Domáce hranolky: Pred vyprážaním nezabudnite na túto vec

Domáce hranolky sú obľúbenou prílohou, ale aj malým občerstvením nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Nič neporazí vôňu a chuť čerstvo vypražených hranoliek, pripravených priamo v pohodlí vášho domova. Čo robiť, aby boli domáce hranolky rovnako chrumkavé a zlatisté ako tie z rýchleho občerstvenia? V našom článku sa dozviete, ako pripraviť tie najlepšie domáce hranolky a taktiež tipy na to, ako ich správne uskladniť.

Recept na perfektné domáce hranolky

Pre perfektné domáce hranolky je dôležité vybrať si správny druh zemiakov, ktorý zabezpečí chrumkavú vonkajšiu krustu a mäkkšie vnútro. Najlepšie zemiaky na domáce hranolčeky majú vysoký obsah škrobu a nízky obsah vody. Vo všeobecnosti, preto hľadajte škrobovitý typ zemiakov (napr. typ Russet), pretože škrob pomáha dosiahnuť krásnu zlatú a chrumkavú vonkajšiu vrstvu. Okrem toho, by ste priamo pred ich vysmážaním nemali zabudnúť na jednu podstatnú vec.

Mohlo by vás zaujímať: Varné typy zemiakov: Viete, ktoré použiť do vášho receptu?

najlepší olej na vyprážanie
Foto: Pixabay

Ingrediencie:

  • 4 stredne veľké zemiaky
  • olej na vyprážanie
  • soľ podľa chuti

Postup:

  1. Zemiaky dôkladne očistite a nakrájajte na dlhé, rovnomerné hranolčeky. Môžete použiť aj špeciálny krájač na hranolky pre rýchlejší a dokonalejší výsledok.
  2. Mnoho ľudí netuší, že hranolky je potrebné pred vyprážaním namočiť do studenej vody, približne na 30 minút.
  3. Následne hranolky dôkladne osušte papierovým obrúskom. Potom ich osoľte podľa svojej chuti.
  4. Rozohrejte olej na 180 stupňov Celzia. Vyprážajte zemiakové hranolky v malých dávkach, aby sa nezlepili dovedna. Vyprážajte ich do zlatista a chrumkava.
  5. Vypražané hranolky nechajte odkvapkať na papierovej utierke alebo ideálne na chladiacej mriežke a ešte teplé ich posypte soľou.

Gurman TIP: Mnoho šéfkuchárov hranolky pred vyprážaním blanšíruje. Neviete, ako na to? Pomôže vám náš postup, ktorý odhalíte TU.

domáce hranolky
Foto: Pixabay

Ako uskladniť domáce hranolky?

Skladujte hranolky v uzatvárateľnej plastovej alebo sklenenej nádobe na minimalizovanie prístupu vzduchu a udržanie ich čerstvosti. Ak pripravíte väčšie množstvo hranoliek, môžete ich zmraziť. Pred tým ich však nechajte úplne vychladnúť. Neskôr ich len zohrejte v rúre alebo na panvici. Neodporúčame hranolky ohrievať v mikrovlnnej rúre, nakoľko sa môžu stať mäkkými alebo vysušenými. Hranolky strácajú svoju chrumkavosť aj keď sa skladujú v chladničke. Je lepšie ich uchovávať pri izbovej teplote a skonzumovať do pár hodín po ich príprave. Čo tak si k vašim domácim hranolkám pripraviť dokonalú tatársku omáčku? Objavte náš recept.

Prečítajte si tiež: Prskajúci olej pri vyprážaní: Triky ako si nezašpiniť celý sporák

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ