Domáca Sriracha omáčka: Skvelý rýchly recept, pre milovníkov pikantného

Sriracha je pikantná omáčka, pôvodom z Thajska, ale preslávila sa najmä v ázijskej kuchyni a získala popularitu po celom svete. Má výraznú chuť a pikantnosť, ktorú mnohí ľudia milujú. Domáca Sriracha omáčka nie je náročná na prípravu a ušetrí vám mnoho eur. Môžete si ju s nami pripraviť v pohodlí vašej kuchyne a dodať vašim jedlám ten správny pikantný šmrnc.

Čo je Sriracha omáčka?

Sriracha je pikantná omáčka s charakteristickou chuťou a arómou. Pôvodne pochádza z Thajska, kde sa používa na ochutenie rôznych jedál. Najznámejšia klasická Sriracha, bola vyvinutá v roku 1980 vietnamským imigrantom Davidom Tranom v Los Angeles. Táto verzia Srirachy je balená v už ikonických plastových fľašiach so zeleným kohútikom na vrchu a je dnes jednou z najpopulárnejších a najrozpoznateľnejších verzii tejto omáčky.

Domáca Sriracha omáčka – recept

Ingrediencie:

  • 450 g červených čili paprík
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžička soli
  • 250 ml rybacej alebo sójovej omáčky
  • 150 ml jablčného octu
  • voliteľné: 1 lyžička exotickej koreninovej zmesi (napr. rozdrvená kurkuma, koriander, klinčeky)

Postup:

  1. Najprv nakrájajte papriky na polovice a odstráňte z nich semienka. Cesnak olúpte a nasekajte na menšie kúsky.
  2. V mixéri dôkladne rozmixujte papriky, cesnak, hnedý cukor a soľ, až kým vám nevznikne hladká pasta.
  3. Na strednom ohni v hrnci najprv zohrejte omáčky. Potom pridajte pripravenú pastu a nechajte zmes variť asi 5 minút.
  4. Pridajte ocot a koreninovú zmes. Pomaly miešajte a nechajte variť ďalších 5-10 minút. Po varení odstráňte hrniec z ohňa a nechajte omáčku vychladnúť.
  5. Uložte pripravenú Srirachu do uzavretej nádoby alebo fľaše a skladujte ju v chladničke.

Prečítajte si tiež: Čili papričky: Kedy je správny čas pridať ich do jedla?

čili papričky
Foto: Pixabay

V akých receptoch sa vám zíde domáca Sriracha omáčka?

  • Na marinády: Sriracha je vynikajúcou prísadou do marinád na mäso, hlavne na kuracinu alebo bravčové.
  • Na burgre, sendviče a hranolky: Sriracha je skvelá aj ako prísada do sendvičov alebo do domácich hamburgerov. Výborne poslúži aj na namáčanie hranolčekov. Tušili ste ako si môžete doma pripraviť hranolky, ktoré budú chutiť presne ako tie z rýchleho občerstvenia? Odhaľte celý recept TU.
  • Na jedlá z woku: Pokiaľ Sriracha dodá restovaným jedlám pikantnú chuť a arómu, vy si môžete vychutnať závan východnej kuchyne.
  • Do omáčok a dipov: Pridajte Srirachu do omáčok na cestoviny, ryžu alebo pokrmov s cestovinami. Môže byť taktiež skvelým základom pre domáci dip k smaženým rolkám Nem Rán.

Smažené rolky Nem Rán
Foto: Gurman

Experimentujte s domácou Srirachou a zistite, ako jej unikátna chuť môže obohatiť rôzne jedlá vo vašej kuchyni! Pri jej príprave si však pamätajte, že jej pikantnosť môže byť intenzívnejšia, ako sa zdá, takže postupujte opatrne a prispôsobte množstvo paprík a cesnaku podľa svojich chuťových preferencií.

Máte radi domáce omáčky? Pripravte si spolu s nami aj domácu Harissa omáčku, pôvodom z tuniskej kuchyne.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ