Stvrdnutý cukor ako skala? Vďaka tejto finte vás už trápiť nebude
Všetci sme to už zažili – v polovici prípravy vašich sladkých pochúťok si uvedomíte, že sa váš cukor sa v špajzy časom premenil na tvrdú skalu. Prinášame vám užitočný tip, ako zachrániť stuhnutý cukor a premeniť jeho konzistenciu opäť na sypkú a použiteľnú do vašich receptov.
Stvrdnutý cukor: Prečo cukor pri skladovaní stuhne?
Najmä práškový cukor má tendenciu časom stvrdnúť a stať sa prakticky nepoužiteľným. Tento proces nastáva v dôsledku vystavenia cukru vzduchu a vlhkosti. Keďže cukor najčastejšie skladujeme aj kupujeme v papierovom obale, vzduch aj vlhkosť k nemu ľahko preniknú. Existuje však jednoduché riešenie, ako kryštálový, práškový či krupicový cukor môžete opäť zmäkčiť a privrátiť mu sypkú konzistenciu. Ide to navyše aj bez toho, aby ste museli kryštáliky pracne ručne „rozbíjať“ či drviť.

Ako prinavrátiť sypkú konzistenciu cukru, ktorý stuhol
- Začnite tým, že vložíte blok stvrdnutého cukru do misky vhodnej do mikrovlnky.
- Pokvapkajte stvrdnutý cukor čajovou lyžičkou vody. Opätovné dodanie vlhkosti je kľúčom k obnoveniu mäkkej a sypkej textúry cukru.
- Misku následne prikryte jemne navlhčenou papierovou utierkou. Cukor zahrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 30 sekúnd, pričom po uplynutí tohto času skontrolujete jeho konzistenciu.
- V závislosti od stvrdnutia cukru budete musieť tento proces možno niekoľkokrát zopakovať. Pokračujte teda, pokiaľ nebude cukor znovu sypkým.
Mohlo by vás zaujímať: Krupicový a kryštálový cukor: Tušíte, aký je medzi nimi rozdiel?

Ako skladovať cukor, aby ste predišli jeho stvrdnutiu?
Aby ste v budúcnosti predišli nepríjemnostiam so stvrdnutým cukrom, dodržiavajte pri jeho skladovaní preventívne opatrenia. Najvhodnejšie je skladovať cukor namiesto pôvodného papierového obalu vo vzduchotesnej nádobe. Ak máte v špajzy vlhko, skladujte cukor radšej priamo v kuchyni, pri izbovej teplote. Tušili ste, že cukor môžete vo vašich sladkých receptoch nahradiť rôznymi prírodnými sladkými alternatívami? Zistite, ako nahradiť cukor a objavte 7 zdravších alternatív.
Prečítajte si tiež: Chlieb vo vajíčku na sladko: Skvelý recept, na ktorý využijete aj veku či knedľu
Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ