Čo urobiť zo šípok? Vyskúšajte tieto zdravé pochúťky
Šípky, sú malé červené alebo tmavo-oranžové plody, ktoré rastú na divých ružiach. Sú bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Taktiež sú výborné na posilnenie imunitného systému a preto sú skvelou surovinou na prípravu rôznych chutných pokrmov a nápojov. Čo urobiť zo šípok? Pozrime sa na niekoľko skvelých receptov, ktoré si z týchto darov prírody môžete pripraviť.
Šípky sú výbornou prírodnou surovinou, ktorú môžete využiť na prípravu rôznych jedál a nápojov. Ich sladko-kyslá chuť a vysoký obsah vitamínu C z nich robí oveľa viac než len surovinu na čaj. Nečudo, že sa už od pradávna používali tieto červené plody aj v ľudovom liečiteľstve.
Gurman TIP: Čistenie šípok od jadierok a chĺpkov môže byť dosť pracné a časovo náročné. Preto je dobrým spôsobom ich prípravy najmä cedenie a pasírovanie.
Čo urobiť zo šípok?
Šípkový čaj
Šípkový čaj je ľahký a osviežujúci nápoj, ktorý môžete pripraviť z čerstvých alebo sušených šípok. Stačí ich opláchnuť, odstrániť z nich semená a nakrájať na menšie kúsky. Potom ich vložte do hrnčeka, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 10-15 minút. Môžete pridať med alebo citrónovú šťavu pre príjemnú chuť a dávku ďalších vitamínov.
Mohlo by vás zaujímať: Čo vám prezradí farba medu o jeho chuti? Odhaľte to s nami
Šípkový džem
Šípkový džem je výborným spôsobom, ako uchovať chuť šípok na dlhší čas. Na prípravu budete potrebovať čerstvé šípky, cukor, citrónovú šťavu a vodu. Opláchnite šípky, odstráňte z nich semená a povarte ich s cukrom a citrónovou šťavou, kým nezískate konzistenciu džemu. Šípkový džem je ideálny na natieranie na chlieb, francúzske palacinky alebo koláče.
Prečítajte si tiež: Marmeláda a džem: Viete, aký je medzi nimi rozdiel?
Šípkový sirup
Šípkový sirup je skvelý spôsob, ako uchovať vitamíny a antioxidanty zo šípok. Umyté šípky rozdrvte a zalejte vodou. Nechajte ich postáť cez noc. Na druhý deň zahrejte zmes v hrnci, ale nevarte ju. Šípky by vplyvom vysokej teploty prišli o prospešné látky, ktoré obsahujú. Sceďte zmes a vmiešajte do nej cukor a citrónovú šťavu. Prelejte sirup do čistých fliaš a skladujte ho v chladničke. Šípkový sirup môžete pridať do nápojov alebo ho použiť na sladenie dezertov.
Šípkové víno
Vyskúšajte si taktiež pripraviť šípkové víno. Cukor rozpustite vo vlažnej vode, pridajte umyté šípky očistené od okvetia a stopiek. Potom do zmesi pridajte živnú soľ a kvasinky. Fľašku so šípkovým vínom uzavrite kvasnou rúrkou a nechajte kvasiť. Vykvasené víno je potrebné následne stiahnuť do inej fľaše, ktorú je taktiež potrebné uzavrieť kvasnou rúrkou. Takto pripravené víno sa ponechá 1-2 týždne odpočívať.
Mohlo by vás zaujímať: Párovanie vína k jedlu: Stavte na TIETO kombinácie
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ