Recepty z medvedieho cesnaku: Ktoré sú v našich kuchyniach najobľúbenejšie?

Medvedí cesnak, je zelená rastlinka, ktorá v nás evokuje príchod jari. Patrí vôbec k prvým sezónnym bylinkám, ktoré si môžete kúpiť na trhu. Do jedál prináša medvedí cesnak vôňu a chuť prírody a je skutočným kulinárskym pokladom. Ktoré recepty z medvedieho cesnaku sú v našich kuchyniach tie najobľúbenejšie? Pripravili sme pre vás zoznam tých najlepších a určite vás poteší aj fakt, že tieto recepty sú rýchle na prípravu a nevyžadujú veľa surovín.

Recepty z medvedieho cesnaku

1. Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom je ideálnym spôsobom, ako ešte zvýrazniť chuť a arómu tejto divokej bylinky, nakoľko tuk chute rozvíja. Servírujte ho s čerstvým chlebom alebo domácimi bagetkami, ktoré sú ešte teplé. Natrite si ho na hrianky alebo roztopte kôpku tejto pochúťky na vašom obľúbenom steaku či pečenom mäse. Bylinkové maslo s medvedím cesnakom môžete primiešať aj do klasického slovenského rizota, a to vďaka tejto finte nadobudne krémovosť a úplne novú úroveň chuti.

Ingrediencie:

  • 1 balenie masla (zmäknutého)
  • 2-3 polievkové lyžice najemno nasekaného medvedieho cesnaku
  • ďalšie čerstvé bylinky podľa vášho výberu (napríklad petržlen, pažítka, bazalka)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske zmiešajte mäkké maslo s nasekaným medvedím cesnakom a ďalšími čerstvými bylinkami.
  2. Zmes dochutíme soľou a čiernym korením podľa vlastného vkusu.
  3. Vytvarujte maslo do podoby valčeka a zabaľte ho do alobalu alebo ho uložte do misky a nechajte stuhnúť v chladničke.

Prečítajte si tiež: Druhy masla: Má byť žlté či biele? Na čo dať pri kúpe pozor

recepty z medvedieho cesnaku
Foto: Pixabay

2. Krémová polievka z medvedieho cesnaku:

Špenátovú polievku poznáme všetci. Čo tak do nej primiešať aj bohatú hrsť nasekaného medvedieho cesnaku? Medvedí cesnak dodá vašej polievke bohatú chuť a arómu a tá vás príjemne zahreje, počas ešte stále trochu chladných, prvých jarných dní.

Ingrediencie:

  • 2 hrste medvedieho cesnaku (nasekaného)
  • špenátové pyré alebo 6 hrstí čerstvých špenátových listov
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 zemiaky (nakrájané na kocky)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice smotany na varenie, na zjemnenie chuti (voliteľné)

Postup:

  1. Na panvici osmažte cibuľu do sklovita, pridajte medvedí cesnak a špenát a ešte chvíľu restujte.
  2. Pridajte nakrájané zemiaky, zalejte zeleninovým vývarom a nechajte polievku variť sa, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
  3. Následne dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
  4. Polievku z medvedieho cesnaku môžete následne rozmixovať na získanie krémovej textúry.
  5. Ak chcete, môžete pridať smotanu na zjemnenie a ešte chvíľu povarte.
  6. Servírujte teplú polievku teplú s čerstvým chlebom, krutónmi alebo strateným vajíčkom.

Máte radi polievky? Odhaľte taktiež recept na výbornú hŕstkovú polievku s krúpami.

recepty z medvedieho cesnaku
Foto: Pixabay

3. Vajíčková nátierka s medvedím cesnakom:

Vajíčková nátierka s medvedím cesnakom je ideálnym pokrmom na raňajky alebo ako ľahké občerstvenie kedykoľvek počas dňa. Navyše touto nátierkou môžete naplniť aj vajíčka, čo sa môže hodiť ako tip na jednohubky na váš veľkonočný stôl.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia (uvarené na tvrdo)
  • 2 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 2 polievkové lyžice nasekaného medvedieho cesnaku
  • 2 polievkové lyžice majonézy
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • kôpor alebo petržlen na ozdobenie

Postup:

  1. Najprv v miske jemne vidličkou roztlačte uvarené vajcia. Ak chcete pripraviť plnené vajíčka, roztlačte len žĺtky.
  2. Pridajte nasekaný medvedí cesnak, maslo, majonézu a dôkladne premiešajte.
  3. Nátierku dochutíme soľou a čiernym korením.
  4. Servírujeme na čerstvom pečive alebo toaste či ako plnku do bielkov a dozdobíme nasekaným kôprom alebo petržlenom.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na HIT sezóny: ZELEROVÝ džús na jarný detox

recepty z medvedieho cesnaku
Foto: Pixabay

4. Pesto z medvedieho cesnaku:

Pesto z medvedieho cesnaku je lahodným a osviežujúcim spôsobom, ako využiť túto divokú bylinku vo vašej kuchyni. Je to sezónny recept, ktorý vám však, rovnako ako bylinkové maslo, vydrží v chladničke aj mesiac. Navyše je pesto veľmi univerzálne. Môžete ho pridať do cestovín, marinovať v ňom mäso či ryby, ale použiť ho aj na dochutenie dusenej zeleniny, rizota či jedál z pohánky, krúp alebo pšena.

Gurman TIP: Ak vám nevyhovuje ostrá výrazná chuť čerstvého medvedieho cesnaku, pri marinovaní v peste a následnom pečení rýb či mäsa, sa jeho chuť príjemne stiahne do pozadia. Celý recept na pesto z medvedieho cesnaku nájdete TU.

medvedí cesnak pesto
Foto: Pixabay

Prečítajte si tiež: Pečený cesnak: Lahôdka aj pre tých, čo nemajú radi chuť cesnaku

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ