledok a „tradičnú“ textúru zŕn varenej kukurice.
1. Ako uvariť kukuricu v mikrovlnnej rúre
Vložte neolúpaný klas kukurice do mikrovlnnej rúry. Nastavte časovač na 4 minúty a v prípade potreby pridajte viac času, kým zrnká úplne nezmäknú. Pred odstránením šupky nechajte kukuricu odpočívať asi 5 minút.
2. Ako uvariť kukuricu v hrnci
Naplňte veľký hrniec dostatočným množstvom vody, aby v ňom bola kukurica úplne ponorená. Počkajte, pokiaľ voda začne vrieť, až potom vložte do hrnca kukuricu. Hrniec zakryte a znížte teplotu na strednú úroveň. Varte kukuricu, kým zrná nezmäknú, približne 6 až 8 minút.
3. Varenie kukurice v parnom hrnci
Pridajte do parného hrnca vodu a vložte naparovací košík, na ktorý poukladáte ošúpanú kukuricu. Hrniec prikryte a počkajte kým voda nezačne vrieť. Zrná kukurice pri varení v pare zmäknú približne za 4 až 6 minút.
4. Pečenie kukurice v rúre
Predhrejte rúru na 190ºC. Na plech položte kukuricu zabalenú v alobale. Do alobalu spolu s kukuricou môžete pridať aj maslo, bylinky a soľ alebo korenie. Kukuricu týmto spôsobom môžete piecť aj priamo na rošte, nie je nutné použiť pekáč, dbajte však na to, aby bola uložená maslovou stranou nahor. Pečte, kým zrnká nezmäknú, asi 30 minút. Po dopečení a pred otvorením alobalu nechajte kukuricu ešte aspoň na 5 minút vychladnúť pri izbovej teplote.
5. Grilovanie kukurice
Predhrejte gril na vysokú teplotu (200 až 230 °C). Zbavte kukuricu šupky úplne alebo jej ponechajte len jednu tenkú vrstvu šupky. Potrite kukuricu olivovým olejom a následne posypte soľou. Gril zatvorte a počkajte 8 až 12 minút. Každé 2 až 3 minúty je vhodné pri tejto príprave kukuricu otáčať, aby sa prepiekla z každej strany.
Uvarená či ugrilovaná kukurica je jednoduchou gurmánskou pochúťkou aj samotná, no klas môžete podávať aj ako prílohu k mnohým jedlám, výborne sa hodí napríklad k pečeným kuracím krídelkám. Grilovaným kukuričným klasom môžete nahradiť aj hranolky a dopriať si ju k vášmu obľúbenému hamburgeru. Žlté zrnká varenej kukurice dodajú sladkastú chuť aj šalátom, vyskúšajte napríklad zdravý tuniakový šalát s bulgurom.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ