Zeleninové lasagne: Letný obed či večera z jedného pekáča

Zeleninové lasagne sú skvelou alternatívou ku klasickým mäsovým lasagnám. Sú nielen chutné, ale aj zdravé a plné sezónnej úrody. Stačí, ak namiesto cestovín použijete nakrájanú zeleninu, ako je cuketa alebo baklažán a výsledkom bude lahodné a nutrične bohaté jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Veľkou výhodou je aj to, že všetko pripravíte v jednom pekáči, čo vám ušetrí čas aj námahu. Nikomu sa predsa počas teplých dní nechce tráviť veľa času v kuchyni.

Prečo by ste mali rozhodne zeleninové lasagne vyskúšať?

Nahradením cestovín zeleninou získate ľahšiu a zdravšiu verziu tradičných ťažších lasagní. Tento pokrm je tak ideálnym nízkosacharidovým jedlom, na ktorom si môžu pochutiť aj všetci, ktorí si strážia líniu a príjem kalórií. Tento recept je skvelý taktiež pre ľudí s intoleranciou na lepok alebo tých, ktorí preferujú bezlepkovú stravu. Navyše, ak potrebujete recept, pri ktorom nezašpiníte veľa riadu, tu pripravíte všetko v jednom pekáči, dokonca z neho jedlo môžete aj pohodlne servírovať priamo na rodinnom stole.

zeleninové lasagne
Foto: Pixabay

Recept na zeleninové lasagne

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké cukety
  • 1 veľký baklažán
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na drobno
  • 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 400 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 plechovky (po 400 g) paradajkovej omáčky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 150 g mozzarelly, nastrúhanej
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • čerstvá bazalka na ozdobu

Prečítajte si tiež: HIT! Nízkosacharidový chlieb len z 2 ingrediencií: Chutí ako obláčik

Zapekané cuketové lode
Foto: Gurman

Postup:

  1. Najprv si cukety a baklažán umyte a nakrájajte na tenké plátky. Tieto plátky budú slúžiť ako náhrada za cestoviny v lasagniach. Baklažánové plátky osoľte a nechajte odstáť asi 15 minút, aby sa z nich vytiahla horkosť. Potom ich opláchnite studenou vodou a osušte papierovými utierkami.
  2. Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Orestujte do zmäknutia. Pridajte mleté hovädzie mäso, dochuťte soľou a korením. Mäso restujte, kým nebude úplne hnedé a neodparí sa z neho prebytočná tekutina.
  3. Do mäsovej zmesi pridajte paradajkovú omáčku, oregano a tymian. Premiešajte a nechajte zmes prevariť a mierne zredukovať.
  4. Následne na dno pekáča rozotrite trochu mäsovej omáčky. Na ňu uložte vrstvu plátkov cukety alebo baklažánu, ako by ste kládli cestoviny. Mäsovú zmes vrstvite na plátky zeleniny až po vrch plechu či zapekacej misy.
  5. Pekáč prikryte alobalom a pečte zeleninové lasagne v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút. Potom odstráňte alobal, posypte lasagne strúhanou mozzarellou a pečte ďalších 10-15 minút, kým vrchná vrstva nezíska zlatohnedú farbu.

Gurman TIP: Pred podávaním nechajte zeleninové lasagne aspoň 15 minút vychladnúť, aby sa vám lepšie krájali. Mleté hovädzie mäso v recepte môžete vymeniť za chudšie mleté morčacie alebo dokonca za sójový granulát pre vegetariánsku verziu jedla.

zeleninové lasagne
Foto: Pixabay

Hľadáte viac receptov z jedného plechu pre celú rodinu? Vyskúšajte náš mäsový pastiersky koláč.

Skúste tento jednoduchý a zdravý recept a uvidíte, že aj bez cestovín môžu byť lasagne lahodné, chutné a sýte. Užite si túto farebnú lahôdku, ktorá zaručene poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vaše telo. Objavte viac zdravých zeleninových receptov TU.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ