Maslo a margarín: Môžete ich pri pečení zameniť?

Maslo a margarín sú tuhé tuky a pri pečení zohrávajú v podstate rovnakú úlohu. Zjemňujú lepok v ceste, pridávajú mu potrebnú vlhkosť a pomáhajú vyniknúť určitým esenciálnym chuťovým zložkám. Môžete ich pri pečení navzájom zameniť? Zistite to teraz s nami.

Hlavné rozdiely medzi maslom a margarínom

Rozdiel medzi maslom a margarínom spočíva v spôsobe, akým vykonávajú svoju úlohu. Pozrime sa na to podrobnejšie.

Maslo by malo obsahovať minimálne 80 percent mliečneho tuku. Zvyšných 20 percent tvorí hlavne voda. Pretože maslo sa topí rýchlejšie ako rastlinný tuk, vo výsledku môže byť vaše cesto často menej nadýchané a tenšie, ako keď použijete pri pečení margarín. Je však dobre známe, že v masle je ukrytá bohatá krémová chuť, ktorú prepožičia táto surovina aj vašim krémom, cestám či plnkám. Margarín, čo sa týka chuti, za maslom rozhodne zaostáva.

maslo a margarín
Foto: Pexels

Margarín je vyrobený z rastlinných olejov, obsahuje teda 100 percent tuku, bez pridania vody. Cesto vyrobené s použitím tuhého rastlinného tuku je typicky mäkšie a jemnejšie než to, do ktorého pridáte maslo. Tiež býva trochu vyššie, pretože margarín má vyšší bod topenia a vaše cesto sa tak nebude rozpínať do šírky. Ako margarín ovplyvňuje výslednú chuť? Tuhý tuk nemá vlastnú chuť. Avšak najmä v plnkách chuť margarínu mlsnejšie jazýčky zaiste spozorujú.

Maslo a margarín, môžete ich zameniť?

Maslo sa v kuchyni margarínom nahrádza najmä preto, že ten je cenovo dostupnejší, ale za touto náhradou ingrediencií môže stáť napríklad aj laktózová intolerancia alebo vegánska strava. Dá sa maslo nahradiť pri pečení margarínom? Rozhodne áno! Táto zámena sa vám môže hodiť aj v prípade, že máte málo masla alebo ste ho jednoducho zabudli kúpiť.

maslo a margarín
Foto: Pexels

Avšak treba si uvedomiť, že takáto zámena prinesie odlišné výsledky, najmä vzhľadom na textúru a chuť cesta či plnky. Práve preto nie je vhodné nahradiť margarín za maslo tam, kde je maslo nevyhnutné pre chuť a textúru (napríklad pri príprave maslových sušienok). Ak váš recept vyžaduje jednu šálku masla, môžete použiť jednu šálku tuhého rastlinného tuku alebo margarínu a naopak.

Môžete použiť v recepte maslo s margarínom dohromady? Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo, že nemôžete použiť maslo a iný druh tuku spoločne. Skombinovanie oboch týchto ingrediencií môže v skutočnosti vykúzliť mäkké a krehké pečivo. Avšak, ak máte pochybnosti, vždy je bezpečnejšie postupovať presne podľa pokynov v recepte.

maslo a margarín pečenie
Foto: Pexels

Vráťte sa „do chutí“ vášho detstva a upečte si s nami voňavú domácu vianočku, ktorá poteší na raňajky, ideálne potretá bohatou vrstvou džemu. Na jej prípravu môžete použiť margarín alebo maslo a vyskúšať si zámenu vyššie uvedených surovín na vlastnom tanieri. Máte radšej bábovku? Odhaľte s nami tajnú ingredienciu, ktorá v jej ceste, okrem masla, nesmie chýbať.

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ