Francúzska cibuľačka: Poteší na silvestrovskom menu aj po noci s alkoholom

Po noci s alkoholom mnohí z nás ocenia skvelé jedlo, ktoré nielenže zahreje, ale aj poskytne potrebnú dávku energiu do Nového roku. Jedným z takýchto skvostných jedál je francúzska cibuľačka – výborný spôsob, ako potešiť hostí na silvestrovskom menu a zároveň ukľudniť žalúdok po prehýrenom večeri.

Francúzska cibuľačka je klasickým francúzskym pokrmom, ktorý okúzľuje svojou jednoduchosťou a bohatstvom chutí. Táto polievka, známa aj ako „Soupe à l’oignon“, kombinuje najemno nasekané kúsky cibule, aromatický vývar, chrumkavú kôrku upečeného chleba a vrstvu rozpusteného syra. Poďme sa spoločne pozrieť na recept.

Francúzska cibuľačka RECEPT

Ingrediencie:

  • 4 veľké cibule, nakrájané na prúžky
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 menšia lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 1 liter hovädzieho vývaru alebo vody
  • 1 pohár suchého bieleho vína
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • bobkový list
  • 4 plátky chleba alebo bageta
  • 1 šálka strúhaného syra (ideálne Gruyère, ale môže byť aj mozzarela alebo iný druh)

Mohlo by vás zaujímať: Mäkkučké domáce bagety: Tento jednoduchý recept musíte vyskúšať

francúzska cibuľačka
Foto: Pixabay

Postup:

  1. Rozohrejte maslo a olivový olej vo veľkom hrnci. Pridajte nakrájanú cibuľu a duste na strednom ohni, kým nezíska zlatohnedú farbu.
  2. Pridajte cukor a nechajte cibuľu skaramelizovať, občas miešajte, následne cibuľu poprášte múkou a nechajte zmes jemne prichytiť o dno hrnca.
  3. Podlejte bielym vínom a nechajte variť, kým sa väčšina alkoholu neodparí.
  4. Pridajte hovädzí vývar alebo vodu a bobkový list a nechajte polievku variť asi 20 – 30 minút na strednom ohni. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  5. Plátky chleba alebo na kolieska nakrájanú bagetu pokvapkajte olivovým olejom a opečte v rúre.
  6. Polievku nalejte do misiek vhodných do rúry, na vrch položte plátky opečeného chleba, ktoré posypete strúhaným syrom.
  7. Priklopte každú misku a vložte do rúry v režime grilovania, kým sa syr nerozpustí a nezíska zlatohnedú farbu.

francúzska cibuľačka
Foto: Pixabay

Gurman TIP: Pri varení francúzskej cibuľačky vám postačí obyčajné suché biele víno, nemusíte siahať po top kvalite. Nevarte cibuľačku prikrytú pokrievkou, nakoľko by sa alkohol z nej nemusel dostatočne odpariť.

Mohlo by vás zaujímať: Párovanie vína k jedlu: Stavte na TIETO kombinácie

Veríme, že po noci plnej osláv a štrngajúcich pohárov si francúzska cibuľačka nájde cestu do vášho srdca a žalúdka. Doprajte si túto lahôdku na Silvestrovej večeri a začnite nový rok s plným žalúdkom. Keď si tejto polievky uvaríte plný hrniec, nemusíte si lámať hlavu s tým, čo variť tesne po sviatkoch. Prajeme vám dobrú chuť!

Prečítajte si tiež: Silvestrovské jednohubky: Tipy na gurmánske pohostenie pre návštevy

Komentáre

Komentáre môže pridavať len prihlásený používateľ