Mrazená zelenina a ovocie. Sú horšie ako čerstvé?
V zime strádame po čerstvosti, ktorú ponúka väčšina zeleniny a ovocia počas zvyšku roka. Často nám skončí v košíku nejaká mrazená zelenina a ovocie. Mnohí si pri tom lámeme hlavu, či nerobíme niečo proti svojmu zdraviu a chuti s takýmto mrazeným tovarom. Máme sa tým trápiť?
Mrazená zelenina ako strašiak
S obľubou ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl, a to hlavne s príchodom nového roka, sa akosi spája aj otázka kvality, ktorú ponúka mrazená zelenina a ovocie. Ľudia chcú schudnúť nejaké tie vianočné kilá a to nejde bez úpravy stravy. Prirodzene tak siahame po vyššou množstve zeleniny a ovocia. Pocit, že mrazená zelenina je horšia než tá čerstvá je normálny. Predsa len to nesie so sebou nálepku polotovar a to už nie je také vábivé. Tento strach navyše aj podporuje ďalší faktor, ktorým je zmena textúry zeleniny a prípadne aj jej chuti. Je tomu však naozaj tak?
Ak chcete zhodiť pár kilogramov, mohlo by vás zaujímať: ako schudnúť a aj ušetriť peniaze?

Pozrime sa na to inak
Nie je všetko zlato čo sa blyští. A to platí aj pri pochybnostiach, ktoré sa spájajú s pojmom mrazená zelenina. Čerstvé ovocie a zelenina totiž v obchode museli byť niekde vypestované, zozbierané, zbavené nečistôt a dopravené do regálov obchodov. Preto, sa mnoho druhov zeleniny a ovocia zbierajú pred plnou fázou zrelosti, čo značí, že nestihli úplne poskytnúť plný vitamínový a výživový potenciál. Dozrejú pri preprave a skladovaní, ale s tým stratia aj na vitamínovej hodnote. Zatiaľ, čo plodiny, ktoré sú pestované na zmrazenie sa zbierajú v čase svojej najvyššej zrelosti. Ihneď sa očistia a zmrazia. Mrazená zelenina a ovocie tak môžu ponúkať vyššie výživové hodnoty.
Ak hľadáte inšpiráciu, v akých jedlách využiť aj mrazenú zeleninu, pozrite na náš výber zdravých receptov.
Nevýhody, ktoré ponúka mrazená zelenina a ovocie
Po vyššie uvedenej pozitívnej vlastnosti mrazeného ovocia a zeleniny, spomenieme aj nevýhody. Tými sú cena a odpad. Množstvá zeleniny v balíkoch sa pohybujú okolo 300-500 g a po prerátaní na kilogram daného druhu zeleniny si často uvedomíme, že tá čerstvá by bola lacnejšia. Hold, súvisí s tým aj vytváranie odpadu. Taký mrazený karfiol potrebuje plastový obal, zatiaľ čo čerstvý kupujeme bez obalu. Naproti tomu, ale stojí fakt, že mrazená zelenina sa nám jednoducho nepokazí.

Čo z toho vyplýva?
Hlavne sa zbytočne nestrašme. Ako určite viete, všetko má svoje výhody a nevýhody a vždy záleží na konkrétnej situácií. V zime jednoducho rovnako potrebujeme jesť pestrú paletu zeleniny a ovocia a určite by sme mali využiť výhody, ktoré mrazená zelenina a ovocie ponúkajú. Rovnako, nie vždy zjeme celú hlávku brokolice, hlavne keď varíme len sami pre seba. Nebojme sa teda siahnuť aj po tej mrazenej. Vydrží uskladnená dlho, odoberieme si z nej koľko potrebujeme a dostaneme do seba aj dávku vitamínov navyše oproti tej „čerstvej“, ktorá niekoľko dní leží v regáloch obchodu. Môžete si z nej pripraviť aj chutnú brokolicovú polievku.
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ