Ako uvariť kuskus + recept na výborný jarný šalát s kuskusom

Kuskus je jednou z najrýchlejších a najľahších príloh, ktoré si môžete pripraviť. Tento produkt z pšenice je nielen chutný, ale aj všestranný, čo ho robí obľúbeným medzi kuchármi na celom svete. V našom článku sa dozviete, ako uvariť kuskus aj v akých receptoch ho môžete využiť, vrátane receptu na osviežujúci jarný šalát s kuskusom.

Ako uvariť kuskus?

Ingrediencie:

  • 1 šálka kuskusu
  • 1 šálka vriacej vody alebo vývaru (zeleninového či slepačieho)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • olivový olej (voliteľné)

Postup:

  1. Prvým krokom pri príprave kuskusu je prevarenie vody alebo príprava vývaru. Ak chcete pridať do vášho kuskusu viac chuti, môžete použiť vývar, ale vriaca voda funguje pri jeho príprave rovnako dobre.
  2. Nasypte kuskus do misky a zalejte ho vriacou vodou alebo vývarom. Pridajte štipku soli a podľa chuti môžete pridať aj olivový olej, pre lepšiu vláčnejšiu konzistenciu a bohatšiu chuť.
  3. Zakryte misku s kuskusom pokrievkou alebo tanierom a nechajte ho takto odstáť asi 5-10 minút, kým sa tekutina úplne nevsiakne do tejto pšeničnej ingrediencie.
  4. Po odstátí použite vidličku na premiešanie zrniek kuskusu a nadýchanie jeho textúry.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na kuskus s kozím syrom

Gurman TIP: Keď máte kuskus už hotový, môžete jeho chuť obohatiť bylinkami či koreninami. V Tunisku sa napríklad kuskus často ochucuje výraznou harissa pastou. Tú si môžete pripraviť aj doma s našim receptom na domácu Harissa omáčku. Čerstvo pripravený kuskus môžete podávať ako prílohu k mäsu či zelenine, no taktiež si z neho môžete pripraviť aj výborný ľahký jarný šalát.

Kuskus s kozím syrom
Foto: Gurman

Recept na jarný šalát s kuskusom

Ingrediencie:

  • 1 šálka pripraveného kuskusu
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • 1 veľká uhorka, nakrájaná na kocky
  • 1 veľká paradajka, nakrájaná na kocky
  • 1/4 červenej cibule, nakrájaná na tenké krúžky
  • čerstvá nasekaná petržlenová vňať (môžete použiť aj čerstvé lístky mäty)
  • šťava z 1 citróna
  • olivový olej
  • uvarený cícer (voliteľné)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Najprv si v miske zmiešajte nakrájaný špenát, uhorku, paradajku a cibuľu.
  2. Pridajte pripravený kuskus do zmesi zeleniny a dobre premiešajte.
  3. Následne do šalátu pridajte nasekanú petržlenovú vňať a/alebo mätu. Prelejte šťavou z citróna a olivovým olejom. Dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  4. Jarný šalát s kuskusom môžete podávať ako osviežujúcu prílohu alebo ako ľahké hlavné jedlo. Ak chcete, aby bol váš šalát sýtejší, pridajte do neho aj uvarený cícer.

Prečítajte si tiež: Ako uvariť pohánku: Nasledujte 4 jednoduché kroky

Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ