Domáce bylinkové maslo: Ktoré kombinácie musíte vyskúšať?

Domáce bylinkové maslo má všestranné využitie, čo ho robí obľúbeným vo svete kulinárskych nadšencov. Pochutíte si na ňom na chlebe, zvláčni vaše steaky, no hodí sa aj do zeleninových jedál. Jeho príprava je navyše jednoduchá a rýchla, pričom vám umožňuje využiť čerstvé bylinky a vytvoriť si vlastné jedinečné variácie chutí. Ktoré kombinácie surovín pri príprave bylinkového masla rozhodne stoja za vyskúšanie?

Ako si môžete pripraviť domáce bylinkové maslo?

Pripraviť domáce bylinkové maslo je jednoduché a vyžaduje len niekoľko základných ingrediencií. Ako to už v zásade platí pri všetkých receptoch s len pár surovinami, stavte na kvalitu. Jednoznačne zvoľte maslo bez pridania rastlinných tukov a čerstvé bylinky, ktoré môžete v tomto recepte výborne zakonzervovať na dlhodobejšie použitie, a teda vám po pár dňoch v kuchyni nezvädnú.

Ingrediencie:

  • 1 balenie (250g) zmäknutého masla
  • 2-3 polievkové lyžice čerstvých nasekaných byliniek (napríklad petržlenová vňať, bazalka, kôpor, estragón, rozmarín, tymian)
  • soľ a čierne korenie podľa vašej chuti

Postup:

  1. Pred prípravou bylinkového masla ho najprv nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa vám s nim dobre pracovalo.
  2. Následne dôkladne nakrájajte čerstvé bylinky na menšie kúsky.
  3. V miske zmiešajte zmäknuté maslo s nakrájanými bylinkami, soľou a čiernym korením.
  4. Dôkladne zmes vymiešajte, aby sa bylinky rovnomerne rozložili do celého masla.
  5. Hotové bylinkové maslo môžete uložiť do chladničky v nádobke alebo ho vytvarovať do valčeka pomocou potravinárskej fólie či alobalu. Bylinkové maslo si môžete taktiež nechať zamraziť pre dlhodobé skladovanie.

domáce bylinkové maslo
Foto: Pixabay

Do ktorých receptov použiť domáce bylinkové maslo?

Domáce bylinkové maslo použiť na dochutenie mnohých jedál – od pečeného mäsa a rýb, cez zeleninové jedlá až po jednoduché pečivo. Výborne sa hodí k pečenému hovädziemu mäsu, bravčovine a kuracine, poslúži vám aj na expresné dochutenie rýb a morských plodov (napr. losos, treska či krevety). Táto nesmierne chutná a aromatická ingrediencia vám pomôže ozvláštniť aj vaše prílohy, napríklad pečené zemiaky, zemiakové pyré či dusenú ryžu. Kôpka bylinkového masla sa okrem steaku hodí aj na restovanú či grilovanú zeleninu, ale dochutí a urobí krémovými aj vaše cestoviny či rizotá.

Mohlo by vás zaujímať: Recepty z medvedieho cesnaku: Ktoré sú v našich kuchyniach najobľúbenejšie?

recepty z medvedieho cesnaku
Foto: Pixabay

Inšpirácie na kombinácie byliniek a surovín do bylinkového masla

Pri výbere byliniek na prípravu domáceho bylinkového masla sa vašej fantázii medze nekladú. Prinášame vám niekoľko nápadov na tie najlepšie overené kombinácie:

  • – petržlenová vňať a cesnak (ideálne na pečené mäso),
  • – bazalka a sušené paradajky (skvelo sa hodí k cestovinám),
  • – estragón a citrónová šťava (výborné na pečeného pstruha),
  • – rozmarín a cesnak (kombinácia, ktorá osvieži a zvláčni kuracinu),
  • – kôpor a BIO citrónová kôra (využijete pri dusení rýb),
  • – tymian a med (lahodná kombinácia na kuracie krídelká).

Prečítajte si tiež: Žerucha: Pestovanie nie je náročné a využijete ju v týchto receptoch

Pečený pstruh s bylinkovým maslom
Foto: Gurman

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ