Viete ako uvariť kukuricu a dokonale ju ochutiť? Podelíme sa o tipy

Leto je v plnom prúde a s ním prichádza i obdobie sladučkej kukurice. Viete však ako ju správne uvariť? Okrem toho máme aj šikovné nálady, ako si ju môžete ochutiť a spraviť z nej veľmi chutnú prílohu či letnú večeru.

Prvým krokom k chutnej kukurici je jej správny výber v obchode. Siahnite vždy po klasoch, ktoré sú ešte v listoch, ktoré sú čerstvé a zelené. Môžete ich na špičke kúsok odhrnúť a skontrolovať zrná, tie musia byť mäkké, tesne vedľa seba a pekné žlté. Zo zrna, po jeho poškodení nechtom, by mala vytiecť biela tekutina. Takáto kukurica bude chutná, voňavá a plná zdraviu prospešných látok. Kukurica je bohatá na vitamíny B a C a minerály ako je draslík, železo, fosfor, horčík a meď.

ako uvariť kukuricu
Foto: Pexels

Postup ako správne uvariť kukuricu

Je to veľmi jednoduché pokiaľ máte čerstvý a mladý klas so šťavnatými žltými zrnami. Jednoducho ju ošúpte a odstráňte nitky. Pár nepoškodených lístkov uschovajte, umyte ich aj spolu s klasom. Listy rozložte na dno hlbokého a širokého hrnca. Zalejte vodou, ktorú následne priveďte k varu.

Kukuricu vkladáme do vriacej vody, ak sa nezmestí prelomte ju na polovicu. Doba varenia sa odvíja od zrelosti. Mladé klasy varíme kratšie a zrelé o niekoľko minút dlhšie. Vo všeobecnosti sa bavíme o dobe 15 – 40 minút.

Odporúčame preto kukuricu v procese varenia kontrolovať vidličkou. Ak ju ľahko zabodnete do zrna, je uvarená. Prípadne jedno zrnko vylúpnite a ochutnajte.

ako uvariť kukuricu
Foto: Pexels

Čo ak ste kúpili starú kukuricu ?

Pokiaľ ste kúpili už starší klas alebo ste ho jednoducho mali doba dlhšiu dobu, netreba zúfať. Existuje šikovný tip ako kukurici vrátiť jej šťavnatosť.

Namočte ju pred varením na minimálne jednu hodinu (ideálne však na dve až tri hodiny) do vody zmiešanej s mliekom v pomere 1:1. Následne môžete kukuricu uvariť vyššie uvedeným spôsobom, s tým že ju kontrolujte vidličkou.

Kukurica so soľou a maslom

Stará známa klasika, ktorá nikdy neomrzí. Ak hľadáte ľahký letný olovrant, tak dobre uvarená kukurica s maslom je úplne ideálna.

Uvarenú kukuricu nechajte odkvapkať a mierne vychladnúť. Následne ju potrite studeným maslom, ktoré sa krásne rozpustí na ešte teplom uvarenom klase. Potom už len posoľte po celom obvode a vychutnávajte.

Aby, ste si takúto obyčajnú klasiku vylepšili, odporúčame kukuricu potrieť bylinkovým maslom.

ako uvariť kukuricu
Foto: Pexels

Kukurica z grilu

Ďalšou letnou chuťovou bombou je grilovaná kukurica. Vynikajúco pasuje k steakom alebo rybám z grilu alebo len tak samotná. Ochutené a ľahko pripečené šťavnaté zrná, ktoré na rošte nad ohňom skaramelizujú spôsobia explóziu chutí vo vašich ústach.

Kukuricu uvarte podľa vyššie uvedeného postupu. Kým sa varí pripravte si maslo ktoré by malo byť zmäknuté. Skvelo funguje aj olej, napríklad olivový. Pridajte do neho prelisovaný cesnak, čerstvé nasekané bylinky, soľ, čierne korenie a limetkovú šťavu.

Uvarenú a vychladnutú kukuricu potrite takto ochuteným maslom a grilujte na rozpálenom rošte 10 – 12 minút do zlatista.

Kukurica ako ju nepoznáte

Posledným tipom ako si pochutnať na kukurici, je ochutiť ju rôznymi marinádami, koreninami, syrmi či šunkou. Nebojte sa experimentovať, možností ako skombinovať suroviny je skutočne veľa.

Skúste na uvarenú alebo grilovanú kukuricu naniesť obľúbenú marinádu, syr, bylinky, opečenú šunku či slaninku. Môžete použiť napríklad bbq omáčku, sušené chilli, nastrúhať cheddar a posypať slaninovými čipsami.

Výbornou variáciou je aj kukurica s pestom a parmezánom. Vašej fantázií sa medze nekladú.

ako uvariť kukuricu
Foto: Pexels

Ako vidíte, ľahko si viete z obyčajného kukuričného klasu vykúzliť chuťovú delikatesu. V lete sa mnohí nevieme tejto pochúťky dojesť a preto nie je na škodu si ju trošku ozvláštniť. Navyše si môžete klasy uvariť, nožom zošúpať zrná a tie potom použiť do varenia. Nemusíte sa báť takto uvarené zrnká aj zmraziť a odložiť na neskoršie použitie.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ