Čo urobiť zo šípok? Vyskúšajte tieto zdravé pochúťky

Šípky, sú malé červené alebo tmavo-oranžové plody, ktoré rastú na divých ružiach. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Taktiež sú výborné na posilnenie imunitného systému a preto sú skvelou surovinou na prípravu rôznych chutných pokrmov a nápojov. Čo urobiť zo šípok? Pozrime sa na niekoľko skvelých receptov, ktoré si z týchto darov prírody môžete pripraviť.

Šípky sú výbornou prírodnou surovinou, ktorú môžete využiť na prípravu rôznych jedál a nápojov. Ich sladko-kyslá chuť a vysoký obsah vitamínu C z nich robí oveľa viac než len surovinu na čaj. Nečudo, že sa už od pradávna používali tieto červené plody aj v ľudovom liečiteľstve.

Gurman TIP: Čistenie šípok od jadierok a chĺpkov môže byť dosť pracné a časovo náročné. Preto je dobrým spôsobom ich prípravy najmä cedenie a pasírovanie.

Čo urobiť zo šípok?

Šípkový čaj

Šípkový čaj je ľahký a osviežujúci nápoj, ktorý môžete pripraviť z čerstvých alebo sušených šípok. Stačí ich opláchnuť, odstrániť z nich semená a nakrájať na menšie kúsky. Potom ich vložte do hrnčeka, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 10-15 minút. Môžete pridať med alebo citrónovú šťavu pre príjemnú chuť a dávku ďalších vitamínov.

čo urobiť zo šípok
Foto: Pixabay

Mohlo by vás zaujímať: Čo vám prezradí farba medu o jeho chuti? Odhaľte to s nami

Šípkový džem

Šípkový džem je výborným spôsobom, ako uchovať chuť šípok na dlhší čas. Na prípravu budete potrebovať čerstvé šípky, cukor, citrónovú šťavu a vodu. Opláchnite šípky, odstráňte z nich semená a povarte ich s cukrom a citrónovou šťavou, kým nezískate konzistenciu džemu. Šípkový džem je ideálny na natieranie na chlieb, francúzske palacinky alebo koláče.

Prečítajte si tiež: Marmeláda a džem: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?

Šípkový sirup

Šípkový sirup je skvelý spôsob, ako uchovať vitamíny a antioxidanty zo šípok. Umyté šípky rozdrvte a zalejte vodou. Nechajte ich postáť cez noc. Na druhý deň zahrejte zmes v hrnci, ale nevarte ju. Šípky by vplyvom vysokej teploty prišli o prospešné látky, ktoré obsahujú. Sceďte zmes a vmiešajte do nej cukor a citrónovú šťavu. Prelejte sirup do čistých fliaš a skladujte ho v chladničke. Šípkový sirup môžete pridať do nápojov alebo ho použiť na sladenie dezertov.

čo urobiť zo šípok
Foto: Pixabay

Šípkové víno

Vyskúšajte si taktiež pripraviť šípkové víno. Cukor rozpustite vo vlažnej vode, pridajte umyté šípky očistené od okvetia a stopiek. Potom do zmesi pridajte živnú soľ a kvasinky. Fľašku so šípkovým vínom uzavrite kvasnou rúrkou a nechajte kvasiť. Vykvasené víno je potrebné následne stiahnuť do inej fľaše, ktorú je taktiež potrebné uzavrieť kvasnou rúrkou. Takto pripravené víno sa ponechá 1-2 týždne odpočívať.

Mohlo by vás zaujímať: Párovanie vína k jedlu: Stavte na TIETO kombinácie

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ