Domáce mochi: Recept na sladučkú japonskú delikatesu

Japonská cukrovinka mochi je v regáloch našich obchodov zatiaľ skôr raritou. Aj keď sa tam predsa tieto cukrovinky ocitnú, len sa po nich zapráši. Ak ste aj napriek tomu dostali chuť na autentický japonský dezert, môžete si mochi recept pripraviť aj vo vašej kuchyni. Asi by ste to netipovali, no prípravu tejto delikatesy vám výrazne uľahčí aj mikrovlnka.

Mochi recept

Ingrediencie:

  • 1 šálka sladkej ryžovej múky mochiko (ak tento druh múky nezoženiete, postačí vám klasická ryžová múka)
  • 1/4 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky vody
  • dve kvapky ryžového octu
  • štipka soli
  • 1/4 šálky kukuričného škrobu

mochi recept
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Vo veľkej miske zmiešajte ryžovú múku a cukor. Postupne pridávajte do suchej zmesi vodu, ocot a pravidelne miešajte, aby ste dosiahli hladkú tuhšiu konzistenciu. Zmes následne premiestnite do misky vhodnej na použitie v mikrovlnnej rúre.
  2. Nádobu s ryžovým cestíčkom prikryte a vložte do mikrovlnnej rúry, ktorú zapnete na stredný výkon asi na 8-10 minút.
  3. V strede doby ohrevu zmes vyberte a dôkladne premiešajte, aby ste dosiahli rovnomernú konzistenciu. Po uvarení nechajte cesto vychladnúť na izbovú teplotu, aby vás nepálilo pri formovaní mochi v rukách.
  4. Posypte povrch pracovnej plochy kukuričným škrobom. Z cesta vytvorte malé guľôčky a obaľte ich v kukuričnom škrobe.
  5. Mochi môžete podávať len samotné alebo ich naplniť obľúbenými príchuťami. Najčastejšie sa plnia sladkou pastou z červených fazúľ, no ako plnka vám skvelo poslúži aj jahody, jahodový džem či kávový krém.

mochi recept
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Domáca teriyaki omáčka: Rýchly recept, ktorý oživí kuracinu, lososa či zeleninu

Gurman TIP: Zamiešajte do cesta trochu zeleného čajového prášku (matcha) či kokosu, pre osviežujúcu a tropickú chuť. Na oddeľovanie jednotlivých kúskov cesta na prípravu mochi, vám lepšie ako nôž s kovovou čepeľou poslúži plastový. Na kovovú čepeľ sa ryžové cestíčko až priveľmi lepí. Ak nemáte plastový nôž, jednoducho poprášte váš nôž pred krájaním škrobom. Hotové mochi vždy uchovávajte pri izbovej teplote. Ak by ste tieto cukrovinky vložili do chladničky, stvrdnú.

Prečítajte si tiež: Stvrdnutý cukor ako skala? Vďaka tejto finte vás už trápiť nebude

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ