Stvrdnutý cukor ako skala? Vďaka tejto finte vás už trápiť nebude

Všetci sme to už zažili – v polovici prípravy vašich sladkých pochúťok si uvedomíte, že sa váš cukor sa v špajzy časom premenil na tvrdú skalu. Prinášame vám užitočný tip, ako zachrániť stuhnutý cukor a premeniť jeho konzistenciu opäť na sypkú a použiteľnú do vašich receptov.

Stvrdnutý cukor: Prečo cukor pri skladovaní stuhne?

Najmä práškový cukor má tendenciu časom stvrdnúť a stať sa prakticky nepoužiteľným. Tento proces nastáva v dôsledku vystavenia cukru vzduchu a vlhkosti. Keďže cukor najčastejšie skladujeme aj kupujeme v papierovom obale, vzduch aj vlhkosť k nemu ľahko preniknú. Existuje však jednoduché riešenie, ako kryštálový, práškový či krupicový cukor môžete opäť zmäkčiť a privrátiť mu sypkú konzistenciu. Ide to navyše aj bez toho, aby ste museli kryštáliky pracne ručne „rozbíjať“ či drviť.

stvrdnutý cukor
Foto: Pixabay

Ako prinavrátiť sypkú konzistenciu cukru, ktorý stuhol

  1. Začnite tým, že vložíte blok stvrdnutého cukru do misky vhodnej do mikrovlnky.
  2. Pokvapkajte stvrdnutý cukor čajovou lyžičkou vody. Opätovné dodanie vlhkosti je kľúčom k obnoveniu mäkkej a sypkej textúry cukru.
  3. Misku následne prikryte jemne navlhčenou papierovou utierkou. Cukor zahrievajte v mikrovlnnej rúre po dobu 30 sekúnd, pričom po uplynutí tohto času skontrolujete jeho konzistenciu.
  4. V závislosti od stvrdnutia cukru budete musieť tento proces možno niekoľkokrát zopakovať. Pokračujte teda, pokiaľ nebude cukor znovu sypkým.

Mohlo by vás zaujímať: Krupicový a kryštálový cukor: Tušíte, aký je medzi nimi rozdiel?

stvrdnutý cukor
Foto: Pexels

Ako skladovať cukor, aby ste predišli jeho stvrdnutiu?

Aby ste v budúcnosti predišli nepríjemnostiam so stvrdnutým cukrom, dodržiavajte pri jeho skladovaní preventívne opatrenia. Najvhodnejšie je skladovať cukor namiesto pôvodného papierového obalu vo vzduchotesnej nádobe. Ak máte v špajzy vlhko, skladujte cukor radšej priamo v kuchyni, pri izbovej teplote. Tušili ste, že cukor môžete vo vašich sladkých receptoch nahradiť rôznymi prírodnými sladkými alternatívami? Zistite, ako nahradiť cukor a objavte 7 zdravších alternatív.

Prečítajte si tiež: Chlieb vo vajíčku na sladko: Skvelý recept, na ktorý využijete aj veku či knedľu

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ