Domáce hranolky: Pred vyprážaním nezabudnite na túto vec
Domáce hranolky sú obľúbenou prílohou, ale aj malým občerstvením nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Nič neporazí vôňu a chuť čerstvo vypražených hranoliek, pripravených priamo v pohodlí vášho domova. Čo robiť, aby boli domáce hranolky rovnako chrumkavé a zlatisté ako tie z rýchleho občerstvenia? V našom článku sa dozviete, ako pripraviť tie najlepšie domáce hranolky a taktiež tipy na to, ako ich správne uskladniť.
Recept na perfektné domáce hranolky
Pre perfektné domáce hranolky je dôležité vybrať si správny druh zemiakov, ktorý zabezpečí chrumkavú vonkajšiu krustu a mäkkšie vnútro. Najlepšie zemiaky na domáce hranolčeky majú vysoký obsah škrobu a nízky obsah vody. Vo všeobecnosti, preto hľadajte škrobovitý typ zemiakov (napr. typ Russet), pretože škrob pomáha dosiahnuť krásnu zlatú a chrumkavú vonkajšiu vrstvu. Okrem toho, by ste priamo pred ich vysmážaním nemali zabudnúť na jednu podstatnú vec.
Mohlo by vás zaujímať: Varné typy zemiakov: Viete, ktoré použiť do vášho receptu?
Ingrediencie:
- 4 stredne veľké zemiaky
- olej na vyprážanie
- soľ podľa chuti
Postup:
- Zemiaky dôkladne očistite a nakrájajte na dlhé, rovnomerné hranolčeky. Môžete použiť aj špeciálny krájač na hranolky pre rýchlejší a dokonalejší výsledok.
- Mnoho ľudí netuší, že hranolky je potrebné pred vyprážaním namočiť do studenej vody, približne na 30 minút.
- Následne hranolky dôkladne osušte papierovým obrúskom. Potom ich osoľte podľa svojej chuti.
- Rozohrejte olej na 180 stupňov Celzia. Vyprážajte zemiakové hranolky v malých dávkach, aby sa nezlepili dovedna. Vyprážajte ich do zlatista a chrumkava.
- Vypražané hranolky nechajte odkvapkať na papierovej utierke alebo ideálne na chladiacej mriežke a ešte teplé ich posypte soľou.
Gurman TIP: Mnoho šéfkuchárov hranolky pred vyprážaním blanšíruje. Neviete, ako na to? Pomôže vám náš postup, ktorý odhalíte TU.
Ako uskladniť domáce hranolky?
Skladujte hranolky v uzatvárateľnej plastovej alebo sklenenej nádobe na minimalizovanie prístupu vzduchu a udržanie ich čerstvosti. Ak pripravíte väčšie množstvo hranoliek, môžete ich zmraziť. Pred tým ich však nechajte úplne vychladnúť. Neskôr ich len zohrejte v rúre alebo na panvici. Neodporúčame hranolky ohrievať v mikrovlnnej rúre, nakoľko sa môžu stať mäkkými alebo vysušenými. Hranolky strácajú svoju chrumkavosť aj keď sa skladujú v chladničke. Je lepšie ich uchovávať pri izbovej teplote a skonzumovať do pár hodín po ich príprave. Čo tak si k vašim domácim hranolkám pripraviť dokonalú tatársku omáčku? Objavte náš recept.
Prečítajte si tiež: Prskajúci olej pri vyprážaní: Triky ako si nezašpiniť celý sporák
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ