Kalerábová polievka na 3 spôsoby: Vyskúšate krém, klasiku či exotiku?
Kaleráb je výnimočnou zeleninou, ktorá prinesie do vašej jarnej kuchyne sviežosť a chuť. Môžete si na ňom pochrumkať za surova, ale čo je ešte lepšie, kaleráb môžete využiť ako hlavnú ingredienciu v chutnej a zdravej polievke. V našom článku vám predstavíme tri rozmanité recepty, ktoré vás určite potešia. Kalerábová polievka pritom nemusí byť len klasikou či krémom, s pridaním pár ingrediencií si z nej vykúzlite aj exotickú pochúťku.
Kalerábová polievka na tri spôsoby
1. Klasická kalerábová polievka s opraženými ovsenými vločkami
Ingrediencie:
- 1 veľký kaleráb, olúpaný a nakrájaný na kocky
- 2 mrkvy, očistené a nakrájané na kolieska
- 1 cibuľa, jemne nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 zemiak, olúpaný a nakrájaný na kocky
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ, rascu korenie podľa chuti
- olivový olej
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobenie
- ovsené vločky
Postup:
- V rozohriatom hrnci osmažte cibuľu a cesnak na olivovom oleji, pokiaľ nezmäknú. K zmesi pridáme aj rascu, tesne pred koncom restovania, aby rozvinula svoju chuť.
- Pridajte nakrájaný kaleráb, mrkvu a zemiak a orestujte ich po dobu asi 5 minút.
- Prilejte zeleninový vývar do hrnca a priveďte k varu, dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Polievku varíme do zmäknutia zeleniny, asi 20-25 minút.
- Následne si na suchej panvici opražíme ovsené vločky a pred koncom varenia ich pridáme do polievky.
- Kalerábovú polievku podávame posypanú nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
2. Kalerábová krémová polievka so smotanou a majoránkou
Ingrediencie:
- 1 veľký kaleráb, olúpaný a nakrájaný na kocky
- 1 cibuľa, nasekaná
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie (môžete použiť aj rastlinnú smotanu)
- majoránka
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olivový olej
- mikrobylinky na ozdobenie
Postup:
- V hrnci osmažte cibuľu a cesnak na oleji, pridajte nakrájaný kaleráb a orestujte ho, bude to trvať asi 5 minút.
- Zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme, okoreníme a povaríme, kým nie je kaleráb mäkký, čo bude trvať asi 20-25 minút.
- Následne rozmixujte polievku do hladka pomocou mixéra.
- Pridajte smotanu na šľahanie, polievku premiešajte a nechajte ešte prejsť varom približne na tri minútky.
- Kalerábový krém podávajte s krutónmi zo staršieho chleba alebo s mikrobylinkami podľa vašej chuti. Efektne takto môžete podávať toto jedlo ako predkrm pre hostí.
Prečítajte si tiež: Štefánska sekaná pečienka: Recept, kde zvyšky po sviatkoch nevyjdú nazmar
3. Kalerábová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- 1 veľký kaleráb, olúpaný a nastrúhaný na hrubom strúhadle
- 1 cibuľa, nakrájaná
- 1 lyžička nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 konzerva kokosového mlieka
- 1 liter kuracieho vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- rastlinný olej
Postup:
- Najprv vo väčšom hrnci osmažte cibuľu na oleji, pridajte zázvor a orestujte.
- Pridajte nastrúhaný kaleráb a orestujte ho ešte asi počas 5 minút.
- Následne zalejte zmes kuracím vývarom a povarte, kým nie je kaleráb úplne mäkký, asi 20 minút. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Pridajte do polievky kokosové mlieko, dobre premiešajte a povarte ďalších 5 minút.
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT na kuraciu polievku s kokosovým mliekom
Gurman TIP: Kalerábová polievka s kokosovým mliekom zaváňa exotikou, nebojte sa preto do nej pridať napríklad sklenené ryžové rezance alebo aj na plátky nakrájané kuracie mäso z vývaru. Zaujímavú chuť tejto polievke pridá aj citrónová tráva. Hľadáte ľahší hlavný chod, ktorý podávať po kalerábovej polievke? Čo tak vyskúšať naše špenátové knedle? Zaručujeme vám, že mäso vám v tomto recepte chýbať určite nebude.
Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché zdravé polievky: 3 jarné recepty, ktoré varíme najradšej
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ