Mrazená zelenina a ovocie. Sú horšie ako čerstvé?

V zime strádame po čerstvosti, ktorú ponúka väčšina zeleniny a ovocia počas zvyšku roka. Často nám skončí v košíku nejaká mrazená zelenina a ovocie. Mnohí si pri tom lámeme hlavu, či nerobíme niečo proti svojmu zdraviu a chuti s takýmto mrazeným tovarom. Máme sa tým trápiť?

Mrazená zelenina ako strašiak

S obľubou ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl, a to hlavne s príchodom nového roka, sa akosi spája aj otázka kvality, ktorú ponúka mrazená zelenina a ovocie. Ľudia chcú schudnúť nejaké tie vianočné kilá a to nejde bez úpravy stravy. Prirodzene tak siahame po vyššou množstve zeleniny a ovocia. Pocit, že mrazená zelenina je horšia než tá čerstvá je normálny. Predsa len to nesie so sebou nálepku polotovar a to už nie je také vábivé. Tento strach navyše aj podporuje ďalší faktor, ktorým je zmena textúry zeleniny a prípadne aj jej chuti. Je tomu však naozaj tak?

Ak chcete zhodiť pár kilogramov, mohlo by vás zaujímať: ako schudnúť a aj ušetriť peniaze?

mrazená zelenina
Foto: Pixabay

Pozrime sa na to inak

Nie je všetko zlato čo sa blyští. A to platí aj pri pochybnostiach, ktoré sa spájajú s pojmom mrazená zelenina. Čerstvé ovocie a zelenina totiž v obchode museli byť niekde vypestované, zozbierané, zbavené nečistôt a dopravené do regálov obchodov. Preto, sa mnoho druhov zeleniny a ovocia zbierajú pred plnou fázou zrelosti, čo značí, že nestihli úplne poskytnúť plný vitamínový a výživový potenciál. Dozrejú pri preprave a skladovaní, ale s tým stratia aj na vitamínovej hodnote. Zatiaľ, čo plodiny, ktoré sú pestované na zmrazenie sa zbierajú v čase svojej najvyššej zrelosti. Ihneď sa očistia a zmrazia. Mrazená zelenina a ovocie tak môžu ponúkať vyššie výživové hodnoty.

Ak hľadáte inšpiráciu, v akých jedlách využiť aj mrazenú zeleninu, pozrite na náš výber zdravých receptov.

Nevýhody, ktoré ponúka mrazená zelenina a ovocie

Po vyššie uvedenej pozitívnej vlastnosti mrazeného ovocia a zeleniny, spomenieme aj nevýhody. Tými sú cena a odpad. Množstvá zeleniny v balíkoch sa pohybujú okolo 300-500 g a po prerátaní na kilogram daného druhu zeleniny si často uvedomíme, že tá čerstvá by bola lacnejšia. Hold, súvisí s tým aj vytváranie odpadu. Taký mrazený karfiol potrebuje plastový obal, zatiaľ čo čerstvý kupujeme bez obalu. Naproti tomu, ale stojí fakt, že mrazená zelenina sa nám jednoducho nepokazí.

mrazená zelenina
Foto: Pixabay

Čo z toho vyplýva?

Hlavne sa zbytočne nestrašme. Ako určite viete, všetko má svoje výhody a nevýhody a vždy záleží na konkrétnej situácií. V zime jednoducho rovnako potrebujeme jesť pestrú paletu zeleniny a ovocia a určite by sme mali využiť výhody, ktoré mrazená zelenina a ovocie ponúkajú. Rovnako, nie vždy zjeme celú hlávku brokolice, hlavne keď varíme len sami pre seba. Nebojme sa teda siahnuť aj po tej mrazenej. Vydrží uskladnená dlho, odoberieme si z nej koľko potrebujeme a dostaneme do seba aj dávku vitamínov navyše oproti tej „čerstvej“, ktorá niekoľko dní leží v regáloch obchodu. Môžete si z nej pripraviť aj chutnú brokolicovú polievku.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ